Her er du : Forsiden Nyheder
 
Nyheder - og hvad der har været det!
Årbogen for 2017 om historiemalerier er nu på vej PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Fredag, 08. december 2017 18:14

Foreningens årbog for 2017 med titlen "Historien på væggen - Historiemalerier på Sønderborg Slot" er nu på vej og skulle i år meget gerne nå ud til alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved i god tid  inden jul.

I den sidste uge af november kom bogstakken fra trykkeriet, og TOR 7 DEC mødtes en række medlemmer fra foreningens bestyrelse - assisteret af hjælpsomme ægtefæller - for at pakke bøgerne i kuverter og sortere dem ud i stakke til omdeling i de forskellige lokalområder. To raske timer, og de 1422 bøger var klar til udsendelse.

pakkedag

Allerede sidst på dagen blev de første bogstakke kørt ud til de spejdergrupper og til de lokalhistoriske foreninger, som hurtigst muligt vil omdele årbøgerne til foreningens medlemmer.

Medlemmer med adresse andre steder end på Als eller Sundeved vil få bøgerne tilsendt med posten. Men det vil vare nogle dage, inden de når frem. For da vi som sædvanlig ville aflevere de 185 bogpakker på postkontoret i Sønderborg, blev vi afvist. Den hidtidige service eksisterer ikke længere! Vi kunne komme igen, når vi var blevet oprettet som kunder med et kundenummer hos Postnord, og når forsendelsen var registreret og betalt online. Sådan! Det var en ommer! Og der vil altså gå nogle dage, inden bøgerne igen kan køres på posthuset.

Årbogen fortæller om mere end 40 af de malerier, der hænger rundt om på Sønderborg Slot. Hvert billede er vist i stort format på en hel side, og den tilhørende tekst fortæller ikke bare om billedets motiv og indhold, men også om den tid og de omstændigheder, billedet er malet i. Der er således mange spændende og sjove og skæve historier knyttet til billederne.

aarbog2017 500

Bogen er redigeret af overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen. De 43 artikler er skrevet af fem af medarbejderne på Sønderborg Slot suppleret med Inge Adriansen, der som pensionist nåede at skrive en halv snes af bogens artikler. Inge Adriansen har gennem årene bidraget med overordentligt mange værdifulde tekster til årbøgerne fra Historisk Samfund for Als og Sundeved. Disse ti artikler blev så det sidste, Inge Adriansen kom til at skrive for foreningen.

Teksten er overskueligt sat i to spalter og opdelt i mindre underafsnit med egne overskrifter. Billederne af de 42 malerier er suppleret med et utal af andre farveillustrationer, så det er igen i år ikke blot er blevet en spændende og interessant informativ bog, men også en meget flot bog.

Bogen slutter som altid med årsberetninger for Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot og for Historisk Samfund for Als og Sundeved. I år er der så i allersidste øjeblik blevet tilføjet Carsten Porskrog Rasmussens nekrolog over Inge Adriansen, der døde den 27. oktober 2017.

Medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved kan købe supplerende eksemplarer til f.eks. julegaver til en særlig medlemspris på 160,- kr. i Museumsbutikken på Sønderborg Slot eller på hsaos.dk lige her link

For alle andre vil den flotte årbog være til salg i den almindelige boghandel og i Museumsbutikken på Sønderborg Slot for 198,- kr.

 

 

 

 
Sidste chance for at få årbogen for 2017 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Torsdag, 16. november 2017 11:25
Så er det ved at være sidste chance for at melde sig ind i Historisk Samfund for Als og Sundeved for at få den flotte årbog for 2017!
 
 
Vi er lige nu ved at rydde op i medlemsregisteret, så kun de medlemmer, der har betalt kontingent for 2017, får den kommende årbog for 2017.
 
 
Som oplyst i vores Handelsbetingelser gælder der særlige regler ved indmeldelse her sidst på året i forbindelse med udsendelse af årbogen.
 
Ved indmeldelse i perioden mellem udsendelse af foreningens årbog og udsendelse af opkrævning af kontingent først i det nye år, skal der ikke betales kontingent for indeværende år ved indmeldelsen, men først ved kontingentopkrævningen først i det nye år.
 
