Efterårsforedrag 2017

Det første af efterårets to foredrag indgår i markeringen af 500-året for Reformationen, og det andet foredrag knytter sig til den kommende årbog for Historisk Samfund for Als og Sundeved - nummer 95 i skriftrækken "Fra Als og Sundeved".

Programmet for de to gratis foredrag er:

TIR 14 NOV: Reformationskongeparret: Christian 3. og Dorothea - ved Carsten Porskrog Rasmussen

DorotheasKapelChristian 3. er først og fremmest reformationskongen. Indførelsen af reformationen var hans livs projekt og vigtigste indsats, og det betød rigtig meget for ham, da han var dybt kristen og levede et liv, hvor gudstjeneste, bøn og bibellæsning spillede en stor rolle.

Han fik dog også tid til meget andet – blandt andet at bygge en række slotte. Ét af dem var Sønderborg Slot, hvor han forvandlede en middelalderborg til et renæssanceslot. Så længe han levede, stod hans dronning Dorothea trofast ved hans side, og efter hans død fortsatte hun hans projekter – både den strenge lutherske kristendom og byggerierne.

Begge dele forenes i kapellet på Sønderborg Slot, som er hendes værk. Hun havde den glæde at kunne give slottet videre til den yngste søn, Hans, som loyalt fulgte forældrenes og især moderens ånd, mens forholdet til de to ældste sønner var langt mere anstrengt.

 

TIR 21 NOV: Krigen på væggen. De slesvigske krige i Sønderborg Slots historiemalerier - ved René Rasmussen

RosenstandforposterneSønderborg Slot har én af landets største samlinger af historiemalerier fra De slesvigske krige 1848-1850 og 1864.

Store kunstnere som Niels Simonsen, Otto Bache og Vilhelm Rosenstand har skildret begivenhederne, og i deres malerier skjuler sig mange spændende detaljer.

Museumsinspektør René Rasmussen er dykket ned i malerierne og fortæller i sit foredrag om de dramatiske hændelser, de skildrer – og om de detaljer, som man ikke ser ved første øjekast.


 

Begge foredrag finder sted i Riddersalen på Sønderborg Slot kl. 19:30, og der er gratis adgang til foredragene. Det er ikke muligt at reservere pladser på forhånd, så det er bare med at møde op i god tid. Men der plejer nu at være plads til alle!

Som altid er foredragene arangeret i et samarbejde mellem Historisk Samfund for Als og Sundeved og Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot.

{flike id=385}