Tilmelding til sommerudflugten LØR 15 JUN 24

  Så er det ved at være tiden for tilmelding til

Sommerudflugten

LØR 15 JUN

til

Vadehavet

Stormfloder og digebyggeri

bevaringscenter01 Vidåslusen set fra havsiden

Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske hos Jens Verner Nielsen på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest TOR 30 MAJ med oplysning om navn og antal personer.

Ved tilmelding med mail er det vigtigt at afvente en bekræftelse af tilmeldingen. Vi har tidligere oplevet medlemmer, der mødte forgæves op ved bussen. De havde sendt en mail, der aldrig var gået igennem, Det kan altså ske!
Hvis du har problemer med din mail, kan du bruge mobilnummeret 51 23 39 75.

Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 800,- kr. pr. deltager. Betalingen opkræves i bussen. Det er muligt at betale med MobilePay i bussen. Prisen inkluderer alt - også drikkevarer til frokosten på Schackenborg Slotskro.

Indhold:
Anledningen til årets sommerudflugt var de store oversvømmelser under stormfloden i oktober 23. Vi fandt på, at det kunne være spændende at se, hvordan tilsvarende naturhændelser er blevet håndteret i tidligere tider i de egne af landet hvor det er gået hårdest til. Emnerne for året heldagstur er derfor stormfloder og digebyggerier, men også den velstand og rigdom, som de meget omfattende digebyggerier gjorde mulig.

Turen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 08:00. Vi er de seneste år startet 09:00, men i år er det altså en time tidligere, så vi kan nå at besøge mest muligt. Vi kører hurtigst muligt ud til Tøndermarsken, hvor vi møder de første inddigede områder i Møgeltønder Kog fra midten af 1500-tallet. Første stop er den rigt udsmykkede Møgeltønder Kirke, hvor stedets graver vil fortælle om kirken og dens helt usædvanlige inventar.

Møgeltønder KirkeMøgeltønder Kirke

Schackenborg Slot har de seneste år været åbent for offentligheden i et begrænset omfang og kun som en guidet tur rundt på slottet. Efter besøget i kirken kører vi over til slottet, hvor to guider venter på at vise os rundt i to hold. Det er en tur på over en time med besøg i både de gamle grevelige dele af slottet og i de nyere områder indrettede til prins Joachim og hans familie.

torningmolle01Schackenborg Slot

Efter rundvisningen på slottet er det frokosttid. Vi har været så heldige at få plads på Schackenborg Slotskro, hvor en fin frokostanretning venter på os. For at spare tid med afregning for drikkevarer, har vi igen i år valgt af udregne en gennemsnitspris for øl og vand og så lægge den til deltagerprisen. Så tegnebogen skal kun frem, hvis frokosten kræver mere end en enkelt øl eller vand.

Efter frokosten kører vi til Museum Sønderjyllands afdeling på Højer Mølle. Her skal vi selv gå rundt uden guide. Vi regner med, at vi skal begrænse os til dels stedets permanente udstilling om stormfloder og digebyggeri og dels til sommerens særudstilling "Marsken bag digerne", så vi er godt forberedte på turene gennem marsken i Nationalpark Vadehavet. Så må de fine udstillinger om mølledrift mv. vente til en anden gang.

skamlingsbanken01Højer Mølle

Efter besøget på Højer Mølle skulle vi være godt klædt på til turen gennem det åbne marsklandskab i Nationalpark Vadehavet. Vi kører ud forbi Højer Sluse og gennem det senest inddigede område - Margrethe Kog fra 1979-81 - ud til Vidåslusen, hvor der gerne skulle være tid til et hurtigt kig ud over Vadehavet fra toppen af "Det Fremskudte Dige". Herefter fortsætter vi gennem det helt specielle marsklandskab ned til grænseovergangen ved Siltoft, hvor vi vender og kører tilbage til Rudbøl Grænsekro, hvor vi skal have kaffe med brøtårt.

 Laegan pumpstationLægan Pumpestation

Efter kaffen kører vi til turens sidste stoppunkt - Lægan Pumpestation, der er indrettet med en spændende informationsafdeling med gode forklaringer om afvanding af marsken og sikring af digerne. Og så er det ellers bare direkte tilbage til Søndreborg Slot, hvor vi regner med at skilles ca. 18:15.


