Her er du : Forsiden Nyheder
 
Nyheder - og hvad der har været det!
Flere foredrag i foråret om historiemaleri PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Mandag, 15. januar 2018 16:44

Foredragsrækken i tilknytning til den seneste årbog fra Historisk Samfund for Als og Sundeved  om "Historien på væggen" - nummer 95 i skriftrækken "Fra Als og Sundeved" - fortsætter her i foråret med yderligere to foredrag.

Programmet for de to foredrag er:

TOR 1 FEB: Historiemalernes billeder af Christian II - ved Carsten Porskrog Rasmussen

Carl Bloch - Christian II

Cranach Chr IIMuseumsinspektør Carsten Porskrog Rasmussen fortæller om Christian II’s mærkværdige skæbne, der fra omkr. 1840 for alvor begyndte at fascinere historiemalerne, som afbildede ham som en tragisk helt.

Mest berømt er Carl Blochs billede af kongen som fange på Sønderborg Slot, og et af de kostbareste historiemalerier på Sønderborg Slot er Lucas Cranach den Ældres samtidige portræt af kongen.

 

 TOR 8 MAR: Historiemaleriets historie - ved Morten la Cour

Chr IV MarstrandMuseumsinspektør Morten la Cour fortæller om, hvordan historiemaleriet under enevælden blev  regnet for den fornemste kunstgenre, som i høj grad tjente til at udsmykke kongens slotte og styrke hans ry.

I 1800-tallet trådte historiemaleriet ind i den nye, mere folkelige stats tjeneste med nationale motiver til offentlige bygninger eller på historiske museer.

Wilh. Marstrands billede på væggen i  Chr. IV´s Kapel i Roskilde Domkirke er malet i 1862 og skildrer en episode fra slaget på Kolberger Heide mere end 200 år tidligere - i 1645.

 

Begge foredrag finder sted i Riddersalen på Sønderborg Slot kl. 19:30. Efter omorganiseringen af Museum Sønderjylland pr. 1 JAN 2018 skal der nu betales entré for de foredrag, Museum Sønderjylland arrangerer. Entre vil for hvert foredrag være 50,- kr , men for medlemmer af den nyetablerede Museumsklubben vil prisen være 30,- kr.

Men da de to foredrag om historiemaleri er arrangeret i et samarbejde mellem Historisk Samfund for Als og Sundeved og Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot, vil der fortsat være gratis adgang for alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved.

 

 
Kontingentbetaling for 2018 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Onsdag, 10. januar 2018 13:10

kontingentlogo2018Nu skulle opkrævningerne til betaling af kontingent for 2018 være på vej ud til alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved.

Kontingentet er ikke forhøjet de seneste år, så også for 2018 er det kun 200,- kr. for årbog og foredrag og udflugter og ture og fri adgang til Sønderborg Slot og til Cathrinesmindes Teglværk. Så det er da billigt!

TIR 9 JAN blev kontingentopkrævninger udsendt gennem medlemssystemet til de 1087 medlemmer, der nu har fået indskrevet deres email-adresse i systemet. De øvrige 311 medlemmer vil modtage kontingentopkrævningen helt som de foregående år i et brev med posten.

Det er nu fjerde gang, vi bruger regnskabs- og medlemssystemet fra MemberLink til kontingentopkrævning. Der blev gjort en del erfaringer de første år, så det ser ud til at alt vil forløbe endnu nemmere i år.

Et velkendt problem er, at der er mailsystemer med spamfiltre, der filtrerer sådanne masse-udsendelser fra som spam. Så hvis du ikke kan finde mailen med din opkrævning, kunne det være at den er blevet skubbet over i mappen med spam-post.

Er der tvivl om noget i forbindelse med kontingentbetalingen eller med det nye medlemssystem, er alle medlemmer meget velkomne til at ringe eller maile til et medlem af IT-udvalget. Så må vi hjælpe hinanden med at finde løsninger.

Betaling
Opkrævningen er forsynet med de nødvendige oplysninger til betaling i banken eller online via NetBank. Medlemssystemet er sat op til udelukkende at bruge indbetalingskort af 71-kortarten, hvor tallet med de mange foranstillede nuller identificerer indbetaleren, så hverken navn eller medlemsnummer skal oplyses.

betalingsid16
Det er de sidste fem cifre - der her er slørede - der identificerer indbetaleren

For en del medlemmer er det et stort tilbageskridt, at det ikke længere er muligt at betale kontingentet kontankt i MuseumsButikken på Sønderborg Slot. Det er surt, men sådan er det altså bare!

