Tilmelding til turen til Kongernes Jelling LØR 18 JUN

 Så er der åbnet for tilmelding til årets

Sommerudflugt

LØR 18 JUN

til

Kongernes Jelling

 

kongernesjelling

Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske hos Jens Verner Nielsen på telefon 74 41 55 80 eller på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. allersenest TOR 2 JUN.
Ved tilmelding med mail er det vigtigt, at du afventer en bekræftelse af din tilmelding. På sommerudflugten i 2015 mødte to par forgæves op ved bussen. De havde sendt en mail, der aldrig var gået igennem til modtageren. Det kan ske!

Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 375,- kr. pr. deltager. Betalingen opkræves i bussen.  Prisen inkluderer alt andet end drikkevarer til frokosten på Jelling Kro.

Indhold:
Årets sommerudflugt var under overvejelse allerede sidste år, men Nationalmuseet kunne dengang ikke garantere, at det nye museum / oplevelsescenter Kongernes Jelling var færdigt til den dag, vi skulle på udflugt. Oplevelsescenteret blev imidlertid færdigt til tiden og åbnede for publikum den 6. juni - en uge før vores sommerudflugt.

Men nu er oplevelsescenteret Kongernes Jelling så åbnet som den sidste del af det store formidlingsprojekt - Jellingprojektet - om det enestående anlæg med kæmpehøje, runesten, kirke og den senest dokumenterede del, den store palisade omkring hele anlægget. Jelling Monumenterne er det ene af de tre danske historiske mindesmærker, der af UNESCO er udpeget til at være umistelig kulturarv på verdensplan.

Busturen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 08:00. Vi følger motorvejen nordpå til nord for Kolding, hvor vi drejer fra for at komme til Skibet Kirke syd for Jelling. Her gør vi dagens første stop og får en orientering om kirken. Undervejs op gennem Jylland vil turlederne Henning Ladefoged og Jens Verner Nielsen give baggrundsviden om dagens rejsemål.

skibetkirke
Skibet Kirke

Videre mod Jelling passerer vi Fårup Sø, hvor vikingeskibet "Jelling Orm" hører til. Vi regner med at være ved Jelling Monumenterne ca. 10:30. Her starter så en tur rundt i anlægget med skibssætningen, de to store jordhøje, kirken og runestenene og de seneste udgravninger af beboelseshuse og det store palisadeanlæg med informationer undervejs fra de to turledere. Vi regner med, at turen rundt i anlægget vil tage godt en time, så bentøjet må være nogenlunde i orden til turen.

jelling
Jelling Monumenterne

 

jellingkirke          jellingstenene
Jelling Kirke Runestenene

 

Efter rundvisningen i Jelling Monumenterne er det frokosttid. Vi går den ganske korte vej til den gamle og idylliske Jelling Kro, hvor Dorthe Kirstine og Bjarne Madsen venter os med en frokostplatte - Christian den 10. Platte med kyllingelår med agurkesalat, frikadeller med rødkål, æg med rejer og mayonnaise, sild med karrysalat, to slags ost, friskbagt rugbrød, landbrød og smørtyve. Drikkevarer er for egen regning.

jellingkro
Jelling Kro

Efter frokosten går vi den korte strækning hen til det nye oplevelsescenter, Kongernes Jelling. Centeret er ikke noget egentligt museum, men et sted hvor moderne teknik skal formidle oplevelser af, hvordn livet var på Harald Blåtands tid, da Jelling Monumenterne var nye. Det er meget op til den enkelte at gå ind i oplevelsesrummene med et åbent sind. Derfor er rundgangen i centeret individuel og helt på egen hånd.

 jellingoplevelsescenter

Et hjørne af oplevelsescenteret Kongernes Jelling

Rundgangen forventes at tage en times tid. Herefter kan vi trænge til en tår kaffe. Den får vi - med lagkage til - i oplevelsescenterets café.

Efter kaffen gå turen tilbage til Sønderborg med en afstikker til Ravning Broen over Vejle Ådal. Vi regner med at være tilbage ved Sønderborg Slot ca. 17:30.

Informationer:
Der er mange oplysninger at finde på Internettet om de steder, vi skal besøge på turen. Både på Wikipedia og på det nyopsatte Historisk Atlas er der mange gode artikler om Jelling Monumenterne og vikingetiden.

Også Kulturstyrelsens "1001 fortællinger om Danmark" har flere artikler om de steder vi møder på turen - bl.a. om Ravning Broen og om Kongernes Jelling.

Nationalmuseets omfattende websted om hele Jellingprojektet findes lige her link

Nationalmuseets oplevelsescenter Kongernes Jelling har eget websted lige her  link

Kulturministeriets websted om Jelling Monumenterne som verdensarv i henhold til UNESCO findes lige her link

Vejle Kommunes websted om Jelling Monumenterne kan findes lige her  link

Nationalmuseet har fremlagt en artikel om broen over Ravning Enge lige her  link

Erik Lynge Stenager fra Jelling har lavet et omfattende websted om sin bys fortid - Fortidens Jelling - med et væld af oplysninger i tekst og billeder lige her  link

Skibet Kirke har eget websted, hvor der bl.a. kan læses om kirkens historie lige her  link

Vikingeskibet Jelling Orm og Jelling Kro har egne websteder.

... og sådan kunne vi blive ved. Der er meget, meget mere at finde for den, der orker! ... som f.eks at orienteringsklubben Gorm har lavet et meget fint hæfte om Jelling Monumenterne - find vej i ... Kongernes Jelling - til læsning eller download lige her  link

{flike id=351}