Sidste chance for at få årbogen for 2024
Så sidste chance for indmeldelse i 2024 med ret til årbogen for 2024 er altså
LØR 19 OKT 2024!
Så sidste chance for indmeldelse i 2024 med ret til årbogen for 2024 er altså
LØR 19 OKT 2024!
Så er det ved at være tiden for tilmelding til
Sommerudflugten
LØR 15 JUN
til
Vadehavet
Stormfloder og digebyggeri
Vidåslusen set fra havsiden
Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske hos Jens Verner Nielsen på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest TOR 30 MAJ med oplysning om navn og antal personer.
Ved tilmelding med mail er det vigtigt at afvente en bekræftelse af tilmeldingen. Vi har tidligere oplevet medlemmer, der mødte forgæves op ved bussen. De havde sendt en mail, der aldrig var gået igennem, Det kan altså ske!
Hvis du har problemer med din mail, kan du bruge mobilnummeret 51 23 39 75.
Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 800,- kr. pr. deltager. Betalingen opkræves i bussen. Det er muligt at betale med MobilePay i bussen. Prisen inkluderer alt - også drikkevarer til frokosten på Schackenborg Slotskro.
Indhold:
Anledningen til årets sommerudflugt var de store oversvømmelser under stormfloden i oktober 23. Vi fandt på, at det kunne være spændende at se, hvordan tilsvarende naturhændelser er blevet håndteret i tidligere tider i de egne af landet hvor det er gået hårdest til. Emnerne for året heldagstur er derfor stormfloder og digebyggerier, men også den velstand og rigdom, som de meget omfattende digebyggerier gjorde mulig.
Turen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 08:00. Vi er de seneste år startet 09:00, men i år er det altså en time tidligere, så vi kan nå at besøge mest muligt. Vi kører hurtigst muligt ud til Tøndermarsken, hvor vi møder de første inddigede områder i Møgeltønder Kog fra midten af 1500-tallet. Første stop er den rigt udsmykkede Møgeltønder Kirke, hvor stedets graver vil fortælle om kirken og dens helt usædvanlige inventar.
Møgeltønder Kirke
Schackenborg Slot har de seneste år været åbent for offentligheden i et begrænset omfang og kun som en guidet tur rundt på slottet. Efter besøget i kirken kører vi over til slottet, hvor to guider venter på at vise os rundt i to hold. Det er en tur på over en time med besøg i både de gamle grevelige dele af slottet og i de nyere områder indrettede til prins Joachim og hans familie.
Schackenborg Slot
Efter rundvisningen på slottet er det frokosttid. Vi har været så heldige at få plads på Schackenborg Slotskro, hvor en fin frokostanretning venter på os. For at spare tid med afregning for drikkevarer, har vi igen i år valgt af udregne en gennemsnitspris for øl og vand og så lægge den til deltagerprisen. Så tegnebogen skal kun frem, hvis frokosten kræver mere end en enkelt øl eller vand.
Efter frokosten kører vi til Museum Sønderjyllands afdeling på Højer Mølle. Her skal vi selv gå rundt uden guide. Vi regner med, at vi skal begrænse os til dels stedets permanente udstilling om stormfloder og digebyggeri og dels til sommerens særudstilling "Marsken bag digerne", så vi er godt forberedte på turene gennem marsken i Nationalpark Vadehavet. Så må de fine udstillinger om mølledrift mv. vente til en anden gang.
Højer Mølle
Efter besøget på Højer Mølle skulle vi være godt klædt på til turen gennem det åbne marsklandskab i Nationalpark Vadehavet. Vi kører ud forbi Højer Sluse og gennem det senest inddigede område - Margrethe Kog fra 1979-81 - ud til Vidåslusen, hvor der gerne skulle være tid til et hurtigt kig ud over Vadehavet fra toppen af "Det Fremskudte Dige". Herefter fortsætter vi gennem det helt specielle marsklandskab ned til grænseovergangen ved Siltoft, hvor vi vender og kører tilbage til Rudbøl Grænsekro, hvor vi skal have kaffe med brøtårt.
Lægan Pumpestation
Efter kaffen kører vi til turens sidste stoppunkt - Lægan Pumpestation, der er indrettet med en spændende informationsafdeling med gode forklaringer om afvanding af marsken og sikring af digerne. Og så er det ellers bare direkte tilbage til Søndreborg Slot, hvor vi regner med at skilles ca. 18:15.
Informationer:
Der er mange oplysninger at finde på Internettet om udflugtens besøgssteder.
