Her er du : Forsiden Nyheder
 
Nyheder - og hvad der har været det!
Efterårsforedrag 2017 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Mandag, 16. oktober 2017 10:10

Det første af efterårets to foredrag indgår i markeringen af 500-året for Reformationen, og det andet foredrag knytter sig til den kommende årbog for Historisk Samfund for Als og Sundeved - nummer 95 i skriftrækken "Fra Als og Sundeved".

Programmet for de to gratis foredrag er:

TIR 14 NOV: Reformationskongeparret: Christian 3. og Dorothea - ved Carsten Porskrog Rasmussen

DorotheasKapelChristian 3. er først og fremmest reformationskongen. Indførelsen af reformationen var hans livs projekt og vigtigste indsats, og det betød rigtig meget for ham, da han var dybt kristen og levede et liv, hvor gudstjeneste, bøn og bibellæsning spillede en stor rolle.

Han fik dog også tid til meget andet – blandt andet at bygge en række slotte. Ét af dem var Sønderborg Slot, hvor han forvandlede en middelalderborg til et renæssanceslot. Så længe han levede, stod hans dronning Dorothea trofast ved hans side, og efter hans død fortsatte hun hans projekter – både den strenge lutherske kristendom og byggerierne.

Begge dele forenes i kapellet på Sønderborg Slot, som er hendes værk. Hun havde den glæde at kunne give slottet videre til den yngste søn, Hans, som loyalt fulgte forældrenes og især moderens ånd, mens forholdet til de to ældste sønner var langt mere anstrengt.

 

TIR 21 NOV: Krigen på væggen. De slesvigske krige i Sønderborg Slots historiemalerier - ved René Rasmussen

RosenstandforposterneSønderborg Slot har én af landets største samlinger af historiemalerier fra De slesvigske krige 1848-1850 og 1864.

Store kunstnere som Niels Simonsen, Otto Bache og Vilhelm Rosenstand har skildret begivenhederne, og i deres malerier skjuler sig mange spændende detaljer.

Museumsinspektør René Rasmussen er dykket ned i malerierne og fortæller i sit foredrag om de dramatiske hændelser, de skildrer – og om de detaljer, som man ikke ser ved første øjekast.


 

Begge foredrag finder sted i Riddersalen på Sønderborg Slot kl. 19:30, og der er gratis adgang til foredragene. Det er ikke muligt at reservere pladser på forhånd, så det er bare med at møde op i god tid. Men der plejer nu at være plads til alle!

Som altid er foredragene arangeret i et samarbejde mellem Historisk Samfund for Als og Sundeved og Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot.

 
Rundvisning på Sønderborg Slot PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Torsdag, 12. oktober 2017 17:30

I skolernes efterårsferie er der to daglige rundvisninger på Sønderborg Slot.

Den ene har overskriften Slottets historie. Den finder sted fra MAN 16 OKT til FRE 20 OKT hver dag klokken 11:00.

Den anden rundvisning finder sted under overskriften  Inspektørens favoritter. Den finder sted dagligt fra MAN 16 OKT til TOR 19 OKT klokken 14:00. Der er altså ingen rundvisning fredag eftermiddag!

renerasmussen

 Selve rundvisningerne er gratis, men der betales normal entré for at komme ind på museet.

... men medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved betaler jo ikke entré.

 
Billeder fra turen til Gotland 25 - 30 AUG 2017 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Onsdag, 20. september 2017 15:56

Billedserien fortæller om om den meget vellykkede bustur til Gotland i dagene fra FRE 25 AUG til ONS 30 AUG 2017 med 56 deltagere og med Carsten Porskrog Rasmussen som en meget kyndig turguide.

016 Gotland 26LOER

En af deltagerne på turen, Jens Madsen har igen været så venlig at stille sine billeder til rådighed for foreningens medlemmer til gennemsyn og evt download. Jens Madsens originale billeder er meget fornemme og af høj kvalitet - og der var rigtig mange af dem.

Men til brug på foreningens websted er disse billeder stærkt tilpasset til nem og hurtig visning og der er valgt en overskuelig mængde ud af de oprindeligt 698 billeder. Billedseriens enkelte billeder har således slet ikke originalernes størrelse eller skarphed og er derfor ikke særligt egnede til download og udskrivning.

Billedserien om turen til Gotland kan findes lige her link

 

 
Erhvervslivet i Sønderjylland 1840-1940 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Tirsdag, 05. september 2017 20:01

Sønderborg Folkeuniversitet har arrangeret en foredragsrække i november om

Erhvervslivet i Sønderjylland 1840-1940

Det sønderjyske erhvervsliv har sin særlige historie. De skiftende tilhørsforhold mellem hertugdømmet Slesvig, Preussen og Danmark gav de sønderjyske erhvervsdrivende anderledes vilkår end andre steder. En verdenskrig satte også sine spor. Ikke desto mindre spillede industrien her som andre steder i Europa en afgørende rolle i samfundets forandring.

Denne moderniseringsproces belyses i fire foredrag ved eksperter i Sønderjyllands økonomiske og sociale historie. Foredragsrækken indledes med et overblik og består derudover i udvalgte eksempler på en branche, en virksomhed og en foretager. Foredragene vil tage særligt hensyn til Als-Sundeved-området.

TOR 2 NOV: Sønderjysk erhvervshistorie 1840-1940 - et overblik v. områdeleder, dr.phil. Hans Schultz Hansen
TOR 9 NOV: En branche - jernstøberier og skibsværfter som industrialiseringens spydspids 1827-1914 v. Leif Hansen Nielsen
TOR 16 NOV: En virksomhed - Jürgensens farveri og klædefabrik i Gråsten 1835-1917 v. Lars N. Henningsen
TOR 23 NOV: En foretager - Jes Christiansens vej fra Staugaards Maskinfabrik i Ragebøl til Sønderjyllands Højspændingsværk i Aabenraa 1889-1962 v. Torben A. Vestergaard
 

jurgensensfarveri

Jürgensens farveri og klædefabrik i Gråsten ca. 1915

Alle fire foredrag varer fra 17:30 til 19:15 og de finder sted  på Alsion i Den Røde Boks.

Der er krav om tilmelding på Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. . Holdet har nr. 2017019, og det koster 360,- kr. for alle fire foredrag.

 
Billeder fra turen til Christiansfeld og Haderslev LØR 24 JUN 2017 PDF Udskriv Email
Skrevet af Administrator   
Torsdag, 29. juni 2017 10:57

Billedserien fortæller om sommerudflugten i bus til Christiansfeld og Haderslev LØR 24 JUN 2017.

Christiansfeld17

Endnu en gang har Jens Madsen været så venlig at stille sine billeder til rådighed for foreningens medlemmer til gennemsyn og evt download. Jens Madsens originale billeder er meget fornemme og af høj kvalitet. Men til brug på foreningens websted er disse billeder stærkt tilpasset til nem og hurtig visning. De har således slet ikke originalernes størrelse eller skarphed og er derfor ikke særligt egnede til download og udskrivning.

Billedserien har motiver fra afgangen fra Sønderborg Slot, fra de nyrestaurerede gader i Christiansfeld, fra kirken (Salshuset) og fra kirkegården (Gudsageren). Serien slutter med billeder fra Tyrstrup Kirke og endelig et enkelt billede fra Lennart Madsens foredrag på museet i Haderslev.

Billedserien om turen til Christiansfeld og Haderslev kan findes lige her link

 
<< Første < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste > Sidste >>

Side 1 af 17