Informationer:

Der er mange oplysninger at finde på Internettet om udflugtens besøgssteder.

Lex.dk har en kort og klar artikel om Tøndermarsken lige her link 

Nationalpark Vadehavet har et omfattende websted lige her  link

Det meget grundige afsnit om Møgeltønder Kirke i Nationalmuseets digitale udgave af Danmarks Kirker ligger lige her link

Dansk Center for Herregårdsforskning har en omfattende beskrivelse af Schackenborg lige her  link

Museum Sønderjylland fortæller lidt om "Marsken bag digerne" - årets særudstilling på Højer Mølle - lige her  link

 Lægan Pumpestation er bl.a. beskrevet lige her  link

... og sådan kunne vi blive ved og ved. Der er meget mere at finde for den, der søger!

Fyraftenskoncert på Sønderborg Slot ONS 15 NOV 23

Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder til fyraftenskoncerten:

En Kongelig Fødselsdagskantate

Ensemble Zimmermann med solister

ONS 15 NOV 2023 - 16:30

Riddersalen på Sønderborg Slot

Der er nok ikke mange der ved,  at en af barokkens mest produktive og anerkendte komponister, Georg Philipp Telemann har skrevet en kantate til fejring af den danske kong Frederik V’s fødselsdag. Men det har han altså! Og den kantate bliver der lejlighed til at høre i Riddersalen på Sønderborg Slot ONS 15 NOV 16:30.

I forordet til kantaten skrev Georg Philipp Telemann:

De Danske, Norske og Tydske Undersaatters Glæde fremstillet udi en uskyldig og tilladelig Fornöyelse med Musique, og i en hellig Sang for Gud i Sandhed, Til vor allernaadigste Arve Herres og Konges Kong FREDERICH den Femtes Ære Paa Hans höye Födsels Dag den 31. Martii.

Gud være Kongens Skiold og Store Løn i hvor Han gaaer;
Så vil Her höres samme Sang og Bön om tyve Aar!

 Kong Frederik V var konge i Danmark og Norge fra 1746 til 1766. Modsat sin fromme far, Christian VI ( konge 1730 - 1746 ) var den populære Frederik en livsnyder, der holdt af både kvinder, kunst og alkohol, og hans glæde over alkohol førte til, at regeringen blev overladt til overhofmarskallen Adam Gottlob Moltke og statsmanden Johan Hartvig Ernst Bernstorff. I Frederiks regeringstid fik både kunst og videnskab en opblomstring.


Fødselsdagskantaten er skrevet på bestilling af Odense Gymnasium, som dengang lå i det, der nu er en del af domkrikens Sct. Knuds Kirkes bygninger. Kantatens tekster skyldes Salomon von Haven, der dengang var sognepræst i Odense.

Kantatens tekster er på både dansk, tysk og latin og rummer finurlige små lovprisninger af den store monark og bønner om Guds beskyttelse over kongen og hele landet, ligesom den hylder både kongens økonomiske tilskud til skolen og hans tro dronninger Louise og Juliane Marie. I den latinske del bliver både Odin, Apollon og Gud Fader påkaldt.

 Zimmermann
Ensemble Zimmermann

Ensemble Zimmermann opfører værket for 2 sangsolister og barokorkester på 7 mand. Ensemblets størrelse gør det perfekt til slottets stemningsfulde og klangrige riddersal.De to sangsolister er sopranen Anna Maria Wierød og bassen William Jønch Pedersen.

Koncerten indledes med Telemanns ”Nationerne” for strygere og continuo, som beskriver en række lande i Europa gennem humoristiske karakterstykker. Koncerten varer ca. 1 time.

Læs mere om koncerten hos Museum Sønderjylland lige her link

 Til koncerten er der gratis adgang for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved

... men husk at have kvittering for kontingentet med til dokumentation af, at du faktisk er medlem af foreningen
For andre end medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved koster det 50,- kr. at deltage i arrangementet.

