En skole og et hjem gennem hundrede år
Gråsten Landbrugsskole 1924 - 2024
Allerede i foråret 2019 startede de første forberedelser til den bog, der nu foreligger som Historisk Samfund for Als og Sundeveds årbog for 2024. En gruppe mennesker med interesse for Gråsten Landbrugsskole mødtes for at overveje muligheden for i fællesskab at udgive en bog om Gråsten Landbrugsskole i forbindelse med skolens 100 års jubilæum 1. november 2024. Det blev besluttet at bede enhedsleder, dr. phil. Carsten Porskrog Rasmussen fra Museum Sønderjylland om at skrive bogen, som økonomisk kunne realiseres ved at udkomme i to udgaver - den ene som jubilæumsbog for skolen og årsskrift for elevforeningen og den anden som årbog for Historisk Samfund for Als og Sundeved.
Bogen er således blevet til i et samarbejde mellem Gråsten Landbrugsskole, foreningen Gråsten Elever, foreningen Kultur i Gråsten, Historisk Forening for Graasten By og Egn, Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved.
Carsten Porskrog Rasmussen har skrevet bogens tekst med den historiske fremstilling. Han er specielt kyndig i landbrugshistorie og skrev doktorafhandling om sønderjyske godser i "Rentegods og hovedgårdsdrift. Godsstrukturer og godsøkonomi i hertugdømmet Slesvig 1524-1770". Men Carsten Porskrogs tekst er suppleret med indskudte erindringsglimt, der er indsamlede og redigerede af Hanne Næsborg-Andersen, Bodil Gregersen, Annette Christensen og Marianne Lorenzen fra Gråsten Lokalhistoriske Arkiv.

Bogens tekst fortæller skolens historie helt fra tiden med overvejelser og planlægning inden oprettelsen. Der bliver fortalt om skiftende undervisningstilbud og om de enkelte forstanderes indflydelse på skolens udvikling. Men skolens historie bliver også til historier om landbrugsuddannelsernes udvikling og om skiftende målsætninger for undervisningen og om landbrugserhvervets historie med skiftende driftsformer og forandrede forestillinger om erhvervets forbindelser til det omkringliggende samfund. De indskudte, korte erindringsglimt er samlede i temaer som f. eks festerne, lærerne, undervisningen og køkkenet med angivelse af, hvornår de enkelte fortællere var elever på skolen.
Teksten er overskueligt sat i to spalter med korte afsnit med kloge overskrifter til støtte for hukommelsen. Den er skrevet i det klare og ligefremme sprog, Carsten Porskrog er kendt for både som skribent og som foredragsholder. Der er ikke mange opslag i bogen uden et billede eller to. Der er fotografier helt fra den første tid og til helt aktuelle i sort-hvid og i farver. De er alt overvejende hentet på Gråsten Landbrugsskole eller fra Gråsten Lokalhistoriske Arkiv.
Årbogen slutter som sædvanligt med årsberetninger for Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot og for Historisk Samfund for Als og Sundeved skrevet af henholdsvis enhedsleder dr.phil. Carsten Porskrog Rasmussen og foreningens formand Frede Tychsen, der også har skrevet forordet til bogen. Denne gang er det så aktiviteterne i 2023, som Carsten Porskrog og Frede Tychsen fortæller om.
Bogen er nummer 102 i skriftrækken "Fra Als og Sundeved", der siden 1926 har været udgivet af Historisk Samfund for Als og Sundeved i stadigt tættere samarbejde med de skiftende organiseringer af museet på Sønderborg Slot. Forsiderne af alle 102 udgivelser i skriftrækken kan ses lige her
Frederik Visbys billeder fra krigen 1864
af Erik Housted
Historisk Samfund for Als og Sundeveds årbog for 2022 har titlen "Frederik Visbys billeder fra krigen 1864". Årbogen udgives som altid i et samarbejde mellem Historisk Samfund for Als og Sundeved og Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot. Bogen er nummer 100 i skriftrækken "Fra Als og Sundeved". Årbogen er redigeret af enhedsleder ved Museum Sønderjylland dr.phil. Carsten Porskrog Rasmussen.

