Efterårsudflugten 3 SEP 11

Turen starter ved færgen i Fynshav kl. 07:45 og går til egnene omkring Faaborg. Prisen er 275,- kr. som opkræves i bussen. I prisen er alt andet end frokost inkluderet. Medbring selv madpakke! Vi er tilbage i Fynshav kl. 17:50. Tilmelding senest TOR 25 AUG på 74 41 55 80 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.hornepræstegård

Turudvalget med Christian Fægteborg som leder har nu alle rutens detaljer på plads, og alt er aftalt med værtsfolk og guider. Det tegner til at blive en både spændende og interessant tur til steder af historisk interesse i det naturskønne Sydfyn med bakker og bugter, tætte skove og vide udsyn.

Bussen venter på os i Bøjden og kører os først til Horne Præstegård med den ejendommelige, middelalderlige kampestensbygning.

Næste stop er Horne Kirke, der er bygget op omkring en rundkirke - den eneste på Fyn - fra omkr. 1100. På kirkegården ser vi på gravkapellet fra 1825 for slægten Bille-Brahe, godset Hvedholms daværende ejere.moseholm

Langt ude på landet midt på Horne Land bor kunstneren Keld Moseholm. Han har i forbindelse med sit værksted oprettet en stor skulpturpark med egne værker. Her gør vi holdt og ser på de tankevækkende skulpturer i sten og bronze. De er udpræget runde i formerne, men ofte med spidse bemærkninger til vores liv med hinanden. På en humoristisk og charmerende måde fortæller de om alvorlige og skæbnesvangre forhold i menneskers liv.

Videre til Dyreborg Havn, hvor vi spiser de medbragte madpakker - enten ved havnens borde og bænke eller i tilfælde af regnvejr i et helt nyopført opholdsrum for havnens sejlere.

I Fåborg er der historiske seværdigheder nok til en hel dags tur, men vi har altså valgt at køre igennem byen uden at gøre holdt her. Den besøger vi nok en anden gang!

Fremme ved den fredede Kaleko Mølle gør vi igen holdt. Vandmøllen - Danmarks ældste til maling af korn -  med dæmning, bro og stemmeværk er fra omkr. 1600, men har mange senere tilbygninger. Møllen har adskellige velbevarede dele og gammelt, oprindeligt inventar. Efter en rundvisning på mølleområdet hører vi videre østpå.

holstenshusDer er ikke adgang til bygningerne på herregården Holstenshuus, så vi har valgt at køre langsomt forbi for at få et indtryk af den 12 hektar store parks rokokkoanlæg og af de fredede bygninger. Der har været bygninger på stedet helt fra 1500-tallet, men efter en voldsom brand i 1908 blev de nuværende bygninger genopført i 1910.

På vej mod Svanninge Bakker kører vi igennem den idylliske landsby Diernæs med mange gamle huse og gårde. Midt i Svanninge Bakker ligger Restaurant Skovly. Her får vi eftermiddagskaffen, og de med gode ben kan besøge udsigtstårnet, hvor Naturstyrelsen har lavet en udstilling om områdets natur og historie.

svanningegrdEfter kaffen kører vi videre nordpå gennem bakkelandskabet  til den smukke, firlængede gård opført i bindingsværk. Den er familien Johansen er godt i gang med at føre tilbage til det oprindelige udseende og indretning.

Efter en rundgang på gården kører vi igen sydpå forbi flere af de egenartede fynske gårde og langsomt igennem landsbyen Svanninge med mange gamle bygninger og en særpræget kirke.

Vi gør holdt ved Grubbe Mølle, hvor der både er en istandsat vindmølle og en gammel vandmølle indrettet som et minimuseum for mølleri. Hvis tiden tillader det, slår vi et smut ind omkring Hvedholm Slot, hvis hovedbygning er fra 1588, men ombygget og istandsat i slutningen af 1800-tallet. I dag er der hotel på stedet.

Og så er det ellers i al hast ud til Bøjden, hvor færgen afgår 17:00 og er i Fynshav 17:50.

google_earthVi har tegnet turen ind som et lag til GoogleEarth. Det kan hentes fra menupunktet Download via Informationsmaterialer til Efterårsudflugten 3 SEP 11 - eller lige her link

P.S. Hvis du ikke har GoogleEarth installeret på din maskine, er det nu en god anledning til at få det gjort! Det er et vildt spændende program, der ligger til gratis download lige herlink