Elevatoren på Sønderborg Slot er ude af drift indtil 26. november.
Det er kun muligt at komme op til koncerten i Riddersalen ved at bruge trapperne.


Fra rekrut til ceremonimester - fortællekoncert med ceremonimester Lasse Harkjær

Museum Sønderjylland indbyder til

Fortællekoncert med Kongehusets ceremonimester,

oberst kammerherre Lasse Harkjær

FRE 24 MAR kl. 19:00

i

Riddersalen på Sønderborg Slot

 

Ved koncerten tager ceremonimester Lasse Harkjær publikum med på en musikalsk rejse gennem sin karriere fra rekrut til ceremonimester. 

lasse harkjaer

Lasse Harkjær blev indkaldt som værnepligtig samme dag som Elvis Presley døde i 1977, hvilket satte sine spor i den unge soldat, der som barn havde spillet trompet i det lokale FDF-orkester, hvor Haydns trompetkoncert var en af favoritterne. 

FDF-baggrunden var en god ballast at have med i de år, han var formand for Forsvarets Musiktilsyn. 

Siden førte karrieren bl.a. til udstationeringer både på Cypern og i Afghanistan. 

Det er de færreste udenfor kongehuset, der har deres egen march, men det har oberst, kammerherre Harkjær fra hans tid som chef for Den Kongelig Livgarde. Marchen er et musikalsk portræt af ceremonimesteren og giver bl.a. mindelser om hans udsendelser til Afghanistan. Harkjær vil fortælle om marchen og bl.a. løfte sløret for betydningen af de signaler, der indgår i den. 

Lasse Harkjær vil også løfte lidt af sløret for, hvordan man laver et gallataffel. 

Alt sammen vil blive illustreret med skøn musik spillet af Prinsens Musikkorps.

Billetprisen er 50,- kr , men medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved kommer ind for 40,- kr.

Billetter kan købes lige her link

 

 

Sidste chance for at få årbogen for 2023

Så er det ved at være sidste chance for at melde sig ind i Historisk Samfund for Als og Sundeved for at få den interessante nye årbog for 2023. Årbogen er en særudgave af kataloget til den store særudstilling "Sønderjyderne og Den Store Krig".
 
Vi er lige nu ved at rydde op i medlemsregisteret, så kun de medlemmer, der har betalt kontingent for 2023, får den kommende årbog for 2023.
 
Som oplyst i vores Handelsbetingelser gælder der særlige regler ved indmeldelse her sidst på året i forbindelse med udsendelse af årbogen.
 
Ved indmeldelse i perioden mellem udsendelse af foreningens årbog og udsendelse af opkrævning af kontingent først i det nye år, skal der ikke betales kontingent for indeværende år ved indmeldelsen, men først ved kontingentopkrævningen først i det nye år.
 
I år har vi sat skæringsdatoen til LØR 4 NOV. Derfor vil indmeldelser efter 4 NOV ikke udløse en kontingentopkrævning - men så heller ikke give ret til en årbog!
 

Så sidste chance for indmeldelse i 2023 med ret til årbogen for 2023 er altså
LØR 4 NOV 2023!

 
 

 

Kontingentbetaling for 2023

kontingentlogo21Nu skulle opkrævningerne til betaling af kontingent for 2023 være på vej ud til alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved.

Kontingentet er ikke forhøjet de seneste år, så også for 2023 er det kun 200,- kr. for årbog og foredrag og udflugter og ture og fri adgang til Sønderborg Slot og til Cathrinesmindes Teglværk - når det åbner igen. Så det er da billigt!

FRE 6 JAN blev kontingentopkrævninger udsendt gennem medlemssystemet til de 1179 medlemmer, der har indskrevet deres email-adresse i systemet. De øvrige 134 medlemmer vil modtage kontingentopkrævningen helt som alle foregående år i et brev med posten. De er sendt med PostNord, der jo ikke er kendt for at levere fra dag til dag!

Det er nu niende gang, vi bruger regnskabs- og medlemssystemet fra MemberLink til kontingentopkrævning. Der blev gjort en del erfaringer de første år, så det forløber nemmere og nemmere fra år til år.

Læs mere: Kontingentbetaling for 2023