Tilmelding til sommerudflugten LØR 3 JUN

  Så er det ved at være tiden for tilmelding til

Sommerudflugten

LØR 3 JUN

til

Sejlskibenes Kalvø

bevaringscenter01 Værftet på Kalvø omkr. 1850

Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske hos Jens Verner Nielsen på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest TOR 18 MAJ med oplysning om navn og antal personer.

Ved tilmelding med mail er det vigtigt at afvente en bekræftelse af tilmeldingen. Vi har tidligere oplevet medlemmer, der mødte forgæves op ved bussen. De havde sendt en mail, der aldrig var gået igennem, Det kan altså ske!
Hvis du har problemer med din mail, kan du som en nødløsning bruge mobilnummeret 51 23 39 75.

Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 550,- kr. pr. deltager. Betalingen opkræves i bussen. Det er muligt at betale med MobilePay i bussen. Prisen inkluderer alt - også drikkevarer til frokosten på Folkehjem i Aabenraa.

Indhold:
Årets sommerudflugt er tænkt som en forlængelse af efterårets foredragsrække om Sønderjyllands søfartshistorie. Det andet af de tre foredrag blev holdt af Mikkel Leth Jespersen og handlede om tiden mellem 1814 og 1920. i foredraget gennemgik Mikkel Leth Jespersen bl.a. den ret så omfattende værftsvirksomhed på den lille ø Kalvø i Genner Bugt. Efter foredraget talte flere blandt publikum om, at netop Kalvø kunne være et mål for årets heldagstur. Programmet er så blevet sammensat, så vi ikke bare besøger Kalvø, men også Aabenraa Museums omfattende samlinger om sønderjysk søfartshistorie, og vi opsøger de spor efter den omfattende søfart, der stadig kan findes på Løjt

bevaringscenter01 Museumsafdelingen Kulturhistorie Aabenraa.

Turen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 09:00. Vi kører ad de små veje tæt ved kysterne til museumsafdelingen i Aabenraa. Siden 1. november har Aabenraa Museum været lukket for besøgende for at afhjælpe de økonomiske vanskeligheder, Museum Sønderjylland kom i pga. stigende energipriser.Men med stor vejvilje fra Museum Sønderjylland har vi fået lov til "at låne nøglen" og få adgang til de omfattende samlinger om søfartshistorie, som museet rummer. To af Museum Sønderjyllands kyndige guider vil vise os rundt i samlingerne en times tid.

torningmolle01Cimber blev bygget på Kalvø 1857

Fra Aabenraa kører vi til Kalvø, hvor vi skal se det udefra set ret så beskedne museum, der indenfor viser sig at rumme en stor og meget velindrettet formidling af historierne om bl.a. skibsreder Jørgen Bruhns omfattende aktiviteter på øen. Museet er indrettet i Jørgen Bruhns administrationsbygning på øen.  Museet drives af foreningen Det Maritime Kalvø, der vil stille to guider til rådighed for os. Efter rundvisningen kører vi tilbage til Aabenraa, hvor vi på Folkehjem får serveret en flot frokost platte. For at spare tid med afregning for drikkevarer, har vi igen i år valgt af udregne en gennemsnitspris for øl og vand og så lægge den til deltagerprisen. Så tegnebogen skal kun frem, hvis frokosten kræver mere end en enkelt øl eller vand. 

skamlingsbanken01Det lokalhistoriske museum Rundemølle

Efter frokosten kører vi igen nordpå til det lokalhistoriske museum, Rundemølle, der også har vidnesbyrd om den tid, hvor befolkningen på Løft var aktivt medvirkende til den verdensomspændende søfart med udgangspunkt i Sønderjylland.Herefter er det ved at være kaffetid. I år har vi valgt den meget simple udgave af kaffebordet, idet vi får kaffen med et stykke medbragt kage ved bussen. Det sparer tid og penge.

Efter kaffen vil en guide fra Rundemølle tage med os i bussen på en tur Løft rundt for at se de flotte skippergårde, der i dag vidner om den rigdom, søfarten engang bragte til Løjt. Efter rundturen kører vi tilbage til Sønderborg Slot, hvor vi forventer at ankomme inden klokken 18:00.

 

Informationer:

Der er mange oplysninger at finde på Internettet om udflugtens besøgssteder.

