Foredrag om kampene ved Moulin i juni 1915

Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder til det andet af forårets fire foredrag:

Den sorte Dag ved Moulin

Museumsinspektør René Rasmussen, Museum Sønderjylland fortæller

ONS 31 JAN 2023 - 19:30

Riddersalen på Sønderborg Slot

I tilknytning til den aktuelle store særudstilling på Sønderborg Slot, "Sønderjyderne og Den Store Krig" - og i forlængelse af Historisk Samfund for Als og Sundeveds flotte årbog for 2023 - arrangerer museet og foreningen i fællesskab en foredragsrække på fire foredrag i januar og februar måneder.

I foredragsrækkens andet foredrag vil museumsinspektør René Rasmussen fortælle om de meget dramatiske kampe ved Moulin-sous-Touvent i sommeren 1915 og sætte hændelserne ind i de store sammenhænge. Han vil fortælle om både forhistorien og om konsekvenserne for de soldater, der fortrinsvis var tilknyttet kasernen på Sønderborg Slot.


Kvinder som jernbanearbejdereDen sønderborgske del af Füsilierregiment "Königin" Nr. 86

Den ene halvdel af Füsilierregiment "Königin" Nr. 86 havde siden 1871 haft kaserne på Sønderborg Slot. En füsilier var en geværskytte, så med en nutidig betegnelse var regimentet en del af fodfolket, infanteriet. Da krigen brød ud i august 1914 blev regimentet sendt til vestfronten i Frankrig. I juni 1915 lå regimentet i skyttegrave i Nordfrankrig omtrent midtvejs mellem Paris og den belgiske grænse i området Moulin-sous-Touvent.

Om formiddagen den 6. juni stormer franske tropper de tyske skyttegrave, og de følgende nærkampe med knive og bajonetter bliver et blodbad med store tab på begge sider. Den 6. juni 1915 blev den dag i Første Verdenskrig, der kostede flest sønderjyder livet.

På Museum Sønderjyllands store web-projekt, "Den Store Krig 1914 - 1918" er kampene ved Moulin omtalt under 6. og 7. juni 1915  lige her link og  lige her link med uddrag fra Wilhelm Jürgensens bog "Füsilierregiment "Königin" Nr. 86". En fransk soldats beskrivelse af skyttegravene efter kampene kan læses lige her link.

De forfærdelige kampe ved Moulin er beskrevet i Historisk Samfund for Als og Sundeveds årbog for 2014 "Füsilierregiment "Königin" Nr. 86" af Wilhelm Jürgensen. Bogen er udsolgt, men kan købes antikvarisk - eller lånes på biblioteket.

Sammen med Martin Bo Nørregård har René Rasmussen i 2017 skrevet bogen “Den sorte Dag ved Moulin” der er udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland. Bogen er også udsolgt og må købes antikvarisk - eller lånes på biblioteket.

 

 Der er som altid gratis adgang for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved

... men husk at have kvittering for kontingentet med til dokumentation af, at du faktisk er medlem af foreningen
For alle andre end medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved koster det 85,- kr. at deltage i arrangementet.
Dog giver Museum Sønderjyllands årskort adgang for 68,- kr.

 

De næste foredrag i foredragsrækken på Sønderborg Slot er

MAN 5 FEB: Sønderjyder i Første Verdenskrig v/ museumsinspektør René Rasmussen

TOR 22 FEB: Psykiske krigsskader v/ cand. mag. i historie Kasper Nissen

Alle foredragene er klokken 19:30 i Riddersalen på Sønderborg Slot

... og nu virker elevatoren igen!