Tilmelding til sommerudflugten LØR 18 JUN

  Så er der åbnet for tilmelding til

Sommerudflugten

LØR 18 JUN

til

BevaringsCenter Sønderjylland

Tørning Mølle

BesøgsCenter Skamlingsbanken

bevaringscenter01 BevaringsCenter Sønderjylland

Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske hos Jens Verner Nielsen på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest TOR 2 JUN med oplysning om navn og antal personer.

Ved tilmelding med mail er det vigtigt at afvente en bekræftelse af tilmeldingen. Vi har tidligere oplevet medlemmer, der mødte forgæves op ved bussen. De havde sendt en mail, der aldrig var gået igennem, Det kan altså ske!
Hvis du har problemer med din mail, kan du som en nødløsning bruge mobilnummeret 51 23 39 75.

Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 600,- kr. pr. deltager. Betalingen opkræves i bussen. Det er muligt at betale med MobilePay i bussen. Prisen inkluderer alt - også drikkevarer til frokosten på Tørning Mølle. Prisen er beklageligvis noget højere end de foregående år, men vi har altså ikke kunne gøre det billigere.

Indhold:
Anledningen til årets heldagstur er, at byggeriet til det store fælles magasin for alle Museum Sønderjyllands afdelinger nu står færdigt, så museets medarbejdere nu kan overføre og nyregistrere alle de 290.000 museumsgenstande, der skal have blivende ophold i den nye bygning. Vi har så kombineret besøget på BevaringsCenter Sønderjylland med et besøg på det helt nye og arkitektonisk meget særprægede BesøgsCenter Skamlingsbanken. Tørning Mølle har vi lagt ind i dagens program for at vise, hvad frivilligt arbejde formår.

bevaringscenter01 BevaringsCenter Sønderjylland

Busturen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 09:00. Vi kører direkte til BevaringsCenter Sønderjylland i Rødekro, hvor Axel Johnsen og Carsten Porskrog Rasmussen vil præsentere stedet for os og vise rundt i magasiner og samlinger og i de tilknyttede værksteder og formidlingslokaler. Rundvisningen varer ca. halvanden time.

 torningmolle01Tørning Mølle

Herefter kører vi direkte til Tørning Mølle, hvor de frivillige medarbejdere på stedet vil servere en flot frokost platte for os. For at spare tid med afregning for drikkevarer, har vi i år valgt af udregne en gennemsnitspris for øl og vand og så lægge den til deltagerprisen. Så tegnebogen skal kun frem, hvis frokosten kræver mere end en enkelt øl eller vand. I forlængelse af frokosten bliver der informeret om stedets historie inden vi på egen hånd går rundt og ser på borgvolden med de sjældne, gamle træer, Tørning Mølle, der har drevet mølleri siden 1494 og nu producerer "grøn" strøm, Herredesfogedens Hus, hvor der var kro indtil 1852 og nu er udstilling og kontorer, Møllerens Hus, der sammen med det øvrige anlæg blev fredet i 1980 og de meget smukke omgivelser omkring søen.

 skamlingsbanken01BesøgsCenter Skamlingsbanken

Fra Tørning Mølle fortsætter vi nordpå til det nye BesøgsCenter Skamlingsbanken, der blev taget i brug for nøjagtigt et år siden. Vi har planlagt, at vi skal teste det flotte besøgscenters formidling af oplysninger om Skamlingsbankens dele og historie. Så vi skal på egen hånd gå rundt i centeret og tilegne os oplysningerne om stedets historie, om taler gennem tiderne og med mulighed for at nyde den flotte udsigt fra det nærmest underjordiske byggeri. Derefter går vi i samlet flok op på selve banken og uden yderligere informationer ser de enkelte historiske mindesmærker og ser den dele og den helt særlige udsigt fra Højskamling, der med sine 113 meter over havet er Sønderjyllands højeste punkt.

dengamlegrensekroDen Gamle Grænsekro

Og så er det ved at være kaffetid. Vi kører sydpå igen til Christiansfeld, hvor vi skal have kaffe med lagkage på Den Gamle Grænsekro ved Frederikshøj. Herfra går turen så direkte tilbage til Sønderborg Slot, hvor vi forventer at ankomme så tæt på klokken 18:00 som muligt.