Trods nedlukningen har Museum Sønderjyllands websted et afsnit om museumsafdelingen i Aabenraa lige her link 

Foreningen Det Maritime Kalvø har oplysninger om værftet på Kalvø lige her  link

Løjt Lokalhistoriske Forening har et websted med bl.a. beskrivelse af museet i Rundemølle lige her  link

Folkehjem i Aabenrra har et websted med bl.a. en oversigt over stedets historie lige her  link

... og sådan kunne vi blive ved. Der er meget mere at finde for den, der søger!

Bustur over 3 dage i pramdragernes fodspor 23. til 25. maj 2023

Bustur over 3 dage i pramdragernes fodspor

- kunst, kultur og seværdigheder

TIR 23 MAJ - TOR 25 MAJ

TallinnPramdragerpram ved Tangeværket

Prisen for turen er 3.995,- pr. person i dobbeltværelse inkl. halvpension. Tillæg for enkeltværelse er 490,- kr.

Tilmelding til turen sker tidligst ONS 8 MAR og senest FRE 14 APR ved henvendelse til Sten Boye Poulsen på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller evt. på telefon 40 86 08 47 med oplysning om navn, adresse og telefonnummer for hver deltager.

Sæt allerede nu X i kalenderen for tilmeldingsdato og for rejsedatoer!

Tilmeldingen sker efter først-til-mølle princippet. Alle tilmeldte vil få svar på deres tilmelding.

Læs mere: Bustur over 3 dage i pramdragernes fodspor 23. til 25. maj 2023

Billeder fra turen til BevaringsCenter Sønderjylland - LØR 18 JUN 2022

Billedserien indeholder 46 billeder fra turen til BevaringsCenter Sønderjylland, Tørning Mølle og BesøgsCenter Skamlingsbanken i strålende sol lørdag den 18. juni 2022.

Djursland19 38

Tre af deltagerne på turen tog en række billeder i løbet af dagen og har venligst stillet deres billeder til rådighed for foreningens medlemmer til gennemsyn og evt download. De tre fotografer er Jens Madsen, Sten Boye Poulsen og Jens Verner Nielsen. De originale billeder er af høj kvalitet, men til brug på webstedet er billederne stærkt tilpasset til nem og hurtig visning. Der er også denne gang foretaget et udvalg til en overskuelig mængde billeder. Udvælgelsen af billederne er foretaget efter der princip, at der gerne skulle være turdeltagere med på billedet. Det er ikke lykkedes særligt godt denne gang, så der er også en del billeder uden turdeltagere. Billederne bliver vist i kronologisk orden. Billedseriens enkelte billeder har ikke originalernes størrelse eller skarphed og er derfor ikke særligt egnede til download og udskrivning.
 
Billedserien fra turen til BevaringsCenter Sønderjylland m.fl. kan findes lige her linkBilleder fra turen til Oslo - LØR 18 JUN 2022

Billedserien indeholder 165 billeder fra 5 dages turen til Oslo i dagene fra torsdag den 25. august til mandag den 29 august 2022.

Oslotur 2022

To af deltagerne på turen tog en række billeder i løbet af turen og har venligst stillet deres billeder til rådighed for foreningens medlemmer til gennemsyn og evt download. De to fotografer er Jens Madsen og Sten Boye Poulsen. De originale billeder er af høj kvalitet, men til brug på webstedet er billederne stærkt tilpasset til nem og hurtig visning. Der er også denne gang foretaget et udvalg til en overskuelig mængde billeder. Udvælgelsen af billederne er foretaget efter det princip, at der gerne skulle være turdeltagere med på billedet. Billedseriens enkelte billeder har ikke originalernes størrelse eller skarphed og er derfor ikke særligt egnede til download og udskrivning.
 
En beskrivelse af turen kan læses i folderen, der kan hentes lige her link
 
Billedserien fra turen til Oslo kan findes lige her linkTilmelding til sommerudflugten LØR 18 JUN

  Så er der åbnet for tilmelding til

Sommerudflugten

LØR 18 JUN

til

BevaringsCenter Sønderjylland

Tørning Mølle

BesøgsCenter Skamlingsbanken

bevaringscenter01 BevaringsCenter Sønderjylland

Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske hos Jens Verner Nielsen på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest TOR 2 JUN med oplysning om navn og antal personer.

