Her er du : Forsiden Nyheder
 
Nyheder - og hvad der har været det!
Billeder fra turen til Gotland 25 - 30 AUG 2017 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Onsdag, 20. september 2017 15:56

Billedserien fortæller om om den meget vellykkede bustur til Gotland i dagene fra FRE 25 AUG til ONS 30 AUG 2017 med 56 deltagere og med Carsten Porskrog Rasmussen som en meget kyndig turguide.

016 Gotland 26LOER

En af deltagerne på turen, Jens Madsen har igen været så venlig at stille sine billeder til rådighed for foreningens medlemmer til gennemsyn og evt download. Jens Madsens originale billeder er meget fornemme og af høj kvalitet - og der var rigtig mange af dem.

Men til brug på foreningens websted er disse billeder stærkt tilpasset til nem og hurtig visning og der er valgt en overskuelig mængde ud af de oprindeligt 698 billeder. Billedseriens enkelte billeder har således slet ikke originalernes størrelse eller skarphed og er derfor ikke særligt egnede til download og udskrivning.

Billedserien om turen til Gotland kan findes lige her link

 

 
Erhvervslivet i Sønderjylland 1840-1940 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Tirsdag, 05. september 2017 20:01

Sønderborg Folkeuniversitet har arrangeret en foredragsrække i november om

Erhvervslivet i Sønderjylland 1840-1940

Det sønderjyske erhvervsliv har sin særlige historie. De skiftende tilhørsforhold mellem hertugdømmet Slesvig, Preussen og Danmark gav de sønderjyske erhvervsdrivende anderledes vilkår end andre steder. En verdenskrig satte også sine spor. Ikke desto mindre spillede industrien her som andre steder i Europa en afgørende rolle i samfundets forandring.

Denne moderniseringsproces belyses i fire foredrag ved eksperter i Sønderjyllands økonomiske og sociale historie. Foredragsrækken indledes med et overblik og består derudover i udvalgte eksempler på en branche, en virksomhed og en foretager. Foredragene vil tage særligt hensyn til Als-Sundeved-området.

TOR 2 NOV: Sønderjysk erhvervshistorie 1840-1940 - et overblik v. områdeleder, dr.phil. Hans Schultz Hansen
TOR 9 NOV: En branche - jernstøberier og skibsværfter som industrialiseringens spydspids 1827-1914 v. Leif Hansen Nielsen
TOR 16 NOV: En virksomhed - Jürgensens farveri og klædefabrik i Gråsten 1835-1917 v. Lars N. Henningsen
TOR 23 NOV: En foretager - Jes Christiansens vej fra Staugaards Maskinfabrik i Ragebøl til Sønderjyllands Højspændingsværk i Aabenraa 1889-1962 v. Torben A. Vestergaard
 

jurgensensfarveri

Jürgensens farveri og klædefabrik i Gråsten ca. 1915

Alle fire foredrag varer fra 17:30 til 19:15 og de finder sted  på Alsion i Den Røde Boks.

Der er krav om tilmelding på Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. . Holdet har nr. 2017019, og det koster 360,- kr. for alle fire foredrag.

 
Billeder fra turen til Christiansfeld og Haderslev LØR 24 JUN 2017 PDF Udskriv Email
Skrevet af Administrator   
Torsdag, 29. juni 2017 10:57

Billedserien fortæller om sommerudflugten i bus til Christiansfeld og Haderslev LØR 24 JUN 2017.

Christiansfeld17

Endnu en gang har Jens Madsen været så venlig at stille sine billeder til rådighed for foreningens medlemmer til gennemsyn og evt download. Jens Madsens originale billeder er meget fornemme og af høj kvalitet. Men til brug på foreningens websted er disse billeder stærkt tilpasset til nem og hurtig visning. De har således slet ikke originalernes størrelse eller skarphed og er derfor ikke særligt egnede til download og udskrivning.

Billedserien har motiver fra afgangen fra Sønderborg Slot, fra de nyrestaurerede gader i Christiansfeld, fra kirken (Salshuset) og fra kirkegården (Gudsageren). Serien slutter med billeder fra Tyrstrup Kirke og endelig et enkelt billede fra Lennart Madsens foredrag på museet i Haderslev.

Billedserien om turen til Christiansfeld og Haderslev kan findes lige her link

 
Billeder fra turen til Lolland, Falster og Møn - 2017 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Tirsdag, 06. juni 2017 22:10

Billedserien fortæller om busturen til Sydhavsøerne, Lolland, Falster og Møn i dagene TIR 30 MAJ - TOR 1 JUN 2017.

Falstertur


En af deltagerne på turen, Jens Madsen har været så venlig at stille sine billeder til rådighed for foreningens medlemmer til gennemsyn og evt download. Jens Madsens originale billedserie er omfattende og af høj kvalitet. Der er her foretaget et udvalg af billederne fra den store serie, og disse billeder er stærkt tilpasset til nem og hurtig visning på webstedet. De har således slet ikke originalernes størrelse eller skarphed og er derfor ikke velegnede til download og udskrivning.

Jens Madsens billedserie har motiver fra Tranekær Slot på turen over og fra Maribo og Nykøbing, fra Stege og fra Elmelunde Kirke, fra Møns Klint og fra Liselund, fra Kippinge Kirke og fra Vordingborg og endelig fra Karrebæksminde på turen hjem.