For der er jo stadig en del medlemmer, der ikke har internetadgang eller ikke kan betale online med NetBank. De er henvist til at lade en bank ordne betalingen mod et - ofte urimeligt stort - gebyr. For disse medlemmer kan det være en mulighed at have faktura- og/eller medlemsnummer klar og så ringe til kassereren Jens Verner Nielsen på 74 41 55 80. Så kan der aftales en individuel løsning.

Betalingsfristen er i år sat til 8 FEB 2018.

Kvittering som adgangstegn til museet
Når kontingentbetalingen er bogført, vil systemet automatisk sende en kvittering til medlemmer med registreret email-adresse. Den kan bruges som adgangstegn til Museet på Sønderborg Slot og også i år som adgangstegn til Cathrinesmindes Teglværk.

Der kan imidlertid gå nogle dage, inden betalingen bogføres, så har du brug for en kvittering / et adgangskort til et af museerne inden da, er det nødvendigt at få en kvittering fra banken.

Medlemmer uden adgang til NetBank må også huske at få en kvittering fra banken til brug som adgangstegn til Museet på Sønderborg Slot og til Cathrinesmindes Teglværk..

Registrering af email
Hvis du har en email-adresse, vil det gøre al administration af foreningen meget nemmere - og vi kan spare den dyre porto - hvis du registrerer dig i systemet. Du kan finde en grundig billedvejledning i registreringen lige her link

Du har jo nok ikke længere det brev, der blev postomdelt til alle medlemmer i foråret 2014 med oplysninger om registreringen. Så i stedet er du meget velkommen til at ringe til kassereren Jens Verner Nielsen på 74 41 55 80. Så kan du hurtigt blive ført ind i medlemssystemet.

Husk at rette dine oplysninger i medlemssystemet
En af fordelene ved medlems- og bogføringssystemet er, at det enkelte medlem selv styrer sine oplysninger i medlemsregisteret. Men det virker altså kun, hvis medlemsregisteret rent faktisk bliver holdt ved lige!

Derfor er det vigtigt, at du husker selv at rette oplysningerne, hvis du skifter f.eks. adresse, mobilnummer eller email-adresse - eller navn :-).

Igen i år fik vi en del årbøger retur, fordi adressen var forkert. Det er i forvejen vildt dyrt med porto til bøgerne og altså dobbelt så vildt dyrt med en efterforsendelse.

 

 

 

 

 
Tilmelding til turen til Odsherred og Lammefjorden fra 23. til 25. maj 2018 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Fredag, 29. december 2017 16:56

Så er det ved at være tid til tilmelding til den tidligere annoncerede bustur over 3 dage til

Odsherred og Lammefjorden

ONS 23 MAJ - FRE 25 MAJ

Dragsholm slotDragsholm Slot

Prisen for turen er 3.499,- pr. person i dobbeltværelse inkl. halvpension. Tillæg for enkeltværelse er 350,- kr.

Tilmelding til turen sker tidligst FRE 23 FEB ved henvendelse til Sten Boye Poulsen på 40 86 08 47 eller på mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med oplysning om navn, adresse og telefonnummer for hver deltager.

- - - o o o 0 0 0 0 0 o o o - - -

Det bliver igen i år en tur med oplevelser af smuk natur med fantastiske udsigter og besøg på mange spændende, historiske steder.
 
Turens højdepunkter bliver besøg på Dragsholm slot med frokost og rundvisning, besøg i flere spændende kirker som f.eks. Fårevejle Kirke og Højby kirke, turen gennem de naturskønne Veddinge Bakker og gennem det helt specielle landskab over den tørlagte Lammefjord.
 
Der bliver også besøg på Odsherreds Kunstmuseum og på malerfamilien Swanes ”Malergården”.
 
Hjemrejsen foregår over Århus med færgen fra Odden. Undervejs bliver der et stop ved Odden kirke med Peder Willemoes grav og på Gniben, det alleryderste punkt af Sjællands Odde.
 
Tom Specht er rejseleder på turen.
 
Turen er arrangeret i samarbejde med Panter Rejser.

 

 Program for turen

ONS 23 MAJ: Dragsholm Slot, Fårevejle og Veddinge Bakker
faarevejlekirkeFra Sønderborg Slot over Storebæltsbroen til Dragsholm Slot, hvor vi får en lækker frokost og en rundvisning i nogle af slottets sale og gemakker.
Herfra til Fårevejle Kirke med de jordiske rester af James Hepburn, Jarl af Bothwell, der døde som fange på Dragsholm i 1576. Derefter op i de maleriske Veddinge Bakker, hvor flere ”Odsherred-malere” fandt deres motiver. Videre til Høve med stop ved Esterhøj. Herfra ad Danmarks stejleste landevejsstrækning - Høve Stræde - og gennem de store sommerhusområder til vores hotel i Højby, hvor middagen venter efter indkvartering.

TOR 24 MAJ: Lammefjorden, Asnæs og Rørvig
malergaarden1Efter morgenmaden skal vi over Lammefjorden via Audebo-dæmningen til gulerøddernes land, den udtørrede fjordbund. Herfra videre til Malergården, kunster- parret Kirstine og Sigurd Swanes hjem, der stadig står som da de i sin tid boede der.
Efter frokost besøger vi Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs med faste udstillinger med Odsherred-malere. Så til Rørvig ved Issefjordens munding med ophold ved den lille havn med færgefart til Hundested. Tilbage til Nykøbing Sj. og til godset Anneberg med fabrikant Hempels omfattende glassamling inden fælles middag på hotellet.

FRE 25 MAJ: Sjællands Odde, Molslinjen og Lyng Kirke
pederwillemoesgravVi pakker bussen efter morgenmaden. Inden hjemrejsen går turen ud på Sjællands Odde med Odden Kirke, hvor søhelten Peder Willemoes er begravet.
Herefter ud til ”Gniben”, hvor vi går de sidste 200-300 m. helt ud til spidsen af odden.
Herfra til færgehavnen og med færgen til Aarhus med mulighed for frokost ombord.
Ned gennem Jylland vi tager en lille ”omvej” ind over Erritsø ved Fredericia for at se Lyng Kirke, der er tegnet af Inger og Johannes Exner og indviet i 1994. Videre ad den gamle hovedvej til Kolding og herfra til Sønderborg ad motorvejen. Vi forventer ankomst til Sønderborg ca. 18:00.

 

Gniben2
Gniben - Sjællands Odde

 

Praktiske oplysninger

Hotel
HøjbyVi skal bo på Hotel HøjbySø, der ligger smukt ved Højby Sø i Odsherred. Hotellet er renoveret i 2012. Værelserne fremstår lyse og indbydende og alle har TV, skrivebord og trådløst internet.

Hotellets restaurant serverer danske retter, og hvis vejret tillader det, kan man nyde en øl eller et glas vin på sommerterrassen. Der er desuden en fælles TV-stue på hotellet.

Læs mere om hotellet lige her link

 

Inkluderet i prisen
• Kørsel i moderne 4* turistbus
• Bussen er bemandet med dygtig og rutineret chauffør
• Alle regler om køre- og hviletid overholdes
• Udrejse via Storebælt - hjemrejse med Molslinjen Odden - Aarhus
• Rejseleder Tom Specht på turen
• 1 x rundstykke og kaffe/the på udrejsedagen
• 2 x overnatning på Hotel Højby Sø
• 2 x middag/buffet
• 2 x morgenbuffet
• Buskørsel i forbindelse med udflugter
• Rundvisning på Dragsholm Slot
• 2-retters frokost inkl. en øl el. vand på Dragsholm Slot
• Entré til Odsherreds Kunstmuseum
• Afgifter, udvidet ansvarsforsikring og bidrag til Rejsegarantifonden

Ikke inkluderet i prisen
Yderligere frokoster, drikkevarer, øvrige entréer etc.

Betaling
Panter Rejser fremsender rejsebevis med oplysninger om depositum kr. 1.000,- , der betales inden 8 dage efter modtagelse af rejsebeviset. Restbeløbet betales senest 45 dage før afrejsen.

Yderligere oplysninger
Panter Rejser anbefaler, at man tegner afbestillings- og rejseforsikring, der kan bestilles hos Panter Rejser (Europæiske Rejseforsikring) eller hos eget forsikringsselskab.
Panter Rejser tager forbehold for eventuelle nødvendige ændringer i programmet.
Panter Rejser er teknisk arrangør og medlem af Rejsegarantifonden nr. 1524.
Panter Rejsers generelle bestemmelser er gældende.
Rejsebevis sendes gratis pr. mail, postforsendelse kr. 65,-
Læs selv mere om Panter Rejser lige her link

Panter Rejsers folder med alle oplysninger om turen kan hentes er lige her link

Eventuelle spørgsmål besvares ved henvendelse til Sten Boye Poulsen på 40 86 08 47 eller med mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. - eller ved at hente turbeskrivelsen lige her link

 

 

 
Årbogen for 2017 om historiemalerier er nu på vej PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Fredag, 08. december 2017 18:14

Foreningens årbog for 2017 med titlen "Historien på væggen - Historiemalerier på Sønderborg Slot" er nu på vej og skulle i år meget gerne nå ud til alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved i god tid  inden jul.

I den sidste uge af november kom bogstakken fra trykkeriet, og TOR 7 DEC mødtes en række medlemmer fra foreningens bestyrelse - assisteret af hjælpsomme ægtefæller - for at pakke bøgerne i kuverter og sortere dem ud i stakke til omdeling i de forskellige lokalområder. To raske timer, og de 1422 bøger var klar til udsendelse.

pakkedag

Allerede sidst på dagen blev de første bogstakke kørt ud til de spejdergrupper og til de lokalhistoriske foreninger, som hurtigst muligt vil omdele årbøgerne til foreningens medlemmer.

Medlemmer med adresse andre steder end på Als eller Sundeved vil få bøgerne tilsendt med posten. Men det vil vare nogle dage, inden de når frem. For da vi som sædvanlig ville aflevere de 185 bogpakker på postkontoret i Sønderborg, blev vi afvist. Den hidtidige service eksisterer ikke længere! Vi kunne komme igen, når vi var blevet oprettet som kunder med et kundenummer hos Postnord, og når forsendelsen var registreret og betalt online. Sådan! Det var en ommer! Og der vil altså gå nogle dage, inden bøgerne igen kan køres på posthuset.

Årbogen fortæller om mere end 40 af de malerier, der hænger rundt om på Sønderborg Slot. Hvert billede er vist i stort format på en hel side, og den tilhørende tekst fortæller ikke bare om billedets motiv og indhold, men også om den tid og de omstændigheder, billedet er malet i. Der er således mange spændende og sjove og skæve historier knyttet til billederne.

aarbog2017 500

Bogen er redigeret af overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen. De 43 artikler er skrevet af fem af medarbejderne på Sønderborg Slot suppleret med Inge Adriansen, der som pensionist nåede at skrive en halv snes af bogens artikler. Inge Adriansen har gennem årene bidraget med overordentligt mange værdifulde tekster til årbøgerne fra Historisk Samfund for Als og Sundeved. Disse ti artikler blev så det sidste, Inge Adriansen kom til at skrive for foreningen.

Teksten er overskueligt sat i to spalter og opdelt i mindre underafsnit med egne overskrifter. Billederne af de 42 malerier er suppleret med et utal af andre farveillustrationer, så det er igen i år ikke blot er blevet en spændende og interessant informativ bog, men også en meget flot bog.

Bogen slutter som altid med årsberetninger for Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot og for Historisk Samfund for Als og Sundeved. I år er der så i allersidste øjeblik blevet tilføjet Carsten Porskrog Rasmussens nekrolog over Inge Adriansen, der døde den 27. oktober 2017.

Medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved kan købe supplerende eksemplarer til f.eks. julegaver til en særlig medlemspris på 160,- kr. i Museumsbutikken på Sønderborg Slot eller på hsaos.dk lige her link

For alle andre vil den flotte årbog være til salg i den almindelige boghandel og i Museumsbutikken på Sønderborg Slot for 198,- kr.

 

 

 

 
Sidste chance for at få årbogen for 2017 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Torsdag, 16. november 2017 11:25
Så er det ved at være sidste chance for at melde sig ind i Historisk Samfund for Als og Sundeved for at få den flotte årbog for 2017!
 
 
Vi er lige nu ved at rydde op i medlemsregisteret, så kun de medlemmer, der har betalt kontingent for 2017, får den kommende årbog for 2017.
 
 
Som oplyst i vores Handelsbetingelser gælder der særlige regler ved indmeldelse her sidst på året i forbindelse med udsendelse af årbogen.
 
Ved indmeldelse i perioden mellem udsendelse af foreningens årbog og udsendelse af opkrævning af kontingent først i det nye år, skal der ikke betales kontingent for indeværende år ved indmeldelsen, men først ved kontingentopkrævningen først i det nye år.
 
I år har vi sat skæringsdatoen til TIR 21 NOV. Derfor vil indmeldelser efter 21 NOV ikke udløse en kontingentopkrævning - men så heller ikke give ret til en årbog!
 

Så sidste chance for indmeldelse i 2017 med ret til årbogen for 2017 er altså
TIR 21 NOV 2017!

 
 
 
<< Første < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste > Sidste >>

Side 1 af 18