Tilmelding til sommerudflugten LØR 15 JUN 24

  Så er det ved at være tiden for tilmelding til

Sommerudflugten

LØR 15 JUN

til

Vadehavet

Stormfloder og digebyggeri

bevaringscenter01 Vidåslusen set fra havsiden

Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske hos Jens Verner Nielsen på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest TOR 30 MAJ med oplysning om navn og antal personer.

Ved tilmelding med mail er det vigtigt at afvente en bekræftelse af tilmeldingen. Vi har tidligere oplevet medlemmer, der mødte forgæves op ved bussen. De havde sendt en mail, der aldrig var gået igennem, Det kan altså ske!
Hvis du har problemer med din mail, kan du bruge mobilnummeret 51 23 39 75.

Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 800,- kr. pr. deltager. Betalingen opkræves i bussen. Det er muligt at betale med MobilePay i bussen. Prisen inkluderer alt - også drikkevarer til frokosten på Schackenborg Slotskro.

Indhold:
Anledningen til årets sommerudflugt var de store oversvømmelser under stormfloden i oktober 23. Vi fandt på, at det kunne være spændende at se, hvordan tilsvarende naturhændelser er blevet håndteret i tidligere tider i de egne af landet hvor det er gået hårdest til. Emnerne for året heldagstur er derfor stormfloder og digebyggerier, men også den velstand og rigdom, som de meget omfattende digebyggerier gjorde mulig.

Turen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 08:00. Vi er de seneste år startet 09:00, men i år er det altså en time tidligere, så vi kan nå at besøge mest muligt. Vi kører hurtigst muligt ud til Tøndermarsken, hvor vi møder de første inddigede områder i Møgeltønder Kog fra midten af 1500-tallet. Første stop er den rigt udsmykkede Møgeltønder Kirke, hvor stedets graver vil fortælle om kirken og dens helt usædvanlige inventar.

Møgeltønder KirkeMøgeltønder Kirke

Schackenborg Slot har de seneste år været åbent for offentligheden i et begrænset omfang og kun som en guidet tur rundt på slottet. Efter besøget i kirken kører vi over til slottet, hvor to guider venter på at vise os rundt i to hold. Det er en tur på over en time med besøg i både de gamle grevelige dele af slottet og i de nyere områder indrettede til prins Joachim og hans familie.

torningmolle01Schackenborg Slot

Efter rundvisningen på slottet er det frokosttid. Vi har været så heldige at få plads på Schackenborg Slotskro, hvor en fin frokostanretning venter på os. For at spare tid med afregning for drikkevarer, har vi igen i år valgt af udregne en gennemsnitspris for øl og vand og så lægge den til deltagerprisen. Så tegnebogen skal kun frem, hvis frokosten kræver mere end en enkelt øl eller vand.

Efter frokosten kører vi til Museum Sønderjyllands afdeling på Højer Mølle. Her skal vi selv gå rundt uden guide. Vi regner med, at vi skal begrænse os til dels stedets permanente udstilling om stormfloder og digebyggeri og dels til sommerens særudstilling "Marsken bag digerne", så vi er godt forberedte på turene gennem marsken i Nationalpark Vadehavet. Så må de fine udstillinger om mølledrift mv. vente til en anden gang.

skamlingsbanken01Højer Mølle

Efter besøget på Højer Mølle skulle vi være godt klædt på til turen gennem det åbne marsklandskab i Nationalpark Vadehavet. Vi kører ud forbi Højer Sluse og gennem det senest inddigede område - Margrethe Kog fra 1979-81 - ud til Vidåslusen, hvor der gerne skulle være tid til et hurtigt kig ud over Vadehavet fra toppen af "Det Fremskudte Dige". Herefter fortsætter vi gennem det helt specielle marsklandskab ned til grænseovergangen ved Siltoft, hvor vi vender og kører tilbage til Rudbøl Grænsekro, hvor vi skal have kaffe med brøtårt.

 Laegan pumpstationLægan Pumpestation

Efter kaffen kører vi til turens sidste stoppunkt - Lægan Pumpestation, der er indrettet med en spændende informationsafdeling med gode forklaringer om afvanding af marsken og sikring af digerne. Og så er det ellers bare direkte tilbage til Søndreborg Slot, hvor vi regner med at skilles ca. 18:15.


Informationer:

Der er mange oplysninger at finde på Internettet om udflugtens besøgssteder.

