Foredrag om udgravningen i Perlegadekrydset

Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder til det tredje og sidste af tre foredrag om arkæologiske udgravninger i Sønderborg Kommune.

Udgravningen i Perlegade og Sønderborgs historie i middelalderen

Museumsinspektør Christina Berg fortæller om udgravningerne

ONS 9 MAR 2022 - 19:30

Riddersalen på Sønderborg Slot

For godt to år siden - mandag den 3. februar 2020 - brændte den gamle bygning på hjørnet af Perlegade og Jernbanegade i Sønderborg. Ilden opstod i en frituregryde i burgerbaren "Lazy Dog" og bredte sig så hurtigt, at bygningen udbrændte. Efter at have stået som en udbrændt ruin i nogen tid blev det besluttet, at bygningen ikke stod til at redde, men måtte jævnes med jorden. Dermed havde byen mistet ikke bare et karakteristisk gadehus, men også den bagbygning, der var et af byens allerældste bygninger.

På den ryddede hjørnegrund midt i byen fik arkæologerne fra Museum Sønderjylland nu mulighed for at lave udgravninger for at lede efter de ældste dele af byens bebyggelse. Mange sønderborgere har kigget nysgerrigt ind i det store telt, der beskyttede arkæologernes arbejde indtil foråret 2021, hvor udgravningen sluttede.

cranach chrII3
Udgravning i Perlegadekrydset i 2021.

Nu vil museumsinspektør Christina Berg så fortælle om udgravningen, som er den største arkæologiske undersøgelse, der til dato er foretaget i Sønderborgs middelalderlige bykerne. Under de udbrændte bygninger blev der fundet spor af flere ældre huse, der havde udviklet sig på forskellig vis i løbet af Middelalderen.

De ældste fund var en række stolpehuller fra en bygning fra begyndelsen af 1300-tallet, hvor bygrænsen formodentlig har ligget tæt på udgravningsstedet. Desuden blev der fundet en stensat ovn fra et meget tidligt byggeri og selvfølgelig en del keramik og husgeråd fra forskellige tider.

Christina Berg vil i sit foredrag sætte disse nye fund ind i sammenhæng med den allerede kendte viden om Sønderborg bys historie og udvikling igennem Middelalderen.

Der er som altid gratis adgang for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved
... men husk at have kvittering for kontingentet med til dokumentation af, at du faktisk er medlem af foreningen
For andre end medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved koster det 75,- kr. at deltage i arrangementet.
Dog får medlemmer af Museumsklubben 20% rabat og kommer derfor ind for 60,- kr.

 

Foredrag om udgravningerne ved Nordals Ferieresort

Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder til det andet af tre foredrag om arkæologiske udgravninger i Sønderborg Kommune.

Oldtidens kulturlandskab mellem Svenstrup og Havnbjerg

Museumsinspektør Peter Kahr Jørgensen fortæller om udgravningerne

ONS 23 FEB 2022 - 19:30

Riddersalen på Sønderborg Slot

Museumsinspektør Peter Kahr Jørgensen fra Museum Sønderjylland vil fortælle om sporene af oldtidsliv i det store område, hvor Nordals Ferieresort skal opføres i forbindelse med science parken "Universe". Foredraget omhandler udgravningerne og de vigtigste resultater.

Før entreprenørerne satte maskinerne i gang, fik arkæologer fra Museum Sønderjylland mulighed for at kigge efter spor fra oldtidens alsingere. De fandt vidnesbyrd om bebyggelse på stedet fra slutningen af stenalderen frem til de første århundreder efter Kristi fødsel.

cranach chrII3
Udgravning ved Havnbjerg i 2020.

Udgravningerne har givet mulighed for at følge mennesker, kulturlandskab og bebyggelse i et forholdsvis stort område over en meget lang periode. Der er fundet grave fra yngre stenalder, og der er blotlagt spor af en landsby fra perioden kort efter Kristi fødsel, hvor de ældste danske landsbyer begyndte at tage form.

Nordals Ferieresort berører omkring 150 ha,  og på det store område var der registreret en del allerede kendte fortidsminder. Her har er mange af de gravhøje, Als er kendt for - selvom en del er overpløjede og ikke længere synlige i landskabet. Arkæologernes forventning var, at der under mulden også ville være spor af fortidige byggerier i området, og de blev ikke skuffede, fortæller Peter Kahr Jørgensen:

”150 ha blev undersøgt med søgegrøfter, og vi endte med at grave 32 forskellige områder på tilsammen 10 ha ud. Det har givet os en sjælden mulighed for at få et blik ind i den kulturhistoriske udvikling fra stenalderen til middelalderen i et større, sammenhængende område. Med de mange spor af bebyggelse i form af huse, værkstedsområder og affaldslag bliver vi i stand til at trække nogle linjer for, hvordan udviklingen i området har været, fra folk bor på spredte gårde til landsbyerne opstår”.

Udgravningerne afdækkede spor af bebyggelse fra Romersk Jernalder fra omkr. Kristi fødsel. Men til dato har arkæologerne ikke fundet mange spor af beboerne i området fra de efterfølgende omkring 500 år op til vikingetiden. Hvorfor forsvandt befolkningen fra området i yngre romertid og germanertid og hvor blev de af? De spørgsmål vil Peter Kahr Jørgensen i aftenens løb komme med nogle kvalificerede bud på, set i lyset af arkæologiske fund fra Als.

Der er som altid gratis adgang for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved
... men husk at have kvittering for kontingentet med til dokumentation af, at du faktisk er medlem af foreningen
For andre end medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved koster det 75,- kr. at deltage i arrangementet.
Dog får medlemmer af Museumsklubben 20% rabat og kommer derfor ind for 60,- kr.

Det sidste af de tre foredrag i foredragsrækken på Sønderborg Slot om udgravninger i Sønderborg Kommune er

ONS 9 MAR - 19:30: Udgravningen i Perlegade og Sønderborgs historie i middelalderen v/ Museumsinspektør Christina Berg 

 

 

 

Særtilbud på medlemskab af Museum Sønderjyllands MuseumsKlubben

msj logo red

Som medlem af Historisk Samfund for Als og Sundeved - eller af en af de øvrige venneforeninger tilknyttet Museum Sønderjyllands forskellige afdelinger - kan du blive medlem af Museum Sønderjyllands MuseumsKlubben med en rabat på 100,- kr. ved indmeldelse i hele 2020.

Der er tre udgaver af medlemskab af MuseumsKlubben:

Museumsklubben 1: For én person. Klubkortet er personligt. Normalpris 300,- Kr.
Museumsklubben 1+1: For én person og en valgfri gæst. Klubkortet er personligt. Normalpris 400.- Kr.
Museumsklubben 2: For to. Kortene er personlige til de to personer, kortet er udstedt til. Normalpris 400,- Kr.

Som medlem af MuseumsKlubben får du årskort til alle 10 afdelinger af Museum Sønderjylland i de fire sønderjyske kommuner og har derfor fri entré fra indmeldelsesdagen og ét år frem.

Som medlem af MuseumsKlubben opnår du følgende fordele:

  • Fri entré i et helt år. Kom så ofte, du vil. Du har fri adgang til alle Museum Sønderjyllands museumsafdelinger.
  • Rabat for dine venner. Tag gæster med på Museum Sønderjylland – de får 20% rabat på alle billetter til fuld pris.
  • Adgang til alle ferniseringer. Du bliver inviteret til alle ferniseringer på alle Museum Sønderjyllands udstillinger, hvis du tilmelder dig museets nyhedsbrev.
  • Rabat i caféen. 20% rabat på den samlede regning i caféen.
  • Rabat i butikken. 20% rabat på alle varer i museumsafdelingernes butikker - dog undtaget bøger.
  • Rabat på foredrag og arrangementer. Du får 20% rabat på foredrag og arrangementer arrangeret af Museum Sønderjylland.
  • Gratis deltagelse i alle byvandringer.
  • Få først besked om vigtigt nyt. Alle medlemmer af MuseumsKlubben bliver orienteret om nye udstillinger, ferniseringer og arrangementer gennem nyhedsbreve.

Du kan melde dig ind i MuseumsKlubben i billetsalget på et af Museum Sønderjyllands 10 museumsafdelinger. Eller du kan på købe dit medlemskab online på https://msj.dk/museumsklubben/, hvor du også kan læse mere om MuseumsKlubben .

Yderligere oplysninger om MuseumsKlubben kan du få ved henvendelse til

Publikums- og formidlingschef
Nina Nørgaard Jørgensen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
65 37 07 77 / 24 48 48 62.

Lyset tændes på Sønderborg Slot TOR 10 FEB 2022

Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot og Sønderborg Kommune indbyder alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved til

 

Start på facadebelysning på Sønderborg Slot

TOR 10 FEB 2022 kl. 17:15

Mødested: Søndertorv

TallinnKim Holms foto fra prøveopsætningen AUG 2018

Arrangementet indledes med taler ved formanden for Udvalget for Kultur, Idræt og Medborgerskab, Christel Leiendecker og ved direktør for Museum Sønderjylland, Axel Johnsen. Efter talerne vil facadebelysningen på Sønderborg Slot blive tændt.

Herefter er der mulighed for at få en kop kaffe og en kage. Axel Johnsen vil fortælle nogle udvalgte anekdoter og fortællinger om slottet, nu hvor det er belyst.

Slots- og Kulturstyrelsen har givet Sønderborg Kommune lov til at sætte facadebelysning på slottet i et begrænset omfang og inden for fastsatte tidsrammer. Facadebelysningen tændes i december, i skolernes vinterferie og i skolernes efterårsferie. Desuden må belysningen være tændt i otte dage efter kommunens og museets afgørelse. Den første samlede periode med lys på slottet bliver nu i vinterferien 2022 – både uge 7 og 8.

Belysningen sker på to af slottets facader. Det betyder, at der kommer lys på slottets øst- og nordfacader – det er facaderne med hovedindgangen, og facaden ud mod Slotskajen. Formålet med belysningen af Sønderborg Slot er at skabe fokus på den historiske bygning, som er et vartegn for Sønderborg by, og facadebelysningen kan være med til at øge interessen for og formidlingen af stedet.