Årbogen for 2019 om Sønderjylland mellem dansk og tysk er nu på vej

Nu skulle den flotte årbog for 2019 med titlen "Sønderjylland mellem dansk og tysk fra 1848 til i dag" gerne være ude hos alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved - ellers vil den være det inden længe.

Som tidligere meddelt blev årbogen for 2019 beklageligvis en del forsinket i forhold til sædvanen fra de foregående år. Men heldigvis nåede bøgerne lige frem til den festlige åbning af den nye, store permanente udstilling på Sønderborg Slot "100 år med Danmark - Sønderjylland siden Genforeningen". Udstillingsåbningen, der blev foretaget af H.K.H. Prinsesse Benedikte, skete FRE 17 JAN.

Og allerede MAN 20 JAN var det så "Store Pakkedag", hvor bestyrelsens flittige pakkehold mødtes på Sønderborg Slot og fik styr på pakning i kuverter og sortering efter lokaliteter. Der var i år 1377 årbøger, der skulle pakkes, og det tog mindre end to timer at få bøgerne gjort parate til afhentning af de spejdergrupper og lokalhistoriske foreninger, der hjælper med at få årbøgerne omdelt. Allerede samme dag blev de første bogstakke kørt ud til omdelergrupperne, som straks kunne gå i gang med at køre ud med årbøgerne til foreningens medlemmer.

De årbøger, der af en eller anden grund ikke har kunnet afleveres, bliver returneret til og opbevaret til afhentning i MuseumsButikken på Sønderborg Slot.

Medlemmer med adresse andre steder end på Als eller Sundeved fik bøgerne sendt med PostNord, som fra Borgen sendte bøgerne til Fredericia og derfra til resten af landet.

aarbog2019 500

Som altid udgives årbogen i samarbejde med Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot. Men i år udkommer bogen i flere udgaver.  En særudgave i stift bind og med de sædvanlige beretninger bagerst i bogen er lavet specielt som årbog for Historisk Samfund for Als og Sundeved.

Årbogen for 2019 er skrevet af Carsten Porskrog Rasmussen. Den er ment som et katalog til ikke bare den allernyeste, netop åbnede udstilling om tiden siden Genforeningen, men til alle de nyopsatte udstillinger siden 2011. Disse udstillinger er fordelt på en halv snes af slottets rum og fortæller tilsammen historierne om tiden i Sønderjylland fra Treårskrigen til nutiden.

Bogen er disponeret med et afsnit til hvert af de 11 særudstillinger med en indledning om den pågældende periode efterfulgt af uddybende omtale af en række udstillingsgenstande fra det pågældende udstillingsafsnit. Bogen er således meget anvendelig både til at forberede et museumsbesøg og til efter museumsbesøget at genopfriske oplevelserne i udstillingerne. 

Bogen slutter som altid med årsberetninger for Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot og for Historisk Samfund for Als og Sundeved.

 

 

Kontingentbetaling for 2020

kontingentlogo19Nu skulle opkrævningerne til betaling af kontingent for 2020 være på vej ud til alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved.

Kontingentet er ikke forhøjet de seneste år, så også for 2020 er det kun 200,- kr. for årbog og foredrag og udflugter og ture og fri adgang til Sønderborg Slot og til Cathrinesmindes Teglværk. Så det er da billigt!

ONS 8 JAN blev kontingentopkrævninger udsendt gennem medlemssystemet til de 1165 medlemmer, der nu har fået indskrevet deres email-adresse i systemet. De øvrige 205 medlemmer vil modtage kontingentopkrævningen helt som alle foregående år i et brev med posten. De er sendt med PostNord, der jo ikke er kendt for at levere fra dag til dag!

Det er nu sjette gang, vi bruger regnskabs- og medlemssystemet fra MemberLink til kontingentopkrævning. Der blev gjort en del erfaringer de første år, så det ser ud til at alt forløber nemmere og nemmere fra år til år.

