Foredrag om De Hvide Busser

I samarbejde med foreningen Ældre Sagens lokalafdeling for Sønderborg-Sundeved arrangerer Historisk Samfund for Als og Søndeved og Museet på Sønderborg Slot et foredrag om hjemtransporten af kz-fange i slutningen af Anden Verdenskrig.

Foredragsholder er overinspektør Henrik Skov Kristensen fra Frøslevlejrens Museum. Han har kaldt sit foredrag

De Hvide Busser i et sønderjysk perspektiv

hvidebusser

Foredraget finder sted

MAN 3 OKT 2016

kl. 19:00

i

Riddersalen på Sønderborg Slot

Det er nødvendigt med tilmelding til foredraget. Det kan kun ske ved henvendelse til Henning Jepsen på telefon 2014 1157 eller med mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. allersenest ONS 28 SEP.

Omtrent 17.500 fanger blev mod slutningen af den 2. Verdenskrig reddet ud af de tyske kz-lejre gennem den såkaldte 'Bernadotte-aktion'. Internationalt anses aktionen, som også kendes under navnet 'De Hvide Busser', for at være svensk, men den havde også et stærkt dansk islæt. Kruså-Padborg-området spillede en helt afgørende rolle under aktionen, og De Hvide Busser udgør en meget central komponent i den sønderjyske erindring om Besættelsen.
Foredraget fortæller om, hvordan det store drama udspillede sig i grænseområdet, herunder om de delikate og hemmelige dansk-tysk-svenske forhandlinger på Brundlund Slot i Aabenraa. Men foredraget fortæller også om, hvordan synet på De Hvide Busser har udviklet sig over tid - og om der er baggrund for en justering af vurderingen af De Hvide Busser.

Henrik Skov Kristensen har skrevet om De Hvide Busser på Nationalmuseets websted lige her link

Nationalmuseet har også lavet et omfattende materiale om De Hvise Busser til læsning eller download lige her link

... og så skrev foreningens tidligere formand, Harald Roesdahl et afsnit med titlen "Læge ved De hvide Busser" i foreningens årbog for 1995 "Als og Sundeved 1940-45".

{flike id=359}