Lex.dk har en kort og klar artikel om Tøndermarsken lige her
Nationalpark Vadehavet har et omfattende websted lige her
Det meget grundige afsnit om Møgeltønder Kirke i Nationalmuseets digitale udgave af Danmarks Kirker ligger lige her
Dansk Center for Herregårdsforskning har en omfattende beskrivelse af Schackenborg lige her
Museum Sønderjylland fortæller lidt om "Marsken bag digerne" - årets særudstilling på Højer Mølle - lige her
Lægan Pumpestation er bl.a. beskrevet lige her
... og sådan kunne vi blive ved og ved. Der er meget mere at finde for den, der søger!
Det er jo bare herligt, at der kommer så mange til de foredrag Historisk Samfund for Als og Sundeved arrangerer i samarbejde med Museum Sønderjylland. Men der er så den meget beklagelige risiko, at vi kan nå grænsen for, hvor mange mennesker brandmyndighederne tillader i Riddersalen.
Den grænse nåede vi beklageligvis ONS 31 JAN 24 til foredraget om "Den sorte Dag ved Moulin". Da blev flere af de sidst ankomne afvist i porten og måtte vende hjem igen uden at få hørt det spændende foredrag.
Vi har nu overvejet, hvordan vi kan reduceret risikoen for at blive afvist i porten, Vi vil forsøge os med pladsreservation på forhånd. Det vil ikke være et krav, at der skal reserveres plads på forhånd, men det skal forstås som et tilbud til de medlemmer, der kommer langvejs fra og nødig skulle køre hjem igen med uforrettet sag. Det er yderst sjældent, at der må afvises gæster til arrangementerne, men det kan altså ske!
Teknisk vil det foregå på den måde, at vi skal "købe" billetter til foredraget. Museum Sønderjylland har tilrettet deres websted, så der ved køb af billetter nu også er en billet til venneforeninger som Historisk Samfund for Als og Sundeved til en pris af 0,00 kr.
Når vi har bekræftet "købet" af de meget billige billetter, vil vi modtage en mail som bevis på købet / reservationen. Den kan evt. vises fra telefonen i MuseumsButikken ved ankomsten. Men der skal altså stadig vises kvittering for betalt kontingent.
For et år siden blev generalforsamlingen holdt på Hotel Sønderborg Strand efter i rigtigt mange år at have været holdt i Menighedshuset på hjørnet af Kongevej og Østergade. Det viste sig da, at Sønderborg Salen var meget velegnet til foreningens generalforsamling, så igen i år var der indkaldt til generalforsamling på Hotel Sønderborg Strand og dækket op i Sønderborg Salen.
Generalforsamlingen var den første efter vedtægtsændringerne for et år siden. De bestemmer nu, at der er to stemmer knyttet til hvert medlemskab, så ægtefæller har en stemme hver, mens enlige har to stemmer. For at kunne håndtere de nye afstemningsregler havde bestyrelsen indkøbt professionelle stemmesedler, der blev uddelt ved indgangen.
Der mødte lige omkr. 90 medlemmer op til generalforsamlingen. Det er næsten samme antal som for et år siden, men stadig lidt under, hvad der plejede at være af deltagere før Corona-pandemien. Ved en fejl var der blev dækket op til færre deltagere, så der var lidt panik på lige inden klokken syv, hvor hotellets personale i al hast fik dækket op til alle fremmødte.
Læs mere: En generalforsamling lige efter de nye vedtægter - TIR 19 MAR 24
Nu skulle opkrævningerne til betaling af kontingent for 2024 være på vej ud til alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved.
Kontingentet er ikke forhøjet de seneste år, så også for 2024 er det kun 200,- kr. for årbog og foredrag og udflugter og ture og fri adgang til Sønderborg Slot og til Cathrinesmindes Teglværk - som snart åbner igen. Så det er da billigt!
LØR 6 JAN blev kontingentopkrævninger udsendt gennem medlemssystemet til de godt 1150 medlemmer, der har indskrevet deres email-adresse i systemet. De øvrige godt 110 medlemmer vil modtage kontingentopkrævningen helt som alle foregående år i et brev med posten. De er sendt med PostNord, der jo ikke er kendt for at levere fra dag til dag!
Det er nu tiende gang, vi bruger regnskabs- og medlemssystemet fra MemberLink til kontingentopkrævning. Der blev gjort en del erfaringer de første år, så det forløber nemmere og nemmere fra år til år.