Læs mere: Kontingentbetaling for 2020

Billeder fra turen til Djursland - 20 - 22 AUG 2019

Billedserien fortæller om 3-dagesturen med bus til Djursland fra TIR 20 AUG til TOR 22 AUG 2019 med Tom Specht, Jytte Urban og Sigga Henriksen som turledere.

Djursland19 38

Billedserien viser turens højdepunkter med besøg på Clausholm Slot, Voldum Kirke, Thorsager Rundkirke og Mols Bjerge den første dag. Fra andendagen er der billeder fra Gammel Estrups forskellige afdelinger, fra Auning Kirke, fra Sostrup Slot og Maria Hjerte Abbedi. Og fra den sidste dag er der billeder fra Rosenholm Slot og fra Hornslet Kirke og til sidst en række billeder fra det enestående byggeri Fjordenhus ved Vejle.

Læs mere: Billeder fra turen til Djursland - 20 - 22 AUG 2019

Årbogen for 2019 bliver forsinket

Her først i december plejer alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved at modtage årets flotte årbog. Det gør de desværre ikke i år, for det har ikke været muligt at få årbogen færdig til sædvanlig tid.

Der er derfor brug for, at medlemmerne har tålmodighed og venter på, at årbogen bliver færdig til udsendelse formodentligt først omkring den 1. februar 2020.

Til gengæld er der grund til at glæde sig til årbogen for 2019. Bogen har ingen titel endnu, men den beskriver de permanente udstillinger, der siden 2010 er genopstillet på Sønderborg Slot.

Hver af disse udstillinger får et kapitel i bogen med en indledning, som inkl. billeder fylder 4-6 sider, og som trækker hovedtræk af periodens sønderjyske historie op. Herefter følger så 12-16 sider med billeder og fortællinger om udvalgte genstande.

side fra aarbog2019
Tilfældigt opslag fra årbogen for 2019

Det bliver således en nyttig bog, der kan fungere som et katalog over slottets udstillinger. Men det bliver også en smuk og meget flot opsat bog, som mange vil blive glade for at få som gave. Som medlem af Historisk Samfund for Als og Sundeved vil du kunne købe yderligere eksemplarer af bogen med en reduktion i forhold til boghandlerprisen.

Betalingen for den forsinkede årbog for 2019 er dækket af kontingentet for 2019. Kontingent for det kommende år bliver som helt normalt og forhåbentligt uden forsinkelse opkrævet først i det nye år. Kontingentet er stadig kun 200,- kr. for kalenderåret 2020.

 

Billeder fra turen til Estland - 12 - 19 JUN 2019

Billedserien fortæller om turen til Estland med afrejse ONS 12 JUN og hjemkomst ONS 19 JUN 2019 med det helt særlige højdepunkt Valdemarsdag lørdag den 15. juni i hovedstaden Tallinn, markeringen af 800 året for Dannebrog som Danmarks flag.

estlandsbilleder

Billedserien viser også oplevelser i Stockholm, bl.a. fra vagtskiftet ved kongeslottet og fra en rundtur i den gamle bydel omkring havnen. Der er optagelser fra turen over Østersøen til Tallinn, og fra hovedstaden er der enestående billeder fra jubilæumsfeslighederne tæt på kongeskibet Dannebrogs ankomst og på modtagelsen af H.M. Dronning Margrethe.

Der er billeder fra alle dagene i Tallinn med glimt blandt mange andre fra havneområdet med besøg på det militærhistoriske museum, fra Tallinns bymur med middelalderlige fæstningstårne, fra domkirken, fra den russisk-ortodokse katedral ”Alexander Nevsky”, fra det gamle rådhus og fra stedet, hvor Dannebrog faldt ned i 1219. Desuden er der billeder fra busture i Tallinns omegn, fra den olympiske landsby fra 1980 og fra et osteri.

Læs mere: Billeder fra turen til Estland - 12 - 19 JUN 2019