Foredrag om udgravningen i Perlegadekrydset

Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder til det tredje og sidste af tre foredrag om arkæologiske udgravninger i Sønderborg Kommune.

Udgravningen i Perlegade og Sønderborgs historie i middelalderen

Museumsinspektør Christina Berg fortæller om udgravningerne

ONS 9 MAR 2022 - 19:30

Riddersalen på Sønderborg Slot

For godt to år siden - mandag den 3. februar 2020 - brændte den gamle bygning på hjørnet af Perlegade og Jernbanegade i Sønderborg. Ilden opstod i en frituregryde i burgerbaren "Lazy Dog" og bredte sig så hurtigt, at bygningen udbrændte. Efter at have stået som en udbrændt ruin i nogen tid blev det besluttet, at bygningen ikke stod til at redde, men måtte jævnes med jorden. Dermed havde byen mistet ikke bare et karakteristisk gadehus, men også den bagbygning, der var et af byens allerældste bygninger.

På den ryddede hjørnegrund midt i byen fik arkæologerne fra Museum Sønderjylland nu mulighed for at lave udgravninger for at lede efter de ældste dele af byens bebyggelse. Mange sønderborgere har kigget nysgerrigt ind i det store telt, der beskyttede arkæologernes arbejde indtil foråret 2021, hvor udgravningen sluttede.

cranach chrII3
Udgravning i Perlegadekrydset i 2021.

Nu vil museumsinspektør Christina Berg så fortælle om udgravningen, som er den største arkæologiske undersøgelse, der til dato er foretaget i Sønderborgs middelalderlige bykerne. Under de udbrændte bygninger blev der fundet spor af flere ældre huse, der havde udviklet sig på forskellig vis i løbet af Middelalderen.

De ældste fund var en række stolpehuller fra en bygning fra begyndelsen af 1300-tallet, hvor bygrænsen formodentlig har ligget tæt på udgravningsstedet. Desuden blev der fundet en stensat ovn fra et meget tidligt byggeri og selvfølgelig en del keramik og husgeråd fra forskellige tider.

Christina Berg vil i sit foredrag sætte disse nye fund ind i sammenhæng med den allerede kendte viden om Sønderborg bys historie og udvikling igennem Middelalderen.

Der er som altid gratis adgang for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved
... men husk at have kvittering for kontingentet med til dokumentation af, at du faktisk er medlem af foreningen
For andre end medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved koster det 75,- kr. at deltage i arrangementet.
Dog får medlemmer af Museumsklubben 20% rabat og kommer derfor ind for 60,- kr.