Bustur til Skåne - med fokus på den danske historie

Bustur over 5 dage til Skåne

- med fokus på den danske historie

MAN 30 AUG - FRE 3 SEP

TallinnDomkirken i Lund

Prisen for turen er 6.849,- pr. person i dobbeltværelse inkl. halvpension. Tillæg for enkeltværelse er 1.700,- kr.

Tilmelding til turen sker tidligst MAN 26 APR ved henvendelse til Henning Jepsen på 20 14 11 57 eller på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. med oplysning om fulde navn i pas, fødselsdato, adresse, mailadresse og telefonnummer for hver deltager.

Tilmeldingen sker efter først-til-mølle princippet. Alle tilmeldte vil få svar på deres tilmelding.

 - - - o o o 0 0 0 0 0 o o o - - -

 Få andre landsdele i udlandet kan bryste sig af at være så tæt forbundet med dansk historie som Skåne. På denne rejse til Skåne kommer vi dybt ned i det fælles kulturgrundlag som dansk og svensk historie bygger på. Vi bor i universitetsbyen Lund og bruger den som base for vores udforskning af området, hvor vi kommer til havnebyen Ystad ved Østersøens bred, ser kirker, borge og herregårde med gode historiefortællinger og runder turen af med Malmø. Alt med fokus på at området historisk har været en central del af det danske rige fra 800-tallet og frem til freden i Roskilde i 1658.

Historisk leder på Museum Sønderjylland dr. phil. Carsten Porskrog Rasmussen gelejder os gennem den fascinerende dansk/svenske historie med sin fortællekunst og store viden om emnet.

Turen er arrangeret i samarbejde med Panter Rejser.

 

Program for turen

MAN 30 AUG: Udrejse, Torup Slott og Skanör kirke og borgruin
Vi kører fra Sønderborg Slot og får undervejs en kop kaffe med et rundstykke. Turen går via Fyn, Storebælt, Sjælland og Øresundsbroen til vores første besøg, som er Torup Slot. Vi starter med at spise vore egne medbragte madpakker i Slotsparken. Derefter er der besøg på slottet. Skanör Kirke, som er viet til Sankt Olof og nærliggende borgruin med historie tilbage til 1100-tallet er næste del af programmet, inden vi kører til Sveriges ældste by Lund – universitetsby siden 1666. Vi kommer til midtbyen og tæt på domkirken bliver vi indkvarteret på vores centralt beliggende hotel.

TIR 31 AUG: Ystad, Sövdeborg Slott og Övedskloster Slott
Vi sætter kursen mod Ystad, eller Ysted som den hed i danskertiden, og tager ved ankomsten til bymidten på en byvandring i den skånske havneby kendt for bl.a. Henning Mankell krimier om Kurt Wallander. Vores fokus og indfaldsvinkel vil dog være den ikke fiktive historie om byen, om dens betydning som havneby med sildefiskeri og udenrigshandel, og hvordan den blev hærget i krigene med svenskerne 1563-70 og i 1644-45. I 1658 måtte Ystad afstås sammen med resten af Skånelandene til Sverige.
Centrum har mere end 300 bindingsværkshuse og er en af Skånes bedst bevarede middelalderbyer med bl.a. Mariakirken og franciskanerordenens Gråbrødreklostret, hvor dele af klosteret dateres tilbage til 1200-tallet, samt det helstøbte gårdmiljø i bindingsværk; Per Helsas Gård. Over middag besøger vi Sövdeborg Slott som allerede blev omtalt af Saxo. Familien Thott havde slottet, da Skåne blev svensk, men gled derefter af danske hænder. Vi runder af med besøg i Övedskloster Slott, der blev grundlagt som kloster i midten af 1100-tallet, inden vi returnerer til Lund.

ONS 1 SEP: Monumentet for slaget ved Lund og byvandring i Lund
Den 4. december 1676 stod et af de blodigste slag mellem danskere og svenskere med meget store tabstal på begge sider. I udkanten af Lund, ved siden af en gravhøj fra bronzealderen som blev brugt som tinghøj fra 1100- til 1600-tallet. Der blev i 200-året for slaget rejst et mindesmærke for kampene. Vi starter dagen med en lille bustur ud for at se både monumentet og højen. Derefter står dagen på byvandring i Lunds bymidte hvor det moderne møder det historiske. Med sine ca. 85.000 indbyggere er Skånes næststørste by en af Sveriges ældste. Den er grundlagt af Svend Tveskæg omkring år 900. Domkirken med historien om ærkebispesædet, Universitetshuset, Krognoshuset, Liberiet, Stäket og Dekanhuset er nogle af de historiske bygninger vi stifter bekendtskab med.