Informationer:

Der er mange oplysninger at finde på Internettet om udflugtens tre besøgssteder.

Museum Sønderjyllands websted på adressen msj.dk har et afsnit om BevaringsCenter Sønderjylland lige her link 

Støtteforeningen bag institutionen Tørning Mølle har etableret et meget omfangsrigt websted lige her  link

BesøgsCenter Skamlingsbanken høre under Museum Kolding og har eget websted  lige her  link

... og sådan kunne vi blive ved. Der er meget mere at finde for den, der søger!

... som f.eks. hvad Katy Bødtger med Palmehaveorkesteret havde at fortælle om Skamlingsbanken !

Billeder fra turen til Skåne - 30 AUG - 3 SEP 2021

Billedserien, der er på hele 200 billeder, fortæller om 5-dagesturen med bus til Skåne med fokus på den danske historie i dagene fra mandag den 30. august til fredag den 3. september 2021.

Djursland19 38

Billedserien viser turens højdepunkter med besøg i Ystad og i Lund og ved Glimmingehus foruden besøg på en lang række slotte og i mange kirker i landsdelen.

En grundigere beskrivelse af turen med programmet for de enkelte dage kan findes lige her link

Læs mere: Billeder fra turen til Skåne - 30 AUG - 3 SEP 2021

Billeder fra busturen i St. St. Blichers fodspor - 7 - 9 SEP 2021

Billedseriens 133 billeder fortæller om 3-dagesturen med bus til Midtjylland i St. St. Blichers fodspor. Turen fandt sted i dagene fra tirsdag den 7. september til torsdag den 9. september 2021.

BlicherHoldet

Billedserien viser turens højdepunkter med besøg på Hvidsten Kro og i Spentrup Kirke med Blichers Gravsted, på Grathe Hede og på Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts museum ved Herning, oppe på Himmelbjerget og ved Øm Kloster, i Skanderborg Slotskirke og i Bindeballe Købmandsgård.

En grundigere beskrivelse af turen med programmet for de enkelte dage ligger lige her link

Læs mere: Billeder fra busturen i St. St. Blichers fodspor - 7 - 9 SEP 2021

Billeder fra heldagsturen "Vi besøger det tyske mindretal" - LØR 18 SEP 2021

Billedseriens 21 billeder fortæller om heldagsturen under overskriften "Vi besøger det tyske mindretal". Turen fandt sted i lørdag den 18. september 2021.

09 TyskeMindretal21

Billedserien viser glimt fra besøget på Knivsbjerg med stoppunkter ved Langbehnhaus / Haus Knivsberg, ved Gedänkstätte og ved mindesmærket på toppen af den nu 100 meter høje bakketop. Der er også billeder fra Fårhuslejren og fra frokoststedet "Sølyst Kro" ved Aabenraa.

Som det er ved at være en god tradition var Jens Madsen også med på denne tur. Han tog også denne gang en række meget fine fotografier. Jens har igen været så venlig at stille sine billeder til rådighed for foreningens medlemmer til gennemsyn og evt download. Jens Madsens originale billeder er som altid af høj kvalitet, men til brug på webstedet er billederne stærkt tilpasset til nem og hurtig visning. Der er også denne gang foretaget et udvalg til en overskuelig mængde af de mange fine billeder. Udvælgelsen af billederne er foretaget efter der princip, at der gerne skulle være turdeltagere med på billedet. Billederne bliver vist i kronologisk orden. Billedseriens enkelte billeder har ikke originalernes størrelse eller skarphed og er derfor ikke særligt egnede til download og udskrivning.

Billedserien fra heldagturen til det tyske mindretal kan findes lige her linkTilmelding til turen "Vi besøger det tyske mindretal" LØR 18 SEP

 Så nærmer tiden sig for tilmeldingen til

Sensommerudflugten

LØR 18 SEP

"Vi besøger det tyske mindretal"
 
100bdn

Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske hos Jens Verner Nielsen på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. fra tidligst ONS 25 AUG og til senest TOR 2 SEP med oplysning om navn og antal personer.