Bogens forfatter er Erik Housted, der også skrev Historisk Samfund for Als og Sundeveds årbog for2018 "Skanser" om skiftende tiders befæstning af Sønderborg. Erik Housted blev for et par år siden kontaktet af bestyrelsesmedlemmer fra foreningen Kastellets Venner, der fortalte, at de havde 16 akvareller med motiver fra Sønderborg og Dybbølstillingen fra krigen i 1864. Kontakten mellem Housted og Kastellets Venner resulterede i, at foreningen Kastellets Venner overdrog de 16 akvareller til Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot og i, at Erik Housted påtog sig at udforske billedernes oprindelse og historie med henblik på en årbog til Historisk Samfund for Als og Sundeved. Billederne blev overdraget af Kastellets Venner i februar 2020 og årbogen om billedernes historie foreligger nu i december 2022.
Under sit arbejde med maleren Frederik Visbys liv og virke, der foregik mellem 1839 og 1926, har Erik Housted fundet mange nye og overraskende oplysninger om, hvordan den stille tandlæge i Aarhus havde haft et meget broget og til tider ret så dramatisk liv, inden han sluttede med at reparere århusianernes tænder. Bogen er disponeret med et indledende afsnit om Visbys opværst og uddannelse og senere virksomhed med mange forskellige gøremål og beskæftigelser. Derefter er det et afsnit til hver af de 16 akvareller med omfattende oplysninger om billedernes motiver. Disse 16 afsnit suppleres med en håndfuld afsnit om andre billeder med tilknytning til 1864 og Sønderjylland, som kendes fra Frederik Visbys hånd.
Overalt er teksten illustreret med et væld af supplerende billeder i sort/hvid og farver. Og hver af de 16 akvareller gengives i over en hel side på tonet baggrund. Teksten er sat i to læsevenlige spalter med mange afsnit med beskrivende overskrifter til støtte for overblik og hukommelse. Bogen er i samme næsten kvadratiske format som flere af de senere års årbøger, men er med sine 136 sider knap så omfangsrig som flertallet af de seneste årbøger. For den læser, der ønsker yderligere information, er der bagerst i bogen en oversigt over de trykte og utrykte kilder, som Erik Housted har benyttet under arbejdet med bogen om Frederik Visby og hans billeder.
Årbogen slutter som altid med udførlige årsberetninger fra Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot og fra Historisk Samfund for Als og Sundeved. Denne gang er det så aktiviteterne i 2021, som Carsten Porskrog Rasmussen og Frede Tychsen fortæller om.
Medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved kan købe yderligere eksemplarer af årbogen til en specialpris til f.eks. gaver og foræringer i museumsbutikken på Sønderborg Slot.
Oversigten over alle de 100 årbøger i skriftrækken "Fra Als og Sundeved" - plus en enkelt, der er dukket op senere - kan findes lige her
Kære medlem af Historisk Samfund for Als og Sundeved
Der er stadig ledige pladser på den tidligere annoncerede
Bustur over 5 dage til Oslo
- med fokus på historie, kunst og kultur
TOR 25 AUG - MAN 29 AUG
Rådhuset i Oslo
Prisen for turen er 6.349,- pr. person i dobbeltværelse inkl. halvpension. Tillæg for enkeltværelse er 1.400,- kr.
Tilmelding til turen sker hurtigst muligt ved henvendelse til Henning Jepsen på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller evt. på 20 14 11 57 med oplysning om fulde navn, fødselsdato, adresse, mailadresse og telefonnummer for hver deltager.
Læs mere om turens program på foreningens websted på adressen https://hsaos.dk/index.php/fra-foreningen/488-bustur-til-oslo-historie-kunst-og-kultur-2
Med venlig hilsen,
Jens Verner Nielsen