Billedserien om turen til Sydhavsøerne, Lolland, Falster og Møn kan findes lige her link

 
Tilmelding til turen til Christiansfeld LØR 24 JUN PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Mandag, 29. maj 2017 21:39

 Så er der åbnet for tilmelding til årets

Sommerudflugt

LØR 24 JUN

til

Christiansfeld

&

Reformationsudstillingen i Haderslev

 Kirkepladsen
Kirkepladsen i Christiansfeld

Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske hos Jens Verner Nielsen på telefon 74 41 55 80 eller på mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. allersenest TOR 8 JUN.
Ved tilmelding med mail er det vigtigt, at du afventer en bekræftelse af din tilmelding. Vi har tidligere oplevet, at medlemmer er mødt forgæves op ved bussen. De havde sendt en mail, der aldrig var gået igennem til modtageren. Det kan ske!

Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 450,- kr. pr. deltager. Betalingen i kontanter opkræves i bussen.  Prisen inkluderer alt andet end drikkevarer til frokosten på Den Gamle Grænsekro.

Indhold:
I juli 2015 blev de ældste dele af byen Christiansfeld optaget på UNESCOs liste over umistelig verdensarv. Begrundelsen var byens helt særlige historie. Den blev anlagt på flad mark efter tilladelse fra kongen, Christian VII i 1773 af tilrejsende brødremenighedsmedlemmer fra Herrnhut i Sachsen. Byen blev opført efter en streng byplan og med en arkitektur og en håndværksmæssig kunnen, der afspejlede en af Brødremenighedens  grundlæggende forestillinger, at det daglige liv er den egentlige gudstjeneste.

De seneste ti år er der foretaget meget omfattende restaureringer af de oprindelige gule murstenshuse med røde tegltage i et samarbejdsprojekt mellem Brødremenigheden, kommunale myndigheder og Realdania. Senest er Brødremenighedens kirkebygning - Salshuset - og det store bygningskompleks Søsterhuset gjort færdigt og taget i brug.
 
Brødremenigheden opstod i 1400-tallet som en reformatorisk bevægelse i opposition til den herskende romersk-katolske kirke. Tidens mange reformatoriske bevægelser kulminerede med den lutherske reformation, hvis start i 1517 markeres i år med bl.a. en særudstilling på museet i Haderslev.

Busturen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 08:00. Vi følger motorvejen nordpå til lige uden for Christiansfeld. Her bliver vi sat af, så vi kan gå i samlet flok ad Lindegade ind til Kirkepladsen. Her venter to lokale guider på os for at kunne føre os i to hold på en halvanden time lang byrundtur, der slutter på Brødremenighedens kirkegård, Gudsageren.

 

søsterhusetSøsterhuset i Christiansfeld

Fra Gudsageren går vi ad Kongensgade ned til den egenartede Tyrstrup Kirke tæt ved Honningkagehuset. Efter rundvisning ved kirken og evt. køb af honningkager henter bussen os igen og kører os til Den Gamle GrænsekroFrederikshøj nord for byen. Her venter der os en stor pølsebuffet. Drikkevarer til frokosten er for egen regning.

kirkesalenKirkesalen i Christiansfeld

gudsageren
Gudsageren i Christiansfeld
        

tyrstrupkirke
Tyrstrup Kirke

 Efter frokosten kører vi tilbage til Haderslev. På museet vil overinspektør Lennart S. Madsen give os en introduktion til årets særudstilling på Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev, "TRO! - Reformation i Sønderjylland". Efter introduktionen er der besøg på særudstillingen individuel og helt på egen hånd.

UdstillingenTroSærudstilling om Reformationen - Haderslev

Introduktionen og rundgangen på egen hånd forventes at tage en times tid. Herefter kan vi trænge til en tår kaffe. Den får vi på museet - med lutter Luther-lagkage til.

Efter kaffen går turen tilbage til Sønderborg Slot, hvor vi Henning Ladefoged vil fortælle om Dronning Dorotheas Kapel, der er et af verdens ældste kirkerum indrettet specielt til luthersk-protestantisk gudstjeneste. Vi regner med at slutte dagens udflugt ca. 17:00.

Som det vil fremgå af ovenstående beskrivelse vil der blive en del slendren og gåen på turen, så medlemmer, der har problemer med bentøjet, må nok hellere vente til en anden gang.

Turen er tilrettelagt af Povl Christian Callesen, Henning Ladefoged Sørensen og Jens Verner Nielsen. De fortæller under busturen op og ned og giver supplerende baggrundsviden om reformationen i Danmark og om Brødremenigheden.

Informationer:
Der er mange oplysninger at finde på Internettet med søgeord som Christiansfeld eller Brødremenighed eller Reformationen i Danmark.

Et godt startsted til både det store overblik og med mange muligheder for fordybelse om byen og menigheden kunne være hos Christiansfeld Centret, der kan findes lige her link

Brødremenigheden i Christiansfeld har eget websted lige her link

UNESCO begrunder, hvorfor Christiansfeld er umistelig kulturarv lige her link (På engelsk!)

Brødremenigheden har produceres en film om byen og menigheden. Den ligger i fem dele på YouTube med den første lige her  link

Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev præsenterer årets særudstilling "TRO! - Reformation i Sønderjylland" lige her link og historie-online.dk omtaler udstillingen lige her link

De mange arrangementer til markering af Reformationsjubilæet 2017 har egen portal lige her link

... og folkekirken.dk fortæller om Luther og Reformationen lige her link

... og sådan kunne vi blive ved. Der er meget, meget mere at finde for den, der orker!

 
 

 
<< Første < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste > Sidste >>

Side 2 af 18