Foredrag ved Henrik Skov Kristensen om "Fårhuslejen og det tyske mindretal"

Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder alle interesserede til efterårets foredrag:

 

Fårhuslejren

Det tyske mindretal og retsopgøret efter Besættelsen

 

Foredrag ved Henrik Skov Kristensen

ONS 6 NOV

19:00

Riddersalen - Sønderborg Slot

tysk-skanse Internerede tysksindede arbejder under bevogtning i Fårhuslejren efter Besættelsen.

 

henrikskov

Henrik Skov Kristensen er fra 1953 og uddannet cand. mag. i historie fra Århus Universitet i 1985. Han har fra sin tidlige ungdom været specielt optaget af Besættelsestidens historie og har skrevet en lang række artikler og bøger på baggrund af forskning i netop denne periodes hændelser.

Allerede i 1989 blev Henrik Skov Kristensen ansat som leder af Frøslevlejrens Museum, hvor han i dag fortsat er ansat - nu som museumschef ved Nationalmuseet, som Frøslevlejrens Museum er blevet en afdeling af.

I 2011 udgav Henrik Skov Kristensen den omfangsrige bog "Straffelejren - Fårhus, landssvigerne og retsopgøret". Bogen blev meget rost for sin grundighed og dens nye afdækninger gav anledning til en del debat og til revision af manges synspunkter om det tyske mindretals forhold under og efter Besættelsestiden.

 

Her i vinteren 2018-19 udsendte Henrik Skov Kristensen så bogen "Gerningsmænd eller ofre?" som en opfølgning til "Straffelejren" med uddybning af og tilføjelser til de forskningsresultater, der blev fremlagt i 2011. Tilsammen gav de to bøger så mulighed for, at Henrik Skov Kristensen kunne erhverve den filosofiske doktorgrad i historie efter et helt usædvanligt velbesøgt disputatsforsvar på Alsion den 22. marts i år.

straffelejren

 

       

 

gerningsmaend

Henrik Skov Kristensen vil i sit foredrag fortælle om, hvordan det lejranlæg, der var oprettet i 1944 som en fangelejr for det tyske sikkerhedspolitis fanger - fortrinsvis personer med forbindelse til den danske modstandsbevægelse - efter den 5. maj 1945 lynhurtigt blev omdannet til en interneringslejr og senere til en straffelejr for landssvigere - fortrinsvis personer fra det tyske mindretal. Den lejr, der under Besættelsen blev kaldt Frøslevlejren, blev nu efter krigen benævnt Fårhuslejren.

I tilknytning til fortællingerne om Fårhuslejrens historie vil Henrik Skov Kristensen også komme ind på de kontroversielle forhold omkring retsopgøret i forhold til den nazifisering, som medlemmer af det tyske mindretal blev påvirket af og efterfølgende dømt for. Specielt har Henrik Skov Kristensen forsket i og vil fortælle om udviklingen over tid af det tyske mindretals selvforståelse helt op til nutiden.

Læs evt. om FårhuslejrenNationalmuseets websted lige her link

... eller hos Grænseforeningen lige her link

Læs den flotte anmeldelse af bogen "Straffelejren" hos historie-online.dk lige her link

... og af bogen "Gerningsmænd eller ofre" sammesteds lige her link

Foredraget er som altid arrangeret i et samarbejde mellem Historisk Samfund for Als og Sundeved og Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot.

Og der er gratis adgang til foredraget for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved.