Her er du : Forsiden Nyheder
 
Nyheder - og hvad der har været det!
Kontingent for 2017 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Onsdag, 11. januar 2017 14:57

kontingentlogo2017Nu skulle opkrævningerne til betaling af kontingent for 2017 være på vej ud til alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved. Kontingentet er ikke forhøjet de seneste år, så også for 2017 er det kun 200,- kr. for årbog og foredrag og udflugter og ture og fri adgang til Sønderborg Slot og til Cathrinesmindes Teglværk. Så det er da billigt!

TIR 10 JAN blev kontingentopkrævninger udsendt gennem medlemssystemet til de 1025 medlemmer, der nu har fået indskrevet deres email-adresse i systemet. De øvrige 378 medlemmer vil modtage kontingentopkrævningen helt som de foregående år i et brev med posten.

Det er nu tredje gang, vi bruger regnskabs- og medlemssystemet fra MemberLink til kontingentopkrævning. Der blev gjort en del erfaringer de første to år, så det ser ud til at alt vil forløbe endnu nemmere i år.

Der har dog igen været en del henvendelser fra medlemmer med problemer i forbindelse med åbning af mailen og adgang til regningen. Vi oplever, at der er mailsystemer med spamfiltre, der filtrerer sådanne masse-udsendelser fra som spam. Så kan du ikke finde mailen med din opkrævning, kunne det være at den er blevet skubbet over i mappen med spam-post.

Er der tvivl om noget i forbindelse med kontingentbetalingen eller med det nye medlemssystem, er alle medlemmer meget velkomne til at ringe eller maile til et medlem af IT-udvalget. Så må vi hjælpe hinanden med at finde løsninger.

Betaling
Opkrævningen er forsynet med de nødvendige oplysninger til betaling i banken eller online via NetBank. Medlemssystemet er sat op til udelukkende at bruge indbetalingskort af 71-kortarten, hvor tallet med de mange foranstillede nuller identificerer indbetaleren, så hverken navn eller medlemsnummer skal oplyses.

betalingsid16

For mange medlemmer er der et stort tilbageskridt, at det ikke længere er muligt at betale kontingentet kontankt i MuseumsButikken på Sønderborg Slot. Det er surt, men sådan er det altså bare!

Det første år var der medlemmer, der ville meldes ud af vores forening pga. af disse nye bestemmelser - og ikke mindst pga. at nogle banker tager helt absurde gebyrer for at tage imod kontingentbetalingen. For disse medlemmer er det både det første år og igen sidste år lykkedes det at finde en løsning, så der er kun sket en enkelt udmeldelse med det nye medlemssystem som begrundelse. Det første skridt til at finde en løsning er at have faktura- og/eller medlemsnummer klar og så ringe til kassereren Jens Verner Nielsen på 74 41 55 80.

Betalingsfristen er i år sat til 9 FEB 2017.

Kvittering som adgangstegn til museet
Når kontingentbetalingen er bogført, vil systemet automatisk sende en kvittering til medlemmer med registreret email-adresse. Den kan bruges som adgangstegn til Museet på Sønderborg Slot og også i år som adgangstegn til Cathrinesmindes Teglværk.

Der kan imidlertid gå nogle dage, inden betalingen bogføres, så har du brug for en kvittering / et adgangskort til et af museerne inden da, er det nødvendigt at få en kvittering fra banken.

Registrering af email
Hvis du har en email-adresse, vil det gøre al administration af foreningen meget nemmere - og vi kan spare den dyre porto - hvis du registrerer dig i systemet. Du kan finde en grundig billedvejledning i registreringen lige her link

Du har jo nok ikke længere det brev, der blev postomdelt til alle medlemmer i foråret 2014 med oplysninger om registreringen. Så i stedet er du meget velkommen til at ringe til kassereren Jens Verner Nielsen på 74 41 55 80. Så kan du hurtigt blive ført ind i medlemssystemet.

Husk at rette dine oplysninger i medlemssystemet
En af fordelene ved medlems- og bogføringssystemet er, at det enkelte medlem selv styrer sine oplysninger i medlemsregisteret. Men det virker altså kun, hvis medlemsregisteret rent faktisk bliver holdt ved lige!

Derfor er det vigtigt, at du husker selv at rette oplysningerne, hvis du skifter f.eks. adresse, mobilnummer eller email-adresse - eller navn :-).

 

 

 

 
Årbogen for 2016 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Fredag, 30. december 2016 17:40

  Hertuggodser

Storgodssamfund på Als og Sundeved

fra 1500-tallet til 1800-tallet

Historisk Samfund for Als og Sundeveds årbog for 2016 hedder "Hertuggodser - Storgodssamfund på Als og Sundeved fra 1500-tallet til 1800-tallet". Årbogen udgives som altid i et samarbejde mellem Historisk Samfund for Als og Sundeved og Museum Sønderjylland — Sønderborg Slot. Bogen er skrevet af museets leder, overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen, der i 2003 blev dr. phil på en afhandling netop om de sønderjyske godser.

aarbog2016

I bogens grundige tekst fremlægger Carsten Porskrog Rasmussen dele af sin meget omfattende viden om fortidens landbrug, og han supplerer med ny viden og nye opdagelser om den måde at organisere jorddriften på, som hertug Hans den Yngre tog initiativer til i slutningen af 1500-tallet. Kort fortalt blev mest muligt jord samlet under herregårdslignende storgårde underlagt egnens hertugelige slotte.

Bogen er disponeret i tre hovedafsnit. I det første afsnit bliver der fortalt om, hvordan Als og Sundeved blev omorganiseret til samfund af storgodser med Hans den Yngre som leder. I det midterste og største afsnit fortælles meget omfattende om organiseringen og den videre udvikling af dette hertugelige godssystem og rigtig meget om dagligdag og vilkår for samtidens mennesker, embedsmænd og bondebefolkningen af bolsmænd, fæstere, kådnere og inderster. Her bliver fortalt om økonomiske forhold, om retsforhold, om årets gang i landsbyen med pudsige og tankevækkende detaljer. I det tredje og sidste afsnit bliver der så fortalt om, hvordan dette specielle godssystem blev afviklet igen fra slutningen af 1700-tallet med lige så stor konsekvens som det blev oprettet i slutningen af 1500-tallet.

Årbogen slutter som altid med udførlige årsberetninger om året 2015 fra Historisk Samfund for Als og Sundeved og fra Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot.

Bogen er på 315 sider med teksten sat i to spalter med et væld af illustrationer - både historiske billeder og helt nye fotos optaget til bogen her. Der er ikke mange opslag i bogen uden en illustration, og på mange opslag er de flere billeder i sort/hvid eller farver.

Bogen koster 298,- kr. i boghandelen, men medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved  kan købe yderligere eksemplarer af bogen til f.eks. gaver og foræringer i museumsbutikken på Sønderborg Slot til en særpris på 248,- kr.

Bogen kan også bestilles lige herlink

 


  

 
Rundvisninger på Sønderborg Slot PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Mandag, 13. juni 2016 18:35

Som sidste år tilbyder Museet på Sønderborg Slot omvisninger i skolernes sommerferie – også for de gæster, der ikke kommer i grupper.

Hver tirsdag, onsdag og torsdag er der to omvisninger. Første gang er TIR 28 JUN og sidste gang er TOR 6 AUG. Alle rundvisningerne er i år på dansk.


rundvisning
Den første rundvisning kl. 11:00 handler om slottet og dets historie. Den anden rundvisning starter kl. 14:00. Den starter med De Slesvigske Krige og handler så om tiden frem til folkeafstemningen i 1920.

Man betaler almindelig entré for at komme ind på museet, men rundvisningerne er gratis.

... og medlemmer af Hisdtorisk Samfund for Als og Sundeved har som altid gratis adgang til Museet på Sønderborg Slot.

 
Ringridning på Sønderborg Slots ringrendebane PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Mandag, 13. juni 2016 18:27

Også i år holdes der sommeren igennem ringridning på den historiske ringrendebane ved Sønderborg Slot. Ringridningerne finder sted på tirsdage med start  kl. 17:00.

ringridning01

Program :

TIR   5 JUL  kl. 17:00

TIR 12 JUL  kl. 17:00

TIR 19 JUL  kl. 17:00

TIR 26 JUL  kl. 17:00

TIR  2 AUG  kl. 17:00

TIR  9 AUG  kl. 17:00

 

 

 
Sommerens orgelkoncerter 2016 PDF Udskriv Email
Skrevet af Administrator   
Mandag, 13. juni 2016 14:06

Museet på Sønderborg Slot arrangerer også denne sommer en række koncerter med det enestående renæssanceorgel i Dronning Dorotheas Kapel.

dorotheas-kapel

Det er nu syttende år, disse sommerkoncerter arrangeres i samarbejde med både lokale og tilrejsende musikere.

Der er planlagt syv koncerter i løbet af sommeren. Alle koncerterne er eftermiddagskoncerter med start kl. 16:00, hvor også museets almindelige besøgende tilbydes en ekstra oplevelse.

Programmet for de syv koncerter ser således ud:

SØN 12 JUN
Kl. 16.00
Aabenraa Vokalensemble.
Orgel og ledelse: Mogens Fangel Damm
SØN 19 JUN
Kl. 16.00
Frank Laue, Dybbøl
SØN 17 JUL
Kl. 16.00
Enrico Presti, Italien
SØN 7 AUG
Kl. 16.00
Helge Granum, Sønderborg
SØN 21 AUG
Kl. 16.00
Rut Elena Boyschau , Gråsten
TIR 11 SEP Kl. 16.00 Anne Agerskov med sangtrio:
Anne Agerskov, Ida Hymøller og Stine Möglich Mathiasen
SØN 25 SEP Kl. 16.00 Dybbøl Kirkes Vokalensemble.
Orgel og ledelse: Frank Laue

Det koster 40,- kr at komme med til en af koncerterne.

rutelena         helge-granum
Rut-Elena Boyschau, Toftlund.
Organist ved Gråsten Slotskirke.
Helge Granum, Sønderborg.
Tidligere organist ved Sct. Marie Kirke.
franklaue MogensFangelDamm
Frank Laue, Egernsund.
Organist ved Dybbøl Kirke.
Mogens Fangel Damm, Aabenraa
Organist ved Sct. Jørgens Kirke
anneagerskov  EnricoPresti
Anne Agerskov, Sønderborg.
Organist ved Sct. Marie Kirke.

Enrico Presti, Bologna i Italien

Folder med oversigt over både sommerens orgelkoncerter og sommerens gudstjenester i Dronning Dorotheas Kapel på Sønderborg Slot udleveres fra museumsbutikken på slottet, men den kan også hentes til egen udskrift lige her link

 

 

 
<< Første < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste > Sidste >>

Side 2 af 17