Fyraftenskoncert på Sønderborg Slot ONS 15 NOV 23

Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder til fyraftenskoncerten:

En Kongelig Fødselsdagskantate

Ensemble Zimmermann med solister

ONS 15 NOV 2023 - 16:30

Riddersalen på Sønderborg Slot

Der er nok ikke mange der ved,  at en af barokkens mest produktive og anerkendte komponister, Georg Philipp Telemann har skrevet en kantate til fejring af den danske kong Frederik V’s fødselsdag. Men det har han altså! Og den kantate bliver der lejlighed til at høre i Riddersalen på Sønderborg Slot ONS 15 NOV 16:30.

I forordet til kantaten skrev Georg Philipp Telemann:

De Danske, Norske og Tydske Undersaatters Glæde fremstillet udi en uskyldig og tilladelig Fornöyelse med Musique, og i en hellig Sang for Gud i Sandhed, Til vor allernaadigste Arve Herres og Konges Kong FREDERICH den Femtes Ære Paa Hans höye Födsels Dag den 31. Martii.

Gud være Kongens Skiold og Store Løn i hvor Han gaaer;
Så vil Her höres samme Sang og Bön om tyve Aar!

 Kong Frederik V var konge i Danmark og Norge fra 1746 til 1766. Modsat sin fromme far, Christian VI ( konge 1730 - 1746 ) var den populære Frederik en livsnyder, der holdt af både kvinder, kunst og alkohol, og hans glæde over alkohol førte til, at regeringen blev overladt til overhofmarskallen Adam Gottlob Moltke og statsmanden Johan Hartvig Ernst Bernstorff. I Frederiks regeringstid fik både kunst og videnskab en opblomstring.


Fødselsdagskantaten er skrevet på bestilling af Odense Gymnasium, som dengang lå i det, der nu er en del af domkrikens Sct. Knuds Kirkes bygninger. Kantatens tekster skyldes Salomon von Haven, der dengang var sognepræst i Odense.

Kantatens tekster er på både dansk, tysk og latin og rummer finurlige små lovprisninger af den store monark og bønner om Guds beskyttelse over kongen og hele landet, ligesom den hylder både kongens økonomiske tilskud til skolen og hans tro dronninger Louise og Juliane Marie. I den latinske del bliver både Odin, Apollon og Gud Fader påkaldt.

 Zimmermann
Ensemble Zimmermann

Ensemble Zimmermann opfører værket for 2 sangsolister og barokorkester på 7 mand. Ensemblets størrelse gør det perfekt til slottets stemningsfulde og klangrige riddersal.De to sangsolister er sopranen Anna Maria Wierød og bassen William Jønch Pedersen.

Koncerten indledes med Telemanns ”Nationerne” for strygere og continuo, som beskriver en række lande i Europa gennem humoristiske karakterstykker. Koncerten varer ca. 1 time.

Læs mere om koncerten hos Museum Sønderjylland lige her link

 Til koncerten er der gratis adgang for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved

... men husk at have kvittering for kontingentet med til dokumentation af, at du faktisk er medlem af foreningen
For andre end medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved koster det 50,- kr. at deltage i arrangementet.

Elevatoren på Sønderborg Slot er ude af drift indtil 26. november.
Det er kun muligt at komme op til koncerten i Riddersalen ved at bruge trapperne.


Sidste chance for at få årbogen for 2023

Så er det ved at være sidste chance for at melde sig ind i Historisk Samfund for Als og Sundeved for at få den interessante nye årbog for 2023. Årbogen er en særudgave af kataloget til den store særudstilling "Sønderjyderne og Den Store Krig".
 
Vi er lige nu ved at rydde op i medlemsregisteret, så kun de medlemmer, der har betalt kontingent for 2023, får den kommende årbog for 2023.
 
Som oplyst i vores Handelsbetingelser gælder der særlige regler ved indmeldelse her sidst på året i forbindelse med udsendelse af årbogen.
 
Ved indmeldelse i perioden mellem udsendelse af foreningens årbog og udsendelse af opkrævning af kontingent først i det nye år, skal der ikke betales kontingent for indeværende år ved indmeldelsen, men først ved kontingentopkrævningen først i det nye år.
 
