Årbogen for 2011

Fem Fyrsteslotte
Sønderborg, Nordborg, Augustenborg, Gråsten og Glücksborg


Historisk Samfund for Als og Sundeveds årbog for 2011 fortæller om de fem fyrsteslotte, der på forskellig vis har tilknytning tilbage til hertug Hans den Yngre af Sønderborg – slottene i Sønderborg, Nordborg, Augustenborg, Gråsten og Glücksburg.

aarbog11

De fire af de fem fyrsteslotte er beliggende i Sønderborg Kommune, der dermed har den største samling af fyrsteslotte uden for København og Nordsjælland. Også for at understrege det selvfølgelige i det grænse­overskridende samarbejde er slottet i Glücksburg behandlet i bogen.
Bogen er skrevet af museumsleder Peter Dragsbo og museumsinspektør Inge Adriansen fra museet på Sønderborg Slot.
Forfatterne skriver i bogens forord, at de har ”... valgt at sætte fokus på disse fem fyrsteslotte, fordi de rummer en enestående kulturarv, der omfatter ikke blot selve slottene med slotskirker og interiører, men også slotsbyer samt spændende slotshaver og -parker.”
Efter en kort introduktion om slottenes og deres fyrstefamiliers betydning i Sønderjyllands historie gennemgår forfatterne de fem slotte enkeltvis med grundige beskrivelser af de enkelte bygningskompleksers bygningshistorie med til- og ombygninger og nutidens restaureringer. De faktuelle oplysninger er overalt elegant suppleret med fortællinger om de fyrstefamilier, der brugte og beboede slottene og med beskrivelser af rumindretning og inventar af særlig interesse. Som afslutning på beskrivelsen af det enkelte slot er der en kort oversigt over slottets ejerrække og en årstalsliste med hovedpunkter i slottets bygningshistorie.
Efter de fem afsnit om slottene følger et afsnit med en samlet beskrivelse af de slotshaver og parkanlæg, der var knyttet til slottene. Og endelig beskriver et afsluttende afsnit den særlige udvikling af de bysamfund, der voksede op omkring slottene.
Bogen afsluttes som altid med årsberetninger om foreningens og museets virksomhed.
Bogen er på 180 sider med teksten i to spalter med et væld af illustrationer, hvoraf de allerfleste er nye farvefotos lavet specielt til årets årbog af fotograferne Kim Holm og Søren Petersen.
Fem Fyrsteslotte er nummer 89 i skriftrækken Fra Als og Sundeved - årbøgerne fra Historisk Samfund for Als og Sundeved. Den udsendes gratis til alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved i løbet af december måned.
Bogen er som alle tidligere årbøger udgivet i samarbejde med Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot.
Bogen kan købes i boghandelen og i museumsbutikken på Sønderborg Slot. Den koster 198,- kr. i almindelig handel, men for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved er prisen kun 150,- kr. Medlemmer kan desuden bestille yderligere eksemplarer af bogen lige her link.