Ved tilmelding med mail er det vigtigt, at du afventer en bekræftelse af din tilmelding. Vi har tidligere oplevet medlemmer, der mødte forgæves op ved bussen. De havde sendt en mail, der aldrig var gået igennem til modtageren. Det kan altså ske!
Hvis du har problemer med din mail, kan du som absolut nødløsning bruge mobilnummeret 51 23 39 75.

Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 400,- kr. pr. deltager. Betalingen opkræves i bussen. Det er muligt at betale med MobilePay i bussen. Prisen inkluderer alt andet end drikkevarer til frokosten på Sølyst Kro.

Bismarckturm
Det bortsprængte Bismarckstårn på Knivsbjerg

Indhold:
Turen var oprindeligt tænkt som et af Historisk Samfund for Als og Sundeved bidrag til markering af 100 året for Genforeningen i 2020. Men så kom der jo noget corona-snusk i vejen, og vi udsatte turen til 2021. Tanken bag turen var rette opmærksomheden mod den befolkningsgruppe, for hvem Genforeningen i 1920 ikke var nogen glædelig begivenhed, men en skuffelse, der medførte et liv som udlændinge og mindretal i en fremmed stat. På turen skal vi stifte bekendskab med de udfordringer og problemer og de til tider meget dramatiske begivenheder, der ligger forud for nutidens fredelige samvirke de to nationaliteter imellem.

Busturen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 09:00. Vi kører direkte til Knivsbjerg, hvor vi skal gå det sidste, stejle stykke til toppen af den 95 meter høje bakke. Undervejs vil turlederne Henning Ladefoged og Jens Verner Nielsen fortælle om stedets historie med holdt ved Langbehnhaus / Haus Knivsberg, ved Gedenkstätte / Ehrenhain og endelig helt oppe på toppen ved fundamenterne til det i 1945 bortsprængte Bismarckturm - og med den mest fantastiske udsigt.

prinsensportLangbehnhaus / Haus Knivsberg          vandtårnetGedänkstätte Knivsberg

På vejen gennem Aabenraa gør vi holdt på Michael Jepsens Plads, hvor vi hører lidt om Jepsen-slægtens betydning ikke bare for det tyske mindretal, men for flertallet også. Herefter er det ved at være tid til frokosten, som er en frokostplatte med sild, fire slags pålæg og en fiskefilet på Sølyst Kro ved Styrtom. Drikkevarer er for egen regning.

peterbuhlmonumentSølyst Kro - Styrtom - Aabenraa

Efter frokosten kører vi til Frøslevlejren / Fårhuslejren, hvor vi hører en introduktion til udstillingen om tiden efter Besættelsen, hvor mange af det tyske mindretals medlemmer sad internerede i Fårhuslejren.Efter foredraget er der tid til på egen hånd at gennemgå udstillingen.

reformertekirke
Frøslevlejren i dag
sctknudskirke
Fårhuslejren i 1945
sctmichaelis
Kværs Kro

Det sidste stop på turen bliver Kværs Kro, hvor der venter et velfortjent kaffebord. Og så slutter turen ca. 17:00 ved Sønderborg Slot.

P.S.: Vi havde oprindeligt regnet med og annonceret, at vi på turen også skulle besøge det nybyggede og nyindrettede tyske museum i Sønderborg - Deutsches Museum Nordschleswig - men desværre kunne vi ikke få et besøg passet ind i planen for heldagsturen. Men tag selv ind og besøg det meget spændende museum!

Informationer:
Der er mange oplysninger at finde på Internettet om det tyske mindretal og dets historie.

Mindretallet forening "Bund Deutscher Nordschleswigering" fortæller om foreningens mange funktioner og aktiviteter - også på dansk - lige her link 

Grænseforeningens Leksikon har mange artikler om det tyske mindretal bl.a. om Knivsbjerg og om Fårhuslejren. Fra artiklerne i Grænseforeningens Leksikon er der mange henvisninger til yderligere oplysninger om mindretallet.

Frøslevlejrens Museum har eget websted lige her  link

Deutsches Museum Nordschleswig i Sønderborg har eget websted på dansk og tysk lige her  link

... og sådan kunne vi blive ved. Der er meget mere at finde for den, der søger!