Lex.dk har en kort og klar artikel om Tøndermarsken lige her link 

Nationalpark Vadehavet har et omfattende websted lige her  link

Det meget grundige afsnit om Møgeltønder Kirke i Nationalmuseets digitale udgave af Danmarks Kirker ligger lige her link

Dansk Center for Herregårdsforskning har en omfattende beskrivelse af Schackenborg lige her  link

Museum Sønderjylland fortæller lidt om "Marsken bag digerne" - årets særudstilling på Højer Mølle - lige her  link

 Lægan Pumpestation er bl.a. beskrevet lige her  link

... og sådan kunne vi blive ved og ved. Der er meget mere at finde for den, der søger!

En generalforsamling lige efter de nye vedtægter - TIR 19 MAR 24

Logo bedste 500ppi 003399

For et år siden blev generalforsamlingen holdt på Hotel Sønderborg Strand efter i rigtigt mange år at have været holdt i Menighedshuset på hjørnet af Kongevej og Østergade. Det viste sig da, at Sønderborg Salen var meget velegnet til foreningens generalforsamling, så igen i år var der indkaldt til generalforsamling på Hotel Sønderborg Strand og dækket op i Sønderborg Salen.

Generalforsamlingen var den første efter vedtægtsændringerne for et år siden. De bestemmer nu, at der er to stemmer knyttet til hvert medlemskab, så ægtefæller har en stemme hver, mens enlige har to stemmer. For at kunne håndtere de nye afstemningsregler havde bestyrelsen indkøbt professionelle stemmesedler, der blev uddelt ved indgangen.

Der mødte lige omkr. 90 medlemmer op til generalforsamlingen. Det er næsten samme antal som for et år siden, men stadig lidt under, hvad der plejede at være af deltagere før Corona-pandemien. Ved en fejl var der blev dækket op til færre deltagere, så der var lidt panik på lige inden klokken syv, hvor hotellets personale i al hast fik dækket op til alle fremmødte.

Læs mere: En generalforsamling lige efter de nye vedtægter - TIR 19 MAR 24

Bustur til Sachsen - Anhalt

Bustur over 5 dage til Sachsen - Anhalt

MAN 12 AUG - FRE 16 AUG

 

TallinnSchloss Wörlitz

Prisen for turen er 5.500,- pr. person i dobbeltværelse. Tillæg for enkeltværelse er 600,- kr.

Tilmelding til turen sker tidligst LØR 2 MAR ved henvendelse til Henning Jepsen på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller evt. på 20 14 11 57 med oplysning om fulde navn, fødselsdato, adresse, mailadresse og telefonnummer for hver deltager. Meddel også, hvis der er allergi, vegetar eller andet, der skal tages hensyn til. 

Hvis nogle enlige vil dele et dobbeltværelse, og dermed slippe for at betale tillægget, koordinerer Henning Jepsen gerne.

Tilmeldingen sker efter først-til-mølle princippet. Alle tilmeldte vil få svar på deres tilmelding.

Læs mere: Bustur til Sachsen - Anhalt

Bustur til Vesterhavet - 10-12 SEP 24

Bustur over 3 dage til Vesterhavet

Mellem hav og fjord

TIR 10 SEP - TOR 12 SEP

TallinnNørre Vosborg

Prisen for turen er 3.895,- pr. person i dobbeltværelse. Tillæg for enkeltværelse er 498,- kr.

Tilmelding til turen sker senest TIR 25 JUN ved henvendelse til Sten Boye Poulsen på mail til  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller evt. på 40 86 08 47 med oplysning om fulde navn, adresse, mailadresse og telefonnummer for hver deltager.

Hvis nogle enlige vil dele et dobbeltværelse, og dermed slippe for at betale tillægget, koordinerer Sten Boye Poulsen gerne.

Tilmeldingen sker efter først-til-mølle princippet. Alle tilmeldte vil få svar på deres tilmelding.

Læs mere: Bustur til Vesterhavet - 10-12 SEP 24

Generalforsamling TIR 19 MAR 2024

Så er det tid til den årlige generalforsamling, der nu indkaldes efter reglerne i de nye vedtægter fra 2023.

Generalforsamlingen blev annonceret allerede i forbindelse med kontingentopkrævningen først i januar. Nu er aftenens program fastlagt, og der er truffet de nødvendige aftaler om de praktiske forhold.

For et år siden var vi afskåret fra at holde generalforsamlingen - som traditionen ellers har været - i Menighedshuset i Østergade. I stedet blev generalforsamlingen holdt på Hotel Sønderborg Strand til almindelig tilfredshed.

Derfor indkalder bestyrelsen nu til

Generalforsamling

 TIR 19 MAR 2024 kl. 19:00

Hotel Sønderborg Strand, Strandvej 1, Sønderborg

Læs mere: Generalforsamling TIR 19 MAR 2024