I år har vi sat skæringsdatoen til LØR 4 NOV. Derfor vil indmeldelser efter 4 NOV ikke udløse en kontingentopkrævning - men så heller ikke give ret til en årbog!
 

Så sidste chance for indmeldelse i 2023 med ret til årbogen for 2023 er altså
LØR 4 NOV 2023!

 
 

 

Kontingentbetaling for 2023

kontingentlogo21Nu skulle opkrævningerne til betaling af kontingent for 2023 være på vej ud til alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved.

Kontingentet er ikke forhøjet de seneste år, så også for 2023 er det kun 200,- kr. for årbog og foredrag og udflugter og ture og fri adgang til Sønderborg Slot og til Cathrinesmindes Teglværk - når det åbner igen. Så det er da billigt!

FRE 6 JAN blev kontingentopkrævninger udsendt gennem medlemssystemet til de 1179 medlemmer, der har indskrevet deres email-adresse i systemet. De øvrige 134 medlemmer vil modtage kontingentopkrævningen helt som alle foregående år i et brev med posten. De er sendt med PostNord, der jo ikke er kendt for at levere fra dag til dag!

Det er nu niende gang, vi bruger regnskabs- og medlemssystemet fra MemberLink til kontingentopkrævning. Der blev gjort en del erfaringer de første år, så det forløber nemmere og nemmere fra år til år.

Læs mere: Kontingentbetaling for 2023

Fra rekrut til ceremonimester - fortællekoncert med ceremonimester Lasse Harkjær

Museum Sønderjylland indbyder til

Fortællekoncert med Kongehusets ceremonimester,

oberst kammerherre Lasse Harkjær

FRE 24 MAR kl. 19:00

i

Riddersalen på Sønderborg Slot

 

Ved koncerten tager ceremonimester Lasse Harkjær publikum med på en musikalsk rejse gennem sin karriere fra rekrut til ceremonimester. 

lasse harkjaer

Lasse Harkjær blev indkaldt som værnepligtig samme dag som Elvis Presley døde i 1977, hvilket satte sine spor i den unge soldat, der som barn havde spillet trompet i det lokale FDF-orkester, hvor Haydns trompetkoncert var en af favoritterne. 

FDF-baggrunden var en god ballast at have med i de år, han var formand for Forsvarets Musiktilsyn. 

Siden førte karrieren bl.a. til udstationeringer både på Cypern og i Afghanistan. 

Det er de færreste udenfor kongehuset, der har deres egen march, men det har oberst, kammerherre Harkjær fra hans tid som chef for Den Kongelig Livgarde. Marchen er et musikalsk portræt af ceremonimesteren og giver bl.a. mindelser om hans udsendelser til Afghanistan. Harkjær vil fortælle om marchen og bl.a. løfte sløret for betydningen af de signaler, der indgår i den. 

Lasse Harkjær vil også løfte lidt af sløret for, hvordan man laver et gallataffel. 

Alt sammen vil blive illustreret med skøn musik spillet af Prinsens Musikkorps.

Billetprisen er 50,- kr , men medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved kommer ind for 40,- kr.

Billetter kan købes lige her link

 

 

Skaf et nyt medlem - eller to!

Kære

Coronaen har gnavet i vores medlemsliste!

De seneste par år har vi mistet overraskende mange medlemmer, Vi vil gerne stoppe denne beklagelige udvikling og håber, at vi kan hjælpe hinanden alle sammen med at vende udviklingen og skaffe nye medlemmer til foreningen.

Derfor denne henvendelse i håb om, at du / I måske vil videresende den vedhæftede lille skrivelse til venner og bekendte, naboer og familie.

Foreningen har en Facebook-side, som også kan bruges bedre til at gøre opmærksom foreningens aktiviteter og medlemsfordele. Hvis du / I er "på Facebook" vil det være til gavn for os alle, hvis du / I liker indlæg fra Historisk Samfund for Als og Sundeved og allerhelst deler disse indlæg med egne Facebook-venner.

Måske er den allerbedste metode til at få nye medlemmer "mund-til-mund-metoden". Så husk at fortælle venner og bekendte, naboer og familie om de fordele, der er ved at være medlem af Historisk Samfund for Als og Sundeved.

Med venlig hilsen,

 Frede Tychsen
    Formand