Tilmelding til sommerturen LØR 16 JUN

Så er der åbnet for tilmelding til

Sommerudflugten

LØR 16 JUN 2018

Spor efter
Første Verdenskrig

SikNordKort500Kort over Sikringsstilling Nord


Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 450,- kr. pr. deltager. Betalingen i kontanter opkræves i bussen.  Prisen inkluderer alt andet end drikkevarer til frokosten på Hotel Kløver Es i Hellevad.

Indhold:
Her i 2018 bliver afslutningen af Første Verdenskrig i 1918 markeret med mange arrangementer og udgivelser - og altså også med en bustur arrangeret af Historisk Samfund for Als og Sundeved. Vi har valgt at lade årets sommerudflugt være en tur Sønderjylland rundt for at opsøge de steder, hvor der stadig er spor efter Første Verdenskrig. Det betyder, at forskellige dele af det enorme fæstningsanlæg Sikringsstilling Nord / Sicherungsstellung Nord bliver væsentlige stoppunkter på årets heldagstur.

Busturen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 08:00. Vi kører direkte mod Tønder, og på turen vil Sten Boye begynde på fortællingerne om Sikringsstilling Nord.  I Tønder gør vi holdt ved Zeppelin- & Garnisonsmuseum Tønder, hvor vi skal se og høre om sporene efter den store base for luftskibe. Vi skal se en film med bl.a. autentiske optagelser af de kolossale luftfartøjer, og vi får en guidet rundtur i museets afdeling om Zeppelinerbasen. Guide på rundvisningen bliver en af museets frivillige, René Rasmussen, som vi også kender som museumsinspektør hos Museum Sønderjylland.

zeppelinerbasenZeppelinerbasen i Tønder

Fra Tønder fortsætter vi nordpå til Øster Gasse, hvor en næsten intakt ammunitionsbunker er et af de østligste dele af Sikringsstilling Nord. Herfra fortsætter vi til Arild, hvor mandskabsbunkeret "Elfriede" midt i Arild Ferieby er en af de senest udgravede dele af fæstningsanlægget. Så er det ved at være frokosttid, og vi kører til Hellevad, hvor vi på Hotel Kløver Es får en lækker frokost med et pølsepålæg suppleret med lun leverpostej og lun fiskefillet og to slags ost. Drikkevarer til frokosten er for egen regning.

andholm500
Andholm
        

Gammelskov 103Gammelskov

Strandelhjørn 112
Strandelhjørn
 

Elfriede 098 
"Elfriede" - Arild Ferieby

Efter frokosten kører vi op til det meget store anlæg ved Gammelskov, hvor vi skal rundt mellem de store betonbrokker, der er efterladt efter sprængningerne i årene 1923 til 1926. Her vil det være nyttigt med praktisk fodtøj og måske en lommelygte.

Næste stop bliver også ved et stort kanonbatteri. Denne gang ved Strandelhjørn, hvor der er rester af to mandskabsrum og en kanonstandplads til en 24 cm kanon, en bevaret batterigrav og to intakte ammunitionsrum. Herefter kører vi til Slukefter Kro, hvor vi får kaffe med lagkage.

broagermindehøj500Mindehøjen i Broager

Efter kaffen besøger vi endnu to dele af det store fæstningsanlæg, det store batteri Andholm med mandskabs- og ammunitionsbunkere og plads til en svær jernbanekanon og endelig batteriet Lerskov med spor efter kanonstilling til 24 cm kanon og med stort intakt mandskabsrum.

Herefter går turen sydpå igen. Undervejs vil Henning Ladefoged fortælle om verdenskrigens konsekvenser og tab i menneskeliv og om nogle af de mindesmærker for krigens faldne, der står på næsten hver eneste kirkegaard i Sønderjylland. Sidste stop bliver ved det eneste mindesmærke, vi fandt plads til på turen. Vi stopper ved Broager Kirke, hvor foreningens formand Frede Tychsen vil fortælle om mindehøjen for de 190 mænd fra Broager sogn, der aldrig kom tilbage fra krigen. Og så regner vi med at være tilbage ved Sønderborg Slot ca. 17:30.

Som det vil fremgå af ovenstående beskrivelse vil der blive en del slendren og traven på turen, så medlemmer, der har problemer med bentøjet, må nok hellere vente til en anden gang.

Turen er som tidligere tilrettelagt af turudvalget med Povl Christian Callesen, Henning Ladefoged Sørensen og Jens Verner Nielsen som medlemmer. Men denne gang er udvalget suppleret med Sten Boye Poulsen, der gennem mange år har været optaget af forholdene omkring Sikringsstilling Nord / Sicherungsstellung Nord og har erhvervet en meget stor viden om anlæggene.

Informationer:
Der er rigtig mange oplysninger om Første Verdenskrig at finde på Internettet. Her er Google din ven, som du kan fordre med hittepåsomme søgeord.

Helt overordnet er det meget store webprojekt denstorekrig1914-1918.dk, som René Rasmussen og Hanne Cordes Christensen fra Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot og Martin Bo Nørregård fra Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig er redaktører af.

Martin Bo Nørregård har også anlagt sit eget webprojekt Verdenskrigens Spor - i Sønderjylland. Til dette projekt er der også udviklet gratis apps til iPhone, iPad og Android.

Zeppelin- & Garnisonsmuseum Tønder har eget websted lige her link

Og museet har samlet en lang række henvisninger til supplerende oplysninger lige her link

Støtteforeningen for Sikringsstilling Nord har et websted med en grundig kortlægning af anlægget lige her  link

Støtteforeningens kort med oplysninger om de enkelte dele af anlægget ligger lige her link

... og så har Sten Boye Poulsen samlet oplysninger og billeder fra Sikringsstilling Nord  lige her link

... og sådan kunne vi blive ved. Der er meget, meget mere at finde for den, der orker!