Her er du : Forsiden Nyheder
 
Nyheder - og hvad der har været det!
Tilmelding til Kongeåturen 13 JUN PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Onsdag, 20. maj 2015 20:05

 Så er der åbnet for tilmelding til årets

Sommerudflugt
LØR 13 JUN
til
Kongeågrænsen

Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske på telefon 74 41 55 80 eller på mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. allersenest FRE 29 MAJ.

Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 400,- kr. pr. person. Betalingen opkræves i bussen.  Prisen inkluderer alt andet end drikkevarer til frokosten på Restaurant Herregårdskælderen på herregården Sønderskov.

 Indhold:
Sommerudflugten er ment som en afrunding af markeringerne af krigen i 1864, idet turen så vidt muligt følger den grænse, der blev krigens resultat.

ventesalhvidding
Busturen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 08:00. Vi krydser Sønderjylland over Rødding, Toftlund og Agerskov til Hvidding, hvor vi bliver vist rundt på den gamle grænsebanegård, der var en af Europas største, da den blev bygget i 1887. Efter et smut omkring Vester Vedsted følger vi en del af den nord-syd gående grænse øst for Ribe op til Villebøl, hvorfra grænsen fulgte Kongeåen 26 km østpå.

foldingbro
Uden at forlade bussen krydser vi Kongeåen ved flere af de gamle toldsteder - bl.a. ved Nielsbygård og Foldingbro - inden vi gør stop ved Skibelund Krat. Her får vi en rundvisning med fortællinger om mindestenene, inden vi fortsætter til det lille museum på Sønderskovgård. Vi skal dog ikke besøge selve museet, men have en let frokost i Restaurant Herregårdskælderen under museet.

skibelund
Efter flere grænsekrydsninger ved bl.a. Skodborghus og Knag Mølle gør vi stop på Skamlingsbanken, hvor vi får en hurtig rundvisning. Efter et besøg med omvisning på Genforeningsmuseet med mange pudsige fortællinger om tiden under preussisk styre trænger vi nok til eftermiddagskaffen. Den får vi på Den gamle Grænsekro ved Frederikshøj.

frederikshoj
Herefter går turen direkte tilbage til Sønderborg Slot, hvor vi kan tage afsked ca. 17:30.

Informationer:
Der er mange oplysninger at finde på Internettet om de steder, vi skal besøge på turen. Både på Wikipedia og på Historisk Atlas er der mange gode artikler om bl.a. grænseovergange og toldsteder, grænsegendarmer og jernbanedrift.

Også Kulturstyrelsens "1001 fortællinger om Danmark" har flere artikler om de steder vi passerer på turen - bl.a. om Foldingbro, Skibelund Krat og Knag Mølle.

Den forunderlige histoie om jernbanestationerne Hvidding-Vedsted kan læses lige her link

En stor samling postkort fra den gamle grænse kan findes lige her link

Kaj Lassen fra Holsted ved Vejen har skrevet en artikel i overskuelig stikordsform om Kongeåegnens historie og natur til læsning eller download lige her link

Genforeningsmuseet har et websted med supplerende oplysninger lige her link

Herregårdskælderen ved Sønderskovgård og Den gamle Grænsekro har egne websteder.

 

 
Hertugelig aften på Augustenborg Slot PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Søndag, 10. maj 2015 20:24

hertugbyensbevaring

Den nye forening "Hertugbyens Bevaringsforening" indbyder til et aftenarrangement med foredrag og byvandring

TIR 12 MAJ kl. 19:00

med start i festsalen på Augustenborg Slot. Der er adgang for alle interesserede, og det koster ikke noget at deltage.

mundskaenkenshus

Aftenens tema er "Hertuger, hoffet og huse med sjæl i Augustenborg". Først fortæller overinspektør Carsten Proskrog Rasmussen om hertugernes storhed og fald, og efter foredraget er der en guidet byvandring med oplysninger om en række af byens historiske huse.

Læs invitationen til arrangementer lige her link

... og se foreningens nye websted på adressen hertugbyen.dk lige her link

 

 
Gudstjenester i Dronning Dorotheas Kapel 2015 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Torsdag, 07. maj 2015 10:24

I sommeren 2011 blev der for første gang afholdt en række korte eftermiddagsgudstjenester i Dronning Dorotheas Kapel i samarbejde med områdets præster.

Der var så stor interesse for gudstjenesterne det første år, at Museet på Sønderborg Slot årene efter og igen denne sommer har taget initiativ til en række korte gudstjenester for at lade det helt enestående rum, som Dronning Dorotheas Kapel er, kommer til sin fulde ret i den funktion, som rummet er bestemt til - at danne ramme om gudstjenesten.

dorotheaalter

Programmet for sommerens gudstjenester ser således ud

SØN 12 JUL kl. 15:00

Maya Ravn
Egernsund Kirke

 Aflyst pga. sygdom
FRE 21 AUG kl. 20:00

Christina Holm Egelund
Ulkebøl Kirke

SØN 23 AUG kl. 15:00

Hauke Wattenberg
Tysk præst i Sønderborg

På Kulturnatten FRE 21 AUG har Christina Holm Egelund i samarbejde med Ulla Hermann fra Christianskirken arrangeret en musikgudstjeneste med unge bands fra musikskolen. De unge spiller og synger til udvalgte tekststeder i en vekselvirkning. Der vil også være en kort prædiken og altergang. Gudstjenesten er ikke udelukkende for og med unge - men for alle.

Folder med oversigt over både sommerens orgelkoncerter og sommerens gudstjenester i Dronning Dorotheas Kapel på Sønderborg Slot udleveres fra museumsbutikken på slottet, men den kan også hentes til egen udskrift lige her link

 

 
Sommerens orgelkoncerter 2015 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Onsdag, 06. maj 2015 16:50

Museet på Sønderborg Slot arrangerer igen denne sommer en række koncerter med det enestående renæssanceorgel i Dronning Dorotheas Kapel.

dorotheas-kapel

Det er nu sekstende år, disse sommerkoncerter arrangeres i samarbejde med både lokale og tilrejsende musikere.

Der er planlagt 8 koncerter i løbet af sommeren. Alle koncerterne er eftermiddagskoncerter med start kl. 16:00, hvor også museets almindelige besøgende tilbydes en ekstra oplevelse.

Programmet for de 8 koncerter ser således ud:

SØN 14 JUN
Kl. 16.00
Anne Agerskov
SØN 28 JUN
Kl. 16.00
Ingelore Schubert
SØN 5 JUL
Kl. 16.00
Jørgen Kaad
SØN 19 JUL
Kl. 16.00
Frank Laue
SØN 2 AUG
Kl. 16.00
Anne Agerskov og Frank Laue
SØN 16 AUG
Kl. 16.00
Helge Granum
TIR 1 SEP Kl. 16.00 Riccardo Gnudi
SØN 13 SEP Kl. 16.00 Rut Elena Boyschau

Ved koncerten SØN 2 AUG er der bl.a. en 4-stemmig messe af W. Byrd på programmet. Her medvirker desuden Jara Kanzler Hemmet og Keld Rysgård.

Det koster 40,- kr at komme med til en af koncerterne.

Der udleveres et program ved hver af koncerterne.

rutelena         helge-granum
Rut-Elena Boyschau, Toftlund.
Organist ved Gråsten Slotskirke.
Helge Granum, Sønderborg.
Tidligere organist ved Sct. Marie Kirke.
franklaue joergen-kaad
Frank Laue, Egernsund.
Organist ved Dybbøl Kirke.
Jørgen Kaad, Broager.
Organist ved Broager Kirke.
anneagerskov  RiccardoGnudi1
Anne Agerskov, Sønderborg.
Organist ved Sct. Marie Kirke.

Riccardo Gnudi, Pisa i Italien
Organist ved Cattedrale Metropolitana Primaziale i Pisa

 IngeloreSchubert1

Ingelore Schubert, Tyskland
Solist og konservatorielærer i Bremen

 

Folder med oversigt over både sommerens orgelkoncerter og sommerens gudstjenester i Dronning Dorotheas Kapel på Sønderborg Slot udleveres fra museumsbutikken på slottet, men den kan også hentes til egen udskrift lige her link

 

 
Fra Fjendskab til Forsoning - foredrag TOR 9 APR PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   

frafjendskabtilforsoning

Den vandreudstilling om 200 års grænselandshistorie, som museet på Sønderborg Slot lavede sidste år på Folketingets bestilling i forbindelse med markeringen af 150-året for krigen i 1864, er nu tilbage på Sønderborg Slot, hvor den bliver vist indtil udgangen af maj måned.

Udstillingen har i det forløbne år været vist i syv europæiske byer, bl.a. Berlin, Kiel, Bruxelles og København.

I forbindelse med åbningen af udstillingen på Sønderborg Slot holder overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen et foredraget med samme titel som udstillingen - Fra fjendskab til forsoning.

Foredraget finder sted TOR 9 APR kl. 19:30 på Sønderborg Slot.

carstenporskrograsmussenCarsten Porskrog vil fortælle om 200 års grænselandshistorie fra de nationale konflikters begyndelse over de slesvigske krige og tiden under tysk styre til genforening, mindretalsordninger og nutidens åbne grænser. Det bliver historier om hvordan skellet mellem dansk og tysk opstod i grænselandet og om alle de konflikter og fortrædeligheder, de nationale spændinger medførte indtil de helt afgørende mindretalsordninger efter Anden Verdenskrig og til nutidens samarbejde mellem danske og tyske.

Der er gratis adgang til foredraget og til den samtidige officielle åbning af vandreudstillingen med taler af Museum Sønderjyllands formand, Jens Møller og af byrådsmedlem Peter Jørgensen fra Sønderborg.

 
<< Første < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste > Sidste >>

Side 4 af 17