Her er du : Forsiden Nyheder
 
Nyheder - og hvad der har været det!
Årbogen for 2015 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Mandag, 14. december 2015 00:03

 

 Sønderborgs Soldater

Kasernen i Sønderborg 1907 - 2014

 

Historisk Samfund for Als og Sundeveds årbog for 2015 hedder "Sønderborgs Soldater - Kasernen i Sønderborg 1907-2014". Årbogen udgives som altid i et samarbejde mellem Historisk Samfund for Als og Sundeved og Museum Sønderjylland — Sønderborg Slot. Bogen er redigeret af museets medarbejdere Carsten Porskrog Rasmussen, René Rasmussen og Axel Johnsen.

aarbog2015

"I mere end hundrede år har Sønderborg Kasernes markante røde bygninger ikke bare været ét af byens vartegn, men også en vigtig forbindelse mellem byen og verden."

Således indleder de tre redaktører bogens forord, hvori de hurtigt opridser historien om de "markante røde bygningers" forskellige formål og anvendelser gennem de mere end 100 år indtil lukningen af Sergentskolen i foråret 2014.

Museumsinspektør René Rasmussen er forfatter til bogens første artikel - "Marinestation og skibsartilleriskole 1907-1918" - om opførelsen af bygningerne og om den første anvendelse som et led i det tyske kejserriges drømme om global indflydelse ved hjælp af en flåde i stil med den brittiske.

Hvad der er myte og hvad der er virkelighed i forbindelse med Als' selvstændighed under præsident Topff beskriver museumsinspektør Axel Johnsen i artiklen "Her regerede Topff! - Kejserrigets undergang set fra marineskolen i Sønderborg".

Pensioneret overlæge Andreas Johannsen fra Museet - Sønderborg Sygehus fortæller i artiklen "Krigsinvalideskolen i Sønderborg 1920-1925" om, hvordan kasernebygningerne også blev anvendt til at hjælpe ofre fra Første Verdenskrig til en tåleligere tilværelse.

Bogens absolut længste og mest omfattende artikel er skrevet af museumsinspektør ved Tøjhusmuseet Jens Ole Christensen, der kort og godt har kaldt artiklen "Sønderborg garnison 1920-2014". Her får vi historierne om de forskellige uddannelser af først rekrutter og snart efter også af befalingsmænd og senest af alle landets sergenter. Her er spændende detaljer og oplysninger, der sikkert vil vække minder hos mange læsere.

To af museets nyligt afgåede medarbejdere har hver bidraget med en artikel om et af deres særlige forskningsfelter.

Fhv. overinspektør Peter Dragsbo skriver i artiklen "Tysk marinearkitektur 1904 - Sønderborg Kasernes arkitektur mellem nationalromantik og moderne" bl.a. om valg af arkitekt til byggeriet og om de signaler, det store byggeri skulle sende.

I artiklen "Sønderborg Kaserne og erindringskulturen" fortæller fhv. museumsinspektør Inge Adriansen om de mindehøjtideligheder, der er og har været knyttet til kasernen og hvorledes skolernes ledere og medarbejdere har varetaget de militære traditioner på Als og Sundeved.

Og endelig en af redaktionens rigtigt gode ideer! En lang række personer med tilknytning til kasernen enten som ansatte eller som elever på skolerne har ladet sig interviewe til bogen om deres erindringer om opholdet i Sønderborg. Disse personlige erindringer er så klippet fra hinanden i mindre stykker efter emner, der så igen er samlede under fælles overskrifter. Der er erindringsglimt om værnepligt i Sønderborg i 1941, om ledelse, om undervisning, om dannelse, om mekanikere og kørere, om fritid, om byen, om eksamen og om breve hjem i 1963.

Disse erindringsgrupper er samlede over et par sider til hvert emne og anbragt rundt om i bogen, hvor de kunne passe naturligt ind. Det giver en afvekslende og anderledes læseoplevelse.

Årbogen slutter med udførlige årsberetninger om året 2014 fra Historisk Samfund for Als og Sundeved og fra Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot.

Bogen er på 170 sider med teksten læsevenligt sat i to spalter med brede maginer til bl.a. billedtekster til de mange illustrationer. Det er lykkedes redaktørerne at finde rigtigt mange samtidige fotografier fra hele kasernens historie. Der er ikke et opslag i bogen uden en illustration og på mange opslag er de flere billeder i sort/hvid eller farver.

Bogen koster kun 199,- kr. i boghandelen, men medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved  kan købe yderligere eksemplarer af bogen til f.eks. gaver og foræringer i museumsbutikken på Sønderborg Slot til en særpris på 160,- kr.

Bogen kan også bestilles lige her link

 


   

 
Årbogen for 2015 om Sønderborg Kaserne er nu på vej PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Onsdag, 02. december 2015 23:31

Så skulle Historisk Samfund for Als og Sundeveds årbog for 2015 om kasernen og sergentskolen i Sønderborg gerne være på vej ud til alle foreningens medlemmer.

Efter et par raske timer i mandags – 30 NOV - havde foreningens bestyrelse med hjælp fra flere ægtefæller fået pakket de ca. 1450 bøger i kuverter og fordelt dem i stabler efter lokalområder. Allerede samme dag blev de første bogstakke hentet af de spejdere og lokalhistoriske foreninger, der de kommende dage vil stå for omdelingen af årbøgerne.

Medlemmer med adresse andre steder end på Als eller Sundeved vil få bøgerne tilsendt med posten i løbet af den første uge i december.

aarbog2015

Bogen hedder ”Sønderborgs Soldater – Kasernen i Sønderborg 1907 – 2014”. Det er igen i år blevet en flot udstyret bog med spændende og interessante artikler om et betydningsfuldt kapitel af Sønderborgs historie. Bogen har 170 sider og et væld af illustrationer. Bogen er redigeret af de tre museumsinspektører Carsten Porskrog Rasmussen, René Rasmussen og Axel Johnsen.

Bogen bliver præsenteret for offentligheden ved et arrangement i Riddersalen på Sønderborg Slot FRE 4 DEC. Herefter vil den flotte bog være til salg i boghandelen og i Museumsbutikken på Sønderborg Slot for 199,- kr.

Medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved kan købe supplerende eksemplarer til f.eks. julegaver til en særlig medlemspris på 160,- kr. i Museumsbutikken eller på hsaos.dk lige her link

 

 

 

 
Foredrag om Vothmann-familien, Gråsten-æblets skabere PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Onsdag, 09. september 2015 21:21

Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder sammen med Gråsten Landbrugsskole, Gråsten Æble-festival og Historisk Forening for Graasten By og Egn til

Foredrag om Gråsten-æblets skaber, gartnerfamilien Vothmann

ONS 30 SEP kl. 19:30

i

Foredragssalen - Gråsten Landbrugsskole

Foredragsholder: Havehistoriker Helle Ravn

graastenæble

Alle kender Gråsten-æblet, men hvem kender historien bag? Det fortæller havehistoriker Helle Ravn om i sit foredrag på Gråsten Landbrugsskole.

Gartnerfamilien Vothmann spillede en vigtig rolle for såvel havebrug som frugttræernes udbredelse og dyrkning her i området. De startede den første planteskole i Danmark, som lå i centrum af det nuværende Sønderborg og forædlede mange æblesorter. Især Gråsten-æblet er de kendt for. Det blev udviklet omkring 1750 af gartner Hans Peter Vothmann. Als og Sundeved var et af de vigtigste steder i 1700- og 1800tallet for dyrkning af frugttræer og for eksport af æbler. Det var et foregangsområde for frugtavl og havebrug.

Efter pausen fortælles om det nye projekt i Gråsten Slotshaves gartneri, hvor der er planer om at udvide slotsgartneriet og bl.a. producere grønsager og frugt samt fortælle historien om slotshaven og Gråsten-æblet.

Billetter á 75,- kr. inkl. kaffe og æblekage kan købes i Gråsten Boghandel, i turistkontoret på Rådhustorvet i Sønderborg eller online lige her link

Billetter skal købes senest søndag 27. september

 
Tilmelding til Moesgaard-turen PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Mandag, 03. august 2015 22:02

Der er nu ikke flere pladser i bussen til den tidligere annoncerede

Efterårsudflugt
LØR 5 SEP
til


momu logo

 

Allerede i løbet af den første tilmeldingsdag ONS 19 AUG blev turen fuldtegnet, og der var de første fire på ventelisten. De første tilmeldinger skete kort efter 06:00 om morgenen, og sidst på eftermiddagen var turen fuldtegnet.

Erfaringer fra tidligere ture viser, at der altid sker frameldinger, så derfor bliver for sent tilmeldte skrevet på venteliste.

Husk at der ikke er sket en tilmelding, hvis tilmeldingen ikke er bekræftet!

moesgaardmuseum

Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske på telefon 60 92 87 61 eller på mail til  Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. fra ONS 19 AUG. Allersidste frist for tilmelding er TIR 25 AUG. Ved telefonisk tilmelding er det bedst at ringe mellem 10:00 og 13:00.

Pris:
Prisen for årets efterårsudflugt er 350,- kr. pr. person. Betalingen opkræves i bussen - i kontanter!  Prisen inkluderer bus, adgangsbillet og kaffe med rundstykke undervejs til Århus/Moesgaard.

Indhold:
Busturen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 07:45.

På vejen op serveres kaffe med et rundstykke, og der bliver gjort holdt en enkelt gang undervejs. Besøget på Moesgaard Museum indledes kl. 11.00 med guidet rundvisning til museets ”highlights”. Efter rundvisningen på en time til halvanden er der spisepause, som – efter eget valg - består af medbragt madpakke eller køb af frokost på museets café. Der er faciliteter på stedet til at indtage medbragt mad.

terrakottaexhibition

Efter frokosten kan man gå rundt på egen hånd, herunder besøge særudstillingen med de kinesiske terrakottakrigere og de mange genstande fra graven, samt betragte den nye, smukke museumsbygning indefra og udefra.

Kl. 15:00 går turen direkte tilbage til Sønderborg Slot med forventet af ankomst ca. 18:00. Der kan købes vand og øl under pausen på hjemturen.

Informationer:
Læs mere om Moesgaard Museum lige her link

 
Breaking News - Særudstilling på Sønderborg Slot PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Søndag, 14. juni 2015 18:22

Museet på SønBreakingNewsAnnoncederborg Slot viser hen over sommeren de bedste pressebilleder fra danske og europæiske avisers dækning af krigen 1864.

Efter datidens tekniske muligheder er der tale om "breaking news" - selv om de blev præsenteret for avislæserne med op til to ugers forsinkelse. For tegningerne fra krigsskuepladsen skulle først fragtes med jernbane og postrute til Berlin, London eller Rom, hvor xylografer sad klar til at omarbejde tegningerne til træsnit til brug for avistrykningen.

Udstillingen viser krigens udvikling og minder os samtidigt om, at krigen i Danmark i 1864 blev fulgt opmærksomt fra det store udland.

Udstillingen præsenterer bl.a. en del avisbilleder fra en stor privatsamling, museet har erhvervet med hjælp fra en donation fra Historisk Samfund for Als og Sundeved.

Udstillingen åbner FRE 26 JUN og kan ses helt frem til SØN 3 JAN 2016.

... og husk, at medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved har gratis adgang til udstillingen hver eneste dag i hele udstillingsperioden.

 
<< Første < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste > Sidste >>

Side 4 af 17