Ved tilmelding med mail er det vigtigt at afvente en bekræftelse af tilmeldingen. Vi har tidligere oplevet medlemmer, der mødte forgæves op ved bussen. De havde sendt en mail, der aldrig var gået igennem, Det kan altså ske!
Hvis du har problemer med din mail, kan du som en nødløsning bruge mobilnummeret 51 23 39 75.

Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 600,- kr. pr. deltager. Betalingen opkræves i bussen. Det er muligt at betale med MobilePay i bussen. Prisen inkluderer alt - også drikkevarer til frokosten på Tørning Mølle. Prisen er beklageligvis noget højere end de foregående år, men vi har altså ikke kunne gøre det billigere.

Indhold:
Anledningen til årets heldagstur er, at byggeriet til det store fælles magasin for alle Museum Sønderjyllands afdelinger nu står færdigt, så museets medarbejdere nu kan overføre og nyregistrere alle de 290.000 museumsgenstande, der skal have blivende ophold i den nye bygning. Vi har så kombineret besøget på BevaringsCenter Sønderjylland med et besøg på det helt nye og arkitektonisk meget særprægede BesøgsCenter Skamlingsbanken. Tørning Mølle har vi lagt ind i dagens program for at vise, hvad frivilligt arbejde formår.

bevaringscenter01 BevaringsCenter Sønderjylland

Busturen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 09:00. Vi kører direkte til BevaringsCenter Sønderjylland i Rødekro, hvor Axel Johnsen og Carsten Porskrog Rasmussen vil præsentere stedet for os og vise rundt i magasiner og samlinger og i de tilknyttede værksteder og formidlingslokaler. Rundvisningen varer ca. halvanden time.

 torningmolle01Tørning Mølle

Herefter kører vi direkte til Tørning Mølle, hvor de frivillige medarbejdere på stedet vil servere en flot frokost platte for os. For at spare tid med afregning for drikkevarer, har vi i år valgt af udregne en gennemsnitspris for øl og vand og så lægge den til deltagerprisen. Så tegnebogen skal kun frem, hvis frokosten kræver mere end en enkelt øl eller vand. I forlængelse af frokosten bliver der informeret om stedets historie inden vi på egen hånd går rundt og ser på borgvolden med de sjældne, gamle træer, Tørning Mølle, der har drevet mølleri siden 1494 og nu producerer "grøn" strøm, Herredesfogedens Hus, hvor der var kro indtil 1852 og nu er udstilling og kontorer, Møllerens Hus, der sammen med det øvrige anlæg blev fredet i 1980 og de meget smukke omgivelser omkring søen.

 skamlingsbanken01BesøgsCenter Skamlingsbanken

Fra Tørning Mølle fortsætter vi nordpå til det nye BesøgsCenter Skamlingsbanken, der blev taget i brug for nøjagtigt et år siden. Vi har planlagt, at vi skal teste det flotte besøgscenters formidling af oplysninger om Skamlingsbankens dele og historie. Så vi skal på egen hånd gå rundt i centeret og tilegne os oplysningerne om stedets historie, om taler gennem tiderne og med mulighed for at nyde den flotte udsigt fra det nærmest underjordiske byggeri. Derefter går vi i samlet flok op på selve banken og uden yderligere informationer ser de enkelte historiske mindesmærker og ser den dele og den helt særlige udsigt fra Højskamling, der med sine 113 meter over havet er Sønderjyllands højeste punkt.

dengamlegrensekroDen Gamle Grænsekro

Og så er det ved at være kaffetid. Vi kører sydpå igen til Christiansfeld, hvor vi skal have kaffe med lagkage på Den Gamle Grænsekro ved Frederikshøj. Herfra går turen så direkte tilbage til Sønderborg Slot, hvor vi forventer at ankomme så tæt på klokken 18:00 som muligt.

Informationer:

Der er mange oplysninger at finde på Internettet om udflugtens tre besøgssteder.

Museum Sønderjyllands websted på adressen msj.dk har et afsnit om BevaringsCenter Sønderjylland lige her link 

Støtteforeningen bag institutionen Tørning Mølle har etableret et meget omfangsrigt websted lige her  link

BesøgsCenter Skamlingsbanken høre under Museum Kolding og har eget websted  lige her  link

... og sådan kunne vi blive ved. Der er meget mere at finde for den, der søger!

... som f.eks. hvad Katy Bødtger med Palmehaveorkesteret havde at fortælle om Skamlingsbanken !