Rettelse til foredragsrække om 1864 på Sønderborg Slot

Som et bidrag til markeringen af krigsbegivenhederne i 1864 tilbyder museet på Sønderborg Slot i en foredragrække på tre foredrag baggrundsviden om de skæbnesvangre måneder i 1864. De tre foredrag finder sted kl. 19:30 i Riddersalen på Sønderborg Slot.

TIR 29 APR - Hvorfor krig? Baggrunden for krigen 1864 ved Carsten Porskrog Rasmussen

cprI Danmark har to ret simple fortællinger om krigen 1864 været udbredte: historien om et lille uskyldigt land, der blev overfaldet, og historien om tåbelige danske politikere, der førte landet ud i en meningsløs krig.
Men Carsten Porskrog Rasmussen vil give et nuanceret bud. Han tager udgangspunkt i den dansk-slesvig-holstenske helstat, som den var først i 1800-tallet. Så følger han, hvordan en række nye demokratiske og nationale strømninger førte til nye konflikter og endte i en borgerkrig 1848-51, en krig, hvor stormagterne dikterede en løsning.
Derpå beskrives de konflikter, der prægede den genoprettede helstat, og de udenlandske magters rolle i det forløb, der endte i krig. Han slutter med de politiske sider af krigen – og freden.

TIR 6 MAJ - Helvedesåret 1864 ved Erik Ingemann Sørensen Aflyst pga. sygdom

eisHistorikeren og forfatteren Erik Ingemann Sørensen, der har skrevet den anmelderroste bog: ”1864 – en guide i krigens fodspor”, vil fortælle om den ulykkelige krig, hvor den danske stat i løbet af 153 dage blev forvandlet til et lilleputland.
Undervejs vil vi blandt andet møde indbildske politikere, håbefulde officerer, glødende oprørere, sejrsikre preussere, desillusionerede soldater og ulykkelige familier. Tag med en erfaren turguide på en rundrejse til slagmarkerne før og nu.
Fortællingen vil blive suppleret med billeder, film og musikindslag. Der vil være masser af inspiration til udflugter i krigens fodspor.

 

TIR 6 MAJ - 1864-krigen i billedkunsten – Fra Niels Simonsen til Martin Bigum og Roald Als ved Inge Adriansen

iaHistoriemalerier afspejler en fortidig begivenhed set gennem et kunstnerisk temperament og ofte med en samtidshistorisk fortolkning. I historiemaleriets glansperiode i 1800-tallet var det idealiserende nationalromantiske fremstillinger, der var dominerende, mens det i nutiden i reglen er ironiserende og distancerende skildringer.
Fælles for dem er, at de rummer et fængende fortælle-univers, der skildrer både fortiden og samtiden. De kan være både holdningsskabende, forførende og manipulerende. Inge Adriansen vil præsentere 20 billeder fra krigen 1864. Det er både samtidige billeder, nationalromantisk prægede historiemalerier udført årtier efter begivenhederne, og nutidige billeder, der refererer både til 1864 og den nutidige krigsførelse.