TOR 2 SEP: Sankt Olof kirken i Österlen, Östre Vemmemrlöv kirke, Glimmingehus, Bollerup, Tostrup, Valleberga kirke og Ales sten
Første besøg er den gamle valfartskirke for pilgrimme; Sankt Olof i Österlen. Kirken var den største Olofhelligdom i Skåne efter helgenkongen Olof Haraldsson, der blev helgenkåret kort efter sin død i slaget ved Stiklastad i 1030. Herfra går turen til Östra Vemmerlöv kirke tæt ved i Simrishamn. Kirken, der blev grundlagt i 1100-tallet, er kendt for sine mange kalkmalerier fra 1400-tallet. Herefter Glimmingehus tæt derved – en dansk middelalderborg bygget af Jens Holgersen Ulfstand mens han sad som statholder på Gotland. Få kilometer herfra ser vi Bollerup Borg, hvor dele stammer tilbage fra før 1310. Næste borg på vejen er Tosterup Slot, der stammer fra 1300-tallet. Vi ser også Valleberga kirke, der er den eneste kendte rundkirke i Skåne. Herfra går turen til den store stensætning Ales Stenar. På højderyggen oven for havnen i fiskerlejet Kåseberga troner Sveriges største bevarede skibssætning, Ales Stenar. Det fascinerende monument omfatter 59 oprejste kampesten anbragt i en gigantisk skibsformation. Via den snoede sti op til højderyggen kommer man til tops og kan beundre og nyde den betagende udsigt over havet og landskabet.

FRE 3 SEP: Malmø og hjemrejse
Vi pakker bussen og sætter kursen mod Malmø; Sveriges trediestørste by. I Malmø tager vi en lille byvandring i midtbyen og ser bl.a. Malmøhus slot; Nordens ældste bevarede renæssanceslot, Stortorget, Lilla Torget og Sankt Petri Kirken som er Malmøs ældste og største kirke. Opført i 1300-tallet mens handelslivet og sildefiskeriet blomstrede og gav samhandel med hansestæderne rundt om Østersøen. Der bliver tid på egen hånd til frokost, hvorefter turen går hjem mod Sønderborg.

- - - o o o 0 0 0 0 0 o o o - - -

Dannnebrog 1219 Lorentzen
Skånes flag

 

Praktiske oplysninger

Hotel

Best Western Pluss Hotell Nordic Lund er mere end blot et afslappet og hjertevarmt ophold på en af byens bedste adresser midt i Lunds historiske centrum. Du overnatter også i nogle af byens ældste bygninger - dele af det fine gamle hotel kan dateres helt tilbage til 1781. Her er du tæt på seværdigheder, shopping og byens mange, fristende cafeer og restauranter. Alle værelser har deres egen charme og karakter. Hotel Nordic Lund har aircondition, gratis trådløst internet og fladskærms-TV.

Priser
Pr. person i dobbeltværelse  Kr. 6.849,-
Tillæg for enkeltværelse       Kr. 1.700,-

Inkluderet i prisen
Kørsel i moderne 4* turistbus
Bussen er bemandet med dygtig og rutineret chauffør
Alle regler om køre- og hviletid overholdes
Dansk rejseleder på turen
1 x rundstykke og kaffe/the på udrejsedagen
✓ 4 x overnatning på Best Western Plus Hotell Nordic
✓ 4 x middag
✓ 4 x morgenmad
Udvalgte entréer og rundvisninger på besøgsstederne – værdi 750,-
Buskørsel i forbindelse med udflugter
Afgifter, udvidet ansvarsforsikring og bidrag til Rejsegarantifonden

Ikke inkluderet i prisen
Yderligere måltider, drikkevarer, entréer etc.

Betaling
Panter Rejser fremsender rejsebevis med oplysninger om depositum kr. 1.000,-, der betales inden 8 dage efter modtagelse af rejsebevis og restbeløbet betales senest 60 dage før afrejse.

Yderligere oplysninger
Panter Rejser anbefaler, at man tegner afbestillings- og rejseforsikring, der kan bestilles hos Panter Rejser (Europæiske Rejseforsikring) eller hos eget forsikringsselskab.
Panter Rejser tager forbehold for eventuelle nødvendige ændringer i programmet.
Panter Rejser er teknisk arrangør og medlem af Rejsegarantifonden nr. 1524.
Panter Rejsers generelle bestemmelser er gældende.
Panter Rejser sender rejsebevis gratis pr. mail eller almindelig post. Quickbrev koster 50,- kr.
Gratis "Corona" afbestilling indtil 8 uger før afrejsen.

Læs selv mere om Panter Rejser lige her link

Panter Rejsers folder med alle oplysninger om turen kan hentes er lige her link

Eventuelle spørgsmål besvares ved henvendelse til Henning Jepsen på 20 14 11 57 eller med mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - eller ved at hente turbeskrivelsen lige her link