Foredrag om Tombølgård – en gravplads fra romersk jernalder

Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder til det første af tre foredrag om om arkæologiske udgravninger i Sønderborg Kommune.

Tombølgård – en rig gravplads

Museumsinspektør Mads Leen Jensen fortæller om udgravningerne

ONS 26 JAN 2022 - 19:30

Riddersalen på Sønderborg Slot

Museumsinspektør Mads Leen Jensen vil ikke blot fortælle om de seneste udgravninger på lokaliteten, men også redegøre for stedets udgravningshistorie fra Jens Rabens første udgravninger ved Tombølgård. At der var en gravplads ved Tombølgård nord for Kær blev opdaget i 1920´erne ved pløjning på stedet. Museet på Sønderborg Slots første leder, Jens Raben foretog en mindre udgravning i 1932. Her reddede han en rigt udstyret urne, der havde et romersk bronzefad som låg. Graven kunne dateres til begyndelsen af ældre romersk jernalder, der første århundrede efter Kristi fødsel.

cranach chrII3
Urnen med bronzefadet fotograferet af Jens Raben i 1932

Udgravningen omfattede kun denne ene grav, og resten af gravpladsen forblev ukendt indtil 2016, hvor amatørarkæologer med tilknytning til Museum Sønderjylland begyndte at afsøge marken. Siden da er der kommet flere fund til, og museet har efterfølgende foretaget en udgravning for at redde de sidste grave.

Foredraget vil præsentere gravpladsens historie og de nyeste resultater og sætte den i sammenhæng med, hvad der ellers findes af viden om tiden lige efter Kristi fødsel på Als og i det øvrige Sønderjylland.

Mads Leen Jensen har skrevet en artikel om udgravningerne ved Tombølgård. Den er udgivet i bogen "Arkæologi i Slesvig/Archäologie in Schleswig 17 - 2018" og kan læses / hentes lige her link

 

Der er som altid gratis adgang for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved
... men husk at have kvittering for kontingentet med til dokumentation af, at du faktisk er medlem af foreningen
For alle andre end medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved koster det 75,- kr. at deltage i arrangementet.

Husk coronapas og mundbind!

De næste foredrag i foredragsrækken på Sønderborg Slot om udgravninger i Sønderborg Kommune er

ONS 23 FEB - 19:30: Oldtidens kulturlandskab mellem Svenstrup og Havnbjerg – udgravningerne i forbindelse med Nordals Ferieresort v/ Museumsinspektør Peter Kahr Jørgensen

ONS 9 MAR - 19:30: Udgravningen i Perlegade og Sønderborgs historie i middelalderen v/ Museumsinspektør Christina BergÅrbogen for 2021 om "Kunstnernes Christian 2." er nu på vej

Så er årbogen for 2021 med titlen "Kunstnernes Christian 2. – Fortolkninger i billedkunst, litteratur og drama" på vej ud til alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved. 

FRE 12 NOV var det "Store Pakkedag", hvor bestyrelsens flittige pakkehold mødtes på Sønderborg Slot og fik styr på pakning i kuverter og sortering i stabler efter lokaliteter. Der var i år 1287 årbøger, der skulle pakkes, og det tog lige nøjagtigt to timer at få bøgerne gjort parate til afhentning af spejderne og af de lokalhistoriske foreninger, der hjælper med at få årbøgerne omdelt. Allerede samme eftermiddag blev de fleste bogstakke kørt ud til omdelergrupperne, som straks vil gå i gang med at køre ud med årbøgerne til foreningens medlemmer.

Medlemmer med adresse andre steder end på Als eller Sundeved får bøgerne sendt med PostNord, som bringer årbogen lige til døren. 

Pakkedag21 003   Pakkedag21 004
... og så er der er travlhed i pakkerummet på Sønderborg Slot

De årbøger, der af en eller anden grund ikke kan afleveres, bliver returneret til og opbevaret til afhentning i MuseumsButikkenSønderborg Slot.

Årbogen for 2021 er en særudgave af det udstillingskatalog, der blev udgivet i forbindelse med årets særudstilling om kunstneres brug af og fortolkninger af kongeskikkelsen Christian 2. Bogen slutter som sædvanligt med årsberetninger for Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot og for Historisk Samfund for Als og Sundeved. Som altid udgives årbogen i samarbejde med Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot.

Årets bog udsendes godt en måned tidligere end sædvanligt for årbøgerne, Det er for at sikre, at medlemmerne kan nå at benytte årbogen i forbindelse med særudstillingen, der slutter ved ¨årsskiftet. Men årbogen har så absolut en egen langtidsværdi uafhængigt af den tidsbegrænsede særudstilling.

Medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved kan købe supplerende eksemplarer f.eks. til gaver til en særlig medlemspris i Museumsbutikken på Sønderborg Slot

OBS! Husk at medlemskab skal dokumenteres ved alle henvendelser i Museumsbutikken på Sønderborg Slot - enten med udskrift af den tilsendte kvittering eller med en udskrift af kontoudtog fra banken - eller ved at gemme kvitteringen på telefonen!

Sidste chance for at få den nye årbog for 2021

Så er det ved at være sidste chance for at melde sig ind i Historisk Samfund for Als og Sundeved for at få den interessante nye årbog for 2021, der er en særudgave af udstillingskataloget til årets særudstilling om "Kunstnernes Christian 2. – Fortolkninger i billedkunst, litteratur og drama"!.
 
For at vores medlemmer kan få mest mulig gavn af årets årbog som katalog til særudstillingen, har vi rykket udsendelsen af årbogen ca. en måned frem i forhold til tidligere år.
 
Vi er lige nu ved at rydde op i medlemsregisteret, så kun de medlemmer, der har betalt kontingent for 2021, får den kommende årbog for 2021.
 
Som oplyst i vores Handelsbetingelser gælder der særlige regler ved indmeldelse her sidst på året i forbindelse med udsendelse af årbogen.
 
Ved indmeldelse i perioden mellem udsendelse af foreningens årbog og udsendelse af opkrævning af kontingent først i det nye år, skal der ikke betales kontingent for indeværende år ved indmeldelsen, men først ved kontingentopkrævningen først i det nye år.
 
I år har vi sat skæringsdatoen til FRE 15 OKT. Derfor vil indmeldelser efter 15 OKT ikke udløse en kontingentopkrævning - men så heller ikke give ret til en årbog!
 

Så sidste chance for indmeldelse i 2021 med ret til årbogen for 2021 er altså
FRE 15 OKT 2021!

 
 

 

Christian 2 Festival - SØN 7 NOV 2021

Museum Sønderjylland indbyder til

 H IS T O R I E F E S T I V A L

om

Christian 2

 

SØN 7 NOV 2021

11.00 - 17.00

Sønderborg Slot

 chr2

Der vil være masser af aktiviteter for børn og voksne hele dagen:

Måske mest for børnene er der hele dagen mulighed for at kunne deltage i jagten på den gyldne Vlies. Der bliver også mulighed for at møde mor Sigbrit ved det store Renæssancetaffel i Drabantsalen og for at lave sin egen kongekrone med "ædle sten". Og så bliver der mulighed for at hilse på Christian 2. og for at se, hvordan de flotte kjoler pyntes. Og oven i det hele bliver der mulighed for at lytte til Renæssancemusik.

Program for dagen:

11.00-11.30: Omvisning i Christian 2. udstilling v. Carsten P. Rasmussen
11.45-12.15: Sværdkamp
12.00-12.45: Sex og samfund i Middelalderen, foredrag v. Kåre Johannesen
12.30-13.15: Opdag Sønderborg Slot på Christian 2.s tid v. Arne Reggelsen
13.15-13.45: Omvisning i Christian 2. udstilling v. Carsten P. Rasmussen
13.45-14.15: Sværdkamp
14.00-14.45: Det Stockholmske Blod, foredrag v. Carsten P. Rasmussen
15.00-15.45: Den farlige forelskelse, foredrag v. Kåre Johannesen
15.00-15.45: Opdag Sønderborg Slot på Christian 2.s tid v. Arne Reggelsen
16.00-16.30: Omvisning i Christian 2. udstilling v. Carsten P. Rasmussen

Invitation til bogpræsentation / foredrag

Historisk Samfund for Als og Sundeved er medindbyder til præsentationen af Rasmus Glenthøjs og Morten Ottosens nye bog

Union eller undergang

Kampen for et forenet Skandinavien

og derfor indbydes alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved til at deltage i præsentationen, hvor forfatterne vil fortælle om bogens problemstillinger. Bogens tema er krigen i 1864 i en nordisk sammenhæng med oplæg til, at den hidtidige historie måske skal skrives om.

Præsentationen finder sted

MAN 20 SEP kl. 19:00

i den røde mødeboks på Alsion

Efter et oplæg ved de to historikere fra henholdsvis Syddansk Universitet og fra Krigsskolen i Oslo vil der være lejlighed til at købe bogen med rabat (kun 300,- i stedet for 399,95) og nyde en kop kaffe med kage til.

Deltagelse er gratis, men tilmelding nødvendig senest 17. september på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Bogpræsentation Alsion 700