I år har vi sat skæringsdatoen til TIR 21 NOV. Derfor vil indmeldelser efter 21 NOV ikke udløse en kontingentopkrævning - men så heller ikke give ret til en årbog!
 

Så sidste chance for indmeldelse i 2017 med ret til årbogen for 2017 er altså
TIR 21 NOV 2017!

 
 
 
Rundvisning på Sønderborg Slot PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Torsdag, 12. oktober 2017 17:30

I skolernes efterårsferie er der to daglige rundvisninger på Sønderborg Slot.

Den ene har overskriften Slottets historie. Den finder sted fra MAN 16 OKT til FRE 20 OKT hver dag klokken 11:00.

Den anden rundvisning finder sted under overskriften  Inspektørens favoritter. Den finder sted dagligt fra MAN 16 OKT til TOR 19 OKT klokken 14:00. Der er altså ingen rundvisning fredag eftermiddag!

renerasmussen

 Selve rundvisningerne er gratis, men der betales normal entré for at komme ind på museet.

... men medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved betaler jo ikke entré.

 
Billeder fra turen til Gotland 25 - 30 AUG 2017 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Onsdag, 20. september 2017 15:56

Billedserien fortæller om om den meget vellykkede bustur til Gotland i dagene fra FRE 25 AUG til ONS 30 AUG 2017 med 56 deltagere og med Carsten Porskrog Rasmussen som en meget kyndig turguide.

016 Gotland 26LOER

En af deltagerne på turen, Jens Madsen har igen været så venlig at stille sine billeder til rådighed for foreningens medlemmer til gennemsyn og evt download. Jens Madsens originale billeder er meget fornemme og af høj kvalitet - og der var rigtig mange af dem.

Men til brug på foreningens websted er disse billeder stærkt tilpasset til nem og hurtig visning og der er valgt en overskuelig mængde ud af de oprindeligt 698 billeder. Billedseriens enkelte billeder har således slet ikke originalernes størrelse eller skarphed og er derfor ikke særligt egnede til download og udskrivning.

Billedserien om turen til Gotland kan findes lige her link

 

 
Erhvervslivet i Sønderjylland 1840-1940 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Tirsdag, 05. september 2017 20:01

Sønderborg Folkeuniversitet har arrangeret en foredragsrække i november om

Erhvervslivet i Sønderjylland 1840-1940

Det sønderjyske erhvervsliv har sin særlige historie. De skiftende tilhørsforhold mellem hertugdømmet Slesvig, Preussen og Danmark gav de sønderjyske erhvervsdrivende anderledes vilkår end andre steder. En verdenskrig satte også sine spor. Ikke desto mindre spillede industrien her som andre steder i Europa en afgørende rolle i samfundets forandring.

Denne moderniseringsproces belyses i fire foredrag ved eksperter i Sønderjyllands økonomiske og sociale historie. Foredragsrækken indledes med et overblik og består derudover i udvalgte eksempler på en branche, en virksomhed og en foretager. Foredragene vil tage særligt hensyn til Als-Sundeved-området.

TOR 2 NOV: Sønderjysk erhvervshistorie 1840-1940 - et overblik v. områdeleder, dr.phil. Hans Schultz Hansen
TOR 9 NOV: En branche - jernstøberier og skibsværfter som industrialiseringens spydspids 1827-1914 v. Leif Hansen Nielsen
TOR 16 NOV: En virksomhed - Jürgensens farveri og klædefabrik i Gråsten 1835-1917 v. Lars N. Henningsen
TOR 23 NOV: En foretager - Jes Christiansens vej fra Staugaards Maskinfabrik i Ragebøl til Sønderjyllands Højspændingsværk i Aabenraa 1889-1962 v. Torben A. Vestergaard
 

jurgensensfarveri

Jürgensens farveri og klædefabrik i Gråsten ca. 1915

Alle fire foredrag varer fra 17:30 til 19:15 og de finder sted  på Alsion i Den Røde Boks.

Der er krav om tilmelding på Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. . Holdet har nr. 2017019, og det koster 360,- kr. for alle fire foredrag.

 
<< Første < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste > Sidste >>

Side 1 af 17