Her er du : Forsiden Nyheder
 
Nyheder - og hvad der har været det!
Årbogen for 2014 er på vej til medlemmerne PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Lørdag, 06. december 2014 00:03

Årbogen for 2014 er nu på vej ud til alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved. aarbog2014

Midt i uge 49 var foreningens bestyrelse samlet på Sønderborg Slot for at pakke  bøgerne i kuverter og sortere dem ud til de forskellige lokalområder. Herefter bliver bogstakkene kørt ud til de spejdergrupper og lokalhistoriske foreninger, som hurtigst muligt vil fordele årbøgerne til foreningens medlemmer.

Medlemmer med adresse andre steder end på Als eller Sundeved vil få bøgerne tilsendt med posten.

Årbogen blev præsenteret for offentligheden ved et arrangement på Sønderborg Slot TOR 4 DEC, hvor redaktøren, René Rasmussen og oversætteren, Jørgen Lorenzen fortalte om bogens noget specielle tilblivelseshistorie.

Bogens titel er "Füsilierregiment "Königin" Nr. 86" og er en nyoversættelse af "Das Füsilier-Regiment "Kônigin" Nr. 86 im Weltkriege", der udkom i Oldenburg i 1925.

Forfatteren er Dr. Wilhelm Jürgensen fra Neumünster. Ham har det ikke været muligt at finde mange oplysninger om, men der vides, at han deltog som løjtnant i Regiment 86 i Første Verdenskrig, og at han efter krigen som gymnasielærer i Neumünster skrev denne regimentshistorie som en meget grundig, faktuel gennemgang af regimentets deltagelse i den grusomme krig suppleret med egne erindringer og kommentarer. Det er blevet meget spændende og gribende læsning, fordi forfatterens grundighed og omhu i næsten dag-for-dag skildringer også giver et billede af et hæderligt og rettænkende menneske med veludviklede evner for sprog og formulering. Den originale bogs tone af alvor og omhu er fremragende fordansket af Jørgen Lorenzen til et moderne dansk med præg af det gammeltyske oplæg.

Denne nye udgave forsynet med en lang række samtidige fotos og kort fra Museum Sønderjyllands samlinger. Der er næppe et opslag i bogen uden et spændende billede til supplering af teksen.

Når netop denne gamle bog er fundet frem til nyoversættelse til brug som årbog for Historisk Samfund for Als og Sundeved skyldes det regimentets lokale tilknytning.

Regiment 86 var et af de slesvig-holstenske regimenter, hvis soldater overvejende kom fra de gamle hertugdømmer. Regimentet var delt i tre bataljoner, hvoraf det tredje havde kaserne på Sønderborg Slot. Netop denne bataljon havde mange unge mænd fra Als og Sundeved som soldater. Så mange af foreningens medlemmer vil i den nye årbog sikkert kunne læse om steder og begivenheder, der allerede er kendte fra gamle breve og familieberetninger.

Og den "Königin", der pricipielt er regimentets øverstkommanderende, er den preussiske dronning og tyske kejserinde Auguste Viktoria, hvis bedsteforældre var det sidste hertugpar på Augustenborg Slot.

Årbogen, der er en tætskrevet sag på 300 sider, slutter som altid med årsberetninger fra Historisk Samfund for Als og Sundeved og fra Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot.

Bogen koster 250,- kr. i boghandelen, men medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved kan købe yderligere eksemplarer til f.eks. julegaver i museumsbutikken på Sønderborg Slot til en fordelagtig pris.

 

 
Tilmelding til udflugten til Fårhus og Flensborg PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Søndag, 17. august 2014 13:08

Så er det muligt at tilmelde sig til sommerudflugten til Fårhuslejren og Flensborg LØR 20 SEP.

Tilmeldingen sker ved henvendelse til Henning Ladefoged på telefon 20 49 92 07 eller på mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. . Sidste frist for tilmelding er TIR 9 SEP.

Som led i retsopgøret blev Frøslevlejren 1945-49 internerings- og straffelejr for o. 5.000 landssvigere og ændrede navn til Fårhuslejren. Vi besøger og guides rundt i barakken med den helt nye (2012) museumsformidling af Fårhusperioden.

faarhuslejren

Efter middagsspisning i Knudsgildets festsal i Flensborg bliver der måske mulighed for en lille slendretur i byen.

Om eftermiddagen er der rundvisning på Søfartsmuseet på Skibbroen. Museet er blevet renoveret og samlingerne er nyopsatte i 2012. Museet fortæller om Flensborg gennem århundrederne som en af rigets største handels- og søfartsbyer.

Borgerforeningen i Flensborg lægger lokaler til eftermiddagskaffen med torte.

Turen starter kl. 09:00 fra P-pladsen ved Sønderborg Slot og slutter igen ca. 17:15 samme sted.

Prisen for turen med alt inklusive er 350,- kr. pr. person. Betalingen finder sted i bussen.

Læs mere om Frøslevlejrens Museumlige her link

Læs om Flensburger Schifffahrtsmuseumlige her link

Læs om Sankt Knuds Gildet i Flensborg lige her link

Læs om Borgerforeningen i Flensborg lige her link

 

 
Ringridning på Sønderborg Slot ringrendebane PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Fredag, 04. Juli 2014 22:05

Igen i år afholdes der sommeren igennem ringridning på den historiske ringrendebane ved Sønderborg Slot hver tirsdag kl. 17:00.

ringridning01

Program :

TIR   8 JUL  kl. 17:00
TIR 15 JUL  kl. 17:00
TIR 22 JUL  kl. 17:00
TIR 29 JUL  kl. 17:00
TIR  5 AUG  kl. 17:00

 

 
Nyhedsbrev 2014-02 er sendt til 510 medlemmer PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Lørdag, 21. juni 2014 21:40

havnefront02

Så er der alligevel endnu en udgave af det lille nyhedsbrev "Nyt fra Historisk Samfund for Als og Sundeved" sendt af sted til de 510 tilmeldte abonnenter.

Hovedparten af nyhedsbrevet optages af en billedvejledning i registrering i det nye medlemssystem. For der er stadig rigtig mange medlemmer, der endnu ikke har fulgt opfordringen i det udsendte brev til at registrere sig i medlemssystemet.

Hvis du ikke har meldt dig som modtager af det lille nyhedsbrev, kan du læse det lige her link

Men det er jo ikke nogen dårlig idë at tilmelde dig nyhedsbrevene lige herlink

... eller at anbefale nyhedsbrevene under menuen i venstre side lige her  link

 

 

 

 
Omvisninger på Sønderborg Slot i sommerferien PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Onsdag, 18. juni 2014 19:54

SonderborgLogoCII

I seks uger af skolernes sommerferie tilbyder Sønderborg Slot som noget nyt omvisninger hver tirsdag og hver torsdag - første gang TIR 1 JUL og sidste gang TOR 7 AUG. Der tilbydes to forskellige omvisninger på de samme dage:

Kl. 11: Sønderborg slot og dets historie: Omvisningen går gennem de bedst bevarede af slottets historiske rum: bl.a. drabantsalen, køkkenet, slotskirken og riddersalen, og der bliver fortalt om middelalderborgen, om det store hofliv på slottet i 1500-tallet, og om Christian 2.s fangenskab.

Kl. 13.30: Krigen 1864: Omvisningen omfatter den permanente udstilling om krigen med samtidige våben og den store model af Dybbøl Banke og Sønderborg, som de så ud i 1864. Omvisningen omfatter også den aktuelle særudstilling ”Mennesker i krig”, hvor der fortælles om nogle af de enkeltpersoner, udstillingen fokuserer på, og de historiemalerier, der indgår.

Der betales almindelige entré til museet, men selve omvisningerne er gratis.

På onsdage i de samme seks uger tilbydes de samme to omvisninger på tysk.

 

 
<< Første < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste > Sidste